Sinilevätilanne nyt rauhallinen Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa

Valtakunnallisen seurannan mukaan neljässä järvessä on hieman levää, ja yhdessä runsaasti.

sinilevät
sinilevää rannalla
Sinilevää on runsaasti Haapaveden Isovatjusjärvessä valtakunnallisen sinileväseurannan mukaan. Reisjärvestä on tullut tosin samansuuntainen kansalaishavainto. Kuvituskuva.Sari Lehtinen / Yle

Sinilevää on havaittu vain harvoissa järvissä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa tällä viikolla.

Valtakunnallisen leväseurannan mukaan hieman sinilevää on todennäköisesi Kuusamon Oivanginjärvessä, Särkisessä Sotkamossa sekä Kuhmossa Haatajanjärvessä ja Iso-Sintiössä. Lisäksi Haapaveden Isovatjusjärvessä on havaittu runsaasti levää.

Myös ainakin yksi kansalaishavainto on Pohjois-Pohjanmaalta.

– Havainnon mukaan Reisjärvessä on runsaasti sinilevää, kertoo Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Jaana Rintala.

Kahdessa maakunnassa on 48 sisävesi- ja rannikkokohdetta, joiden tilaa tarkkaillaan valtakunnallisen leväseurannan kautta.

Oulun suurimmissa järvissä sinilevää ei tällä hetkellä ole. Esimerkiksi uimapaikkana suositussa Lämsänjärvessä havaintoja ei ole ollut koko kesänä.

Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksesta kerrotaan, että sinilevähavainnot on otettava aina vakavasti, vaikka kaikki näistäkään levistä eivät tuota myrkkyjä.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)