Hyppää sisältöön

Enontekiön lentokenttä avataan sittenkin talveksi – kunta ostaa lentoaseman liiketoiminnan

Enontekiön kunta ja Finavia ovat saaneet pitkät neuvottelut lähes maaliin, virallinen sinetti puuttuu vielä.

Kaupan myötä Enontekiön lentoaseman ylläpito, lentoliikenteen matkustajapalveluiden järjestäminen, lentoaseman alueen kunnossapito, lentoaseman kaupallinen toiminta sekä lentoaseman kehittäminen siirtyvät Enontekiön kunnalle. Kuva: Annu Passoja / Yle

Lentokenttäyhtiö Finavia ja Enontekiön kunta ovat allekirjoittaneet esisopimuksen lentoaseman toiminnan jatkosta. Käytännössä ne sopivat Enontekiön lentoaseman liiketoiminnan kaupasta.

Lisäksi osapuolet sopivat jatkavansa neuvotteluja lentoaseman operointisuhteiden uudelleenjärjestämisestä sekä Enontekiön lentoaseman kiitotien päällystyksen rahoituksesta.

‒ Olemme hyvin tyytyväisiä, että Enontekiön lentoaseman tulevaisuudelle on löytymässä ratkaisu uuden lentoaseman ylläpitäjän toimesta. Tämä ratkaisu mahdollistaa lentoliikenteen jatkamisen myös tulevaisuudessa, sanoo Finavian verkostoliiketoiminnan johtaja, Jani Jolkkonen yhtiön tiedotteessa.

Kaupan myötä Enontekiön lentoaseman ylläpito, lentoliikenteen matkustajapalveluiden järjestäminen, lentoaseman alueen kunnossapito, lentoaseman kaupallinen toiminta sekä lentoaseman kehittäminen siirtyvät Enontekiön kunnalle.

Kauppahintaa ei vielä kerrota.

Enontekiön kunta vastaa remontin kustannuksista

Finavia ei jatkossa investoi Enontekiön lentoasemaan. Finavia kuitenkin toteuttaa lentoaseman kiitotien päällystysurakan elo–syyskuun aikana. Päällystyksen kustannuksista vastaa Enontekiön kunta.

– Sopimus tarkoittaa kunnan kannalta sitä, että Enontekiölle voidaan lentää tulevina vuosina. Matkanjärjestäjät voivat käyttää lentokenttää ensi ja tulevina talvina. Tämä palvelee koko Tunturi-Lapin vetovoimaa, aluetaloutta ja matkailua, sanoo kunnanjohtaja Jari Rantapelkonen Finavian tiedotteessa.

Varsinainen sopimus on tarkoitus allekirjoittaa lokakuussa. Esisopimukset edellyttävät vielä osapuolten päätöksentekoelinten hyväksyntää elokuun aikana.

Takana pitkä vääntö

Enontekiön kunta, Tunturi-Lapin Kehitys ja alueen yrittäjät ovat neuvotelleet Finavian kanssa tiiviseen tahtiin sen jälkeen, kun Finavia ilmoitti harkitsevansa huonokuntoisen kentän sulkemista. Finavian mukaan Enontekiön kenttä vaatisi jopa 15 miljoonan euron remontin kiitoradalle ja terminaalipalveluihin.

Neuvotteluja on käyty erityisesti siitä, miten valtion myöntämä viiden miljoonan euron tuki voidaan kanavoida kiitotien kunnostukseen.

Neuvotteluissa on puitu myös tulevia omistusjärjestelyitä. Uutta omistajaa toivovat niin Finavia kuin kunta. Ne ovat olleet kuitenkin eri mieltä siitä, missä ajassa omistajan vaihdoksen pitäisi tapahtua jotta kenttä pysyisi avoinna.

"Lappi on turvallinen kohde korona-aikana"

Kentälle ei ole lennetty reittiliikennettä kahteen vuoteen. Sitä ovat käyttäneet viime aikoina lähinnä kaksi brittiläistä matkanjärjestäjää, Transun ja Canterbury Travels.

Transun kertoi juhannuksen aikaan, että yhtiön kautta oli tehty jo 18 000 varausta talven lennoille Enontekiölle. Canterbury Travelsin kautta matkan on varannut 5 000 ihmistä.

Canterbury Travelsin toimitusjohtaja Jacqui Banham kertoi Ylelle heinäkuun puolivälissä, että yritys on nähnyt suuren vaivan, jotta tehtyjä varauksia ei peruttaisi. Yhtiö on korostanut Lapin turvallisuutta matkakohteena korona-aikana.

Kentälle lentävien brittituristien lasketaan tuovan aluetalouteen yli 5 miljoonan euron piristysruiskeen. Sen menetys kolahtaisi matkailuyritysten lisäksi palveluihin ja lopulta myös kunnan verotuloihin.

Yrittäjät ovat tyytyväisiä Lapissa ja Englannissa

Enontekiön yrittäjäyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Ikonen on tyytyväinen saavutettuun sopuun. Ikosen mukaan Tunturi-Lapin saavutettavuus on ollut alueen matkailuyrityksille iso haaste jo vuosia.

– Tämä on merkittävä askel siihen suuntaan, että nyt me voimme suunnitella tulevaisuutta pitkäjänteisesti, Ikonen sanoi Enontekiön kunnan tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Brittiläinen matkailuyhtiö Transun on myös tyytyväinen ratkaisuun. Yhtiön mukaan asiat ovat menneet oikeaan suuntaan ja tilanne näyttää positiiviselta, vaikkakin yksityiskohdat ovat vielä osittain epäselviä.

– Esisopimus tuo varmuutta niille matkailijoille, jotka ovat varanneet matkan Enontekiölle talveksi, sekä paikalliselle elinkeinolle, jotka toimivat lentokentän varassa, sanoo Transunin talousjohtaja James Crawshaw yhtiön tiedotteessa.

Crawshaw’n mukaan ensimmäiset Transunin matkailijat lentävät Enontekiön kentälle 20. marraskuuta Bristolin kaupungista. Yhtiö aikoo lennättää turisteja ensi talvena Lappiin yhteensä 20 brittikentältä.

– Enontekiön lentoasemalla on edessään loistava tulevaisuus. Toivottavasti tämä on uusi alku kentän pitkäjänteiselle kehittämiselle.

Lue lisää

Enontekiö lentokenttä avautunee sittenkin – kunta ja Finavia kertovat hyvähenkisistä neuvotteluista, aikaa ratkaisun löytymiseen on pari viikkoa

Enontekiön kunta haluaa korjata lentokentän – rahaa olisi, jos kunta voi niitä käyttää

Matkanjärjestäjä tyrmistyi Enontekiön kentän kohtalosta, 18 000 turistia tulossa kentälle joka aiotaan sulkea