Rakennusalan työllisyys kohentunut Itä-Suomessa: lomautukset vähentyneet, kymmeniä työpaikkoja auki

Kotien remontit ja isot rakennushankkeet työllistävät nyt rakennusalan ammattilaisia.

rakennustyöntekijät
Rakennustyömaa Pitäjänmäellä. Skanska. Betonivalu.
Osa rakennushankkeista laitettiin jäihin keväällä koronaviruspandemian vuoksi, ja niitä on laitettu käyntiin kesällä. Arkistokuva.Markku Rantala / Yle

Rakennusalan työllisyys on parantunut kesän aikana Itä-Suomessa.

Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa on työ- ja elinkeinotoimiston sivulla avoinna useita kymmeniä rakennusalan työpaikkoja.

Myös rakennusalan lomautukset ovat vähentyneet. Rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöiden joukossa lomautettujen määrä väheni kesäkuun aikana Pohjois-Karjalassa neljänneksellä.

Rakennusala on selvästi elpymässä hankalasta keväästä, kertoo Pohjois-Karjalan työ- ja elinkeinotoimiston johtaja Sirpa Eklund.

– Tällä hetkellä tilanne näyttää toipuvalta ja paremmalta kuin kevään aikana. Lomautuksia on päättynyt paljon ja päättyy myös kesän aikana, Eklund kertoo.

Työvoimapulaa ei kuitenkaan ole näköpiirissä, sillä rakennusalallakin on edelleen paljon työnhakijoita Työllisyystilanne on jonkin verran huonompi kuin viime kesänä, sanoo Pohjois-Savon työ- ja elinkeinotoimiston rakennusalan yrityspalvelujen toimialavastaava Samuli Miettinen.

– Sen voisi sanoa näin päin, että nyt on hyvä aika rekrytoida, kun markkinoilla on paljon osaavia työntekijöitä.

Epävarmuus saattaa näkyä syksyllä

Pohjois-Savossa etenkin pienemmillä rakennusalan yrityksillä menee nyt hyvin. Remontteja tilataan paljon asuinrakennuksiin.

Joillakin menee jopa paremmin kuin ennen kevään koronavirustilannetta, sanoo Miettinen.

– Monista yrityksistä on sanottu, että nyt tehdään paljon remontteja, joihin tarvitaan etenkin pienempien yrityksien palveluita. Ehkä ihmiset esimerkiksi matkustavat vähemmän ja ajattelevat, että nyt on hyvä hetki panostaa asumiseen, Miettinen arvelee.

Toisaalta Pohjois-Karjalassa työllisyydessä näkyvät myös isot rakennusinvestoinnit, sanoo Eklund.

– Yksi sellainen on aseman seutu, jonne rakennetaan paljon. Se työllistää paljon, että on tällaisia rakennushankkeita, joissa on jo tehty päätöksiä ja joihin on jo investoitu.

Keväällä useita rakennushankkeita laitettiin jäihin epävarmuuden vuoksi. Todennäköisesti osa niistä on laitettu käyntiin nyt kesällä, mikä myös lisää työllisyyttä.

Rakennusalalla odotetaan nyt sitä, mitä syksy tuo tullessaan. Tilanne saattaa silloin muuttua, sanoo Miettinen.

– Isommat yritykset ovat sanoneet, että syksyllä voi olla haasteita, kun vielä ei tiedetä, kuinka paljon silloin tulee urakkatarjouksia.

Lue lisää:

Lari Sorsa kävelee rakennustyömaalla kypäräkamera päässään säästääkseen muiden aikaa – digityökaluilla voisi jopa puolittaa rakennusajan

Kokenut rakennusmies juo helteellä 5 litraa nestettä päivässä ja rasvaa ihonsa kolmesti – "On tämä mukavampaa kumminkin kuin talvella"