Hyppää sisältöön

Keskustan asuntokauppa kärsii, jos P-paraatin rakentaminen lykkääntyy, sanovat kiinteistönvälittäjät

Kirkkopuiston yrittäjät toivovat myös jo moneen kertaan siirtyneen pysäköintihallin rakentamisen aloittamista.

Myrskyn silmässä ollut parkkiluola kaivettaisiin maan alle kaupungintalon ja teatterin eteen. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskylän Paraatiaukion alle pitkään suunnitteilla ollut parkkihalli jakaa mielipiteitä ja on ollut vastatuulessa valitusten vuoksi.

P-paraatin mahdollinen uusi lykkääntyminen haittaisi kiinteistönvälittäjien mielestä keskustan asuntojen myyntiä.

Yläkaupungin parkkitilat ovat heidän mukaansa puutteelliset. Kirkkopuiston viereen on valmistunut suuri kerrostalo ja alueelta on poistettu paljon pysäköintipaikkoja.

– Ruutukaavassa olevilla kerrostaloyhtiöillä on vähän parkkitiloja. Asuntokaupassa tulee esteeksi, jos ei ole kaupan yhteydessä tarjota autopaikkaa, sanoo kiinteistönvälittäjä Jaana Patrakka-Suomala Suomala LKV:stä.

Jaana Patrakka-Suomala toivoo P-paraatista saatavan sovun aikaiseksi mahdollisimman pian. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kiinteistönvälittäjä Jari Enberg on myös P-paraatin valituksista harmissaan. Keskustan kehityksen jarruttaminen on kaupungille haitallista.

Hänen mielestään Jyväskylän imago on valitusten vuoksi vaarassa. Hän pelkää, ettei Jyväskylä pysy vetovoimaisena, jos se ei kehity. Hän uskoo nuorien muuttavan silloin mieluummin esimerkiksi Tampereelle.

– Alakaupungissa on lukuisia parkkihalleja, mutta ei yläkaupungissa. Miltä itsestäsi tuntuisi, jos oman auton parkkipaikka olisi puolen kilometrin päässä?

Enbergin mielestä valituksissa nyt luodaan parkkihallista väärää mielikuvaa. P-paraati ei tulisi kirkon alle, vaan kaupungintalon eteen Paraatiaukion alle.

– Kirkkopuiston miljöö säilyisi edelleen yhtä kauniina, Enberg toteaa.

Kirkkopuiston yrittäjät valituksiin kyllästyneitä

Paraatiaukion pysäköintiluolan mahdollinen uusi viivästyminen harmittaa myös monia Kirkkopuiston liepeillä olevia yrittäjiä. Liikkeet tarvitsevat kipeästi lisää asiakaspysäköintipaikkoja.

Kirkkopuiston kohdalta Kauppakadun muuttuminen pihakaduksi vei liikkeiden edustalta parkkiruutuja.

– Eihän tässä riittävästi ole parkkitilaa. Parkkihallin alkuun saattaminen olisi enemmän kuin toivottavaa, sanoo antikvariaattikauppias Pekka Räsänen Antikvariaatti Lukuhetkestä.

Pekka Räsänen luottaa keskustan vetvoimaan. Hänen mielestään yläkaupungissakin on niin monia mielenkiintoisia putiikkeja, että ihmiset tulevat sinne silti joka tapauksessa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Kierros muissa viereisissä liikkeissä vahvistaa viestiä parkkitilan riittämättömyydestä. Moni yrittäjä on myös huolissaan koko keskustan kuihtumisesta, koska sinne on autolla niin vaikea tulla ja pysäköidä.

– Harmittaa, että P-paraatista on jatkuva valituskierre päällä, mikä tuntuu viivästyttävän sitä. Parkkihallin jatkuva lykkääntyminen pitää lähitiet suljettuna. Tänne Kirkkopuistoon on tällä hetkellä aika vaikea saapua autolla, kertoo Räsänen.

Uuteen Reimarin kiinteistöön tulevan ruokakaupan avaaminen siirtyi kahdella vuodella parkkitilojen puuttumisen vuoksi.

P-paraati rakennettaisiin Vapaudenkadun varteen, Paraatiaukion alle. Kuva: Arkkitehtitoimisto Risto Oikarinen Oy

P-paraatilla on jo rakennuslupa, mutta milloin rakennustyöt voidaan aloittaa, sitä ei vielä tiedetä.

Entinen apulaiskaupunginjohtaja Ahti Vielma on tehnyt oikaisuvaatimuksen kaupungin tonttipäällikön tekemästä maanvuokraussopimuksesta, jolla kaupunki vuokraa omalle yhtiölleen Jyväs-Parkki Oy:lle pysäköintilaitoksen maa-alueen.

Lue lisää:

.
.