Lieväoireinen koronatartunnan saanut lapsi ei aiheuttanut jatkotartuntoja kuten oireinen aikuinen, kertoo THL:n tuore selvitys kahdesta koulusta

THL:n asiantuntijalääkäri: "Sellaista johtopäätöstä ei voi tehdä, että lapset eivät tartuta ja aikuiset tartuttavat."

koronavirus
Kuvassa oppilaat kulkevat jonossa portaita kohti ruokalaa.
Kuvituskuva. THL aikoo jatkaa selvityksiä koronatartuntaketjuista, kun koulut jälleen alkavat.Silja Viitala / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Helsingin kaupunki selvittivät kahdessa helsinkiläisessä koulussa todettujen koronatartuntojen altistus- ja jatkotartuntojen määrää. Toisessa koulussa ensimmäinen tartunnan saanut henkilö oli lieväoireinen lapsi ja toisessa koulussa ensimmäisen tartunnan saaja oli oireinen aikuinen.

Selvityksessä (siirryt toiseen palveluun) ilmeni, että koulussa, jossa lieväoireinen lapsi oli ensimmäinen tartuttaja eli indeksitapaus, jatkotartuntoja ei ollut lainkaan. Koulussa, jossa indeksitapaus oli oireinen aikuinen, tartuntoja havaittiin 16 prosentilla altistuneista ja myös tartunnan saaneiden perheenjäsenistä 42 prosenttia oli saanut tartunnan.

Selvityksessä testattiin sekä koronatartunnalle altistuneita koululaisia että koulujen henkilökuntaa. Selvityksen tulokset ovat linjassa aiempien raporttien kanssa siitä, että lapset tartuttaisivat koronaa vähemmän kuin aikuiset. Se ei kuitenkaan sulje pois lapsen aiheuttaman jatkotartunnan mahdollisuutta.

– Sellaista johtopäätöstä ei voi tehdä, että lapset eivät tartuta ja aikuiset tartuttavat. Löydös on kuitenkin samansuuntainen kuin mitä muualta maailmasta on raportoitu, THL:n asiantuntijalääkäri Emmi Sarvikivi korostaa.

Haasteena on se, että asiaa ei voi tutkia kontrolloidun, kokeellisen tutkimusasetelman avulla, vaan kokemus karttuu käytännön tilanteista.

Selvityksessä altistuneilta tutkittiin koronaviruksen vasta-aineet varhaisimmillaan kaksi viikkoa altistumisen jälkeen. Toisessa koulussa otettiin myös nenänielunäytteet PCR-testillä juuri ennen kuin karanteeni päättyi eli noin kaksi viikkoa altistumisen jälkeen.

Sen sijaan toisessa koulussa näytteet kerättiin yli neljä viikkoa altistumisen jälkeen, eikä nenänielunäytteitä siksi kerätty.

– Selvitetyt altistustilanteet eivät olleet identtiset, vaan toisella indeksitapauksella oli lievät oireet ja aikuisella selkeämmät oireet. Myös altistuksen kesto oli erilainen. Tapahtumat ovat elävästä elämästä, jossa on löydetty koulussa koronatapaus. Altistuneet asetettiin karanteeniin, kuten tällaisessa tilanteessa tehdään. Nyt keräsimme altistuneilta lisäksi näytteitä, Sarvikivi kertoo.

Selvitykset jatkuvat syksyllä, kun koulut jälleen alkavat

THL:n suunnitelmissa on seurata kouluja ja koululaisia normaalia tarkemmin myös tänä syksynä, kun koulut avataan. Myös viime keväänä, kun koulut jälleen avattiin, korona-altistuksista pyydettiin ilmoittamaan.

– Kouluissa tapahtuneita altistumisia oli Uudellamaalla noin parikymmentä, missä altistuneet asetettiin karanteeniin. Oireettomia altistuneita ei tutkittu, kuten selvityksessä, mutta oireiset altistuneet ohjattiin hakeutumaan testiin. Tietoomme ei kuitenkaan ole tullut jatkotartuntoja näiden altistumisten jälkeen, Sarvikivi kertoo.

– Tämän tyyppistä selvittämistä tarvitaan ja sitä on tarkoitus tehdä enemmän kouluissa, jos tällaisia tilanteita tulee, hän lisää.

Sarvikivi muistuttaa, että vaikutelma kuitenkin on, että oireiset tartuttavat enemmän kuin oireettomat.

– Epidemian torjunnassa on hirveän tärkeää, ettei oireisena lähde liikkeelle. Se on ihan jokaisen yksilöllinen vastuu, Emmi Sarvikivi toteaa.

Selvitys on lähetetty vertaisarvioitavaksi, ja se on julkaistu ennakkoon vertaisarvioimattomana medRxiv-palvelussa (siirryt toiseen palveluun).

Korjattu 31.7.2020 klo 13.37: Artikkelissa luki aiemmin, että altistuneiden perheenjäsenistä 42 prosenttia oli saanut tartunnan. Korjattu: Tartunnan saaneiden perheenjäsenistä 42 prosenttia oli saanut tartunnan.

Lue seuraavaksi:

Tutkijat löysivät geenivirheen, joka altistaa nuoria miehiä vakavalle COVID-19-taudille – suomalaistutkija: tärkeä löytö koronan vastaisessa työssä

Vähänkään oireilevat pitäisi testata, mutta ulkopaikkakuntalaisia käännytetään koronatesteistä – THL:n Salminen: Säästetään väärässä kohtaa ja se voi kostautua

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus