Hyppää sisältöön

Paahtavaa kuumuutta ja rajuja sateita – Pohjois-Pohjanmaan viljasadosta tulossa oikuttelevan sään vuoksi varsin vaihteleva

ProAgrian mukaan viljelijöiden on varauduttava tulevaisuudessa entistä enemmän sääolosuhteiden vaihteluihin.

Pohjois-Pohjanmaan viljasadosta odotetaan vaihtelevaa. Kuvituskuva. Kuva: Yle / Seppo Sarkkinen

Tämän kesän viljasadosta on tulossa Pohjois-Pohjanmaalla hyvin vaihteleva.

Pro Agrian mukaan alkukesän kuivuus ja kuumuus heikensivät viljan kehittymistä osassa maakuntaa, eivätkä tämän kuun sateet ehtineet pelastaa tilannetta täysin. Joillakin alueilla puolestaan runsaat vesisateet ovat rokottaneet viljasatoa.

ProAgria Oulun kasvituotannon palvelupäällikkö Juha Sohlo kertoo, että lähelle tavanomaista viljasatoa päästään näillä näkymin Liminka-Tyrnävä -seudulla sekä Nivala-Ylivieska -seudulla. Muualla maakunnassa sato jää ehkä noin 70–80 prosenttiin tavanomaisesta.

Sohlon mukaan sääolosuhteet ovat heitelleet ääripäästä toiseen jo useampana kasvukautena, ja siihen viljelijöiden on tulevaisuudessa varauduttava entistä enemmän.

– Tilanteeseen voidaan varautua esimerkiksi ojituksella, kasvivalikoimalla ja viljelykierrolla. Aina varautumistoimenpiteetkään eivät kuitenkaan riitä, jos säät menevät ihan ääripäästä toiseen. Silloin ollaan tilanteessa, että sato alkaa leikkaantua, kasvituotannon palvelupäällikkö sanoo.

Pohjois-Pohjanmaan perunasadosta odotellaan puolestaan toistaiseksi normaalia, mutta jos vesisateita tulee lähipäivinä, sato voi kärsiä. Sohlon mukaan maakunnan alueelle ei tarvittaisi yhtään sateita ainakaan seuraavaan kymmeneen päivään.

Jo nyt osalla Pohjois-Pohjanmaan perunapenkeistä seisoo vettä, mikä ei ole sadon onnistumisen kannalta hyvä asia.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)