Kiinan kostotoimi: Ei tunnusta enää hongkongilaisten merentakaisia brittipasseja

Britannia on tarjonnut BNO-passien haltijoille mahdollisuutta Britannian kansalaisuuteen.

Hongkong
Hongkongilaismies pitelee Britannian passia
Hongkongilaisille olisi nyt tarjolla väylä Britannian kansalaisuuteen, Kiinan viranomaisten mielestä Britannian tarjous poissulkee ja sivuuttaa Pekingin hallinnon. Roman Pilipey / EPA

Kiina ei enää jatkossa tunnusta hongkongilaisten brittipasseja matkustusdokumenttina.

The Timesin (siirryt toiseen palveluun)mukaan noin 350 000 hongkongilaisella on Britannian merentakaisten alueiden BNO-passi (British national overseas passport). Peräti kolmella miljoonalla hongkongilaisella olisi mahdollisuus hakea BNO-passia.

BNO-passien kieltämisestä ilmoitti Kiinan Lontoon suurlähettiläs *Liu Xiaoming. *Suurlähettiläs ei kuitenkaan kertonut, mitä BNO-passien kieltäminen käytännössä merkitsee.

Jalankulkijat ylittävät suojatietä Hongkongissa 21. heinäkuuta 2020.
Noin 350 000 hongkongilaisella on Britannian merentakaisten alueiden BNO-passi. Jerome Favre / EPA

Periaatteessa on mahdollista, että passien haltijat jäisivät jumiin Hongkongiin.

Taustalla kiistelty turvallisuuslaki

Kiina on näreissään siitä, että Britannia tarjosi Hongkongin kiistellyn turvallisuuslain seurauksena hongkongilaisille mahdollisuutta saada Britannian kansalaisuus.

Britannia tarjoaa BNO-passin haltijoille mahdollisuutta viiden vuoden työ- tai opiskeluviisumiin ja sen jälkeen mahdollisuutta hakea kansalaisuutta.

Kiinan mukaan Britannia rikkoo maiden välistä sopimusta.

Suurlähettiläs Liu Xiaoming sanoi lehdistötilaisuudessa The Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun), ettei Britannialla ole varaa sivuuttaa tai poissulkea Kiinaa.

Britannian ja Kiinan suhteet ovat viileät

Britannia on tuominnut Hongkongin turvallisuuslain, jonka arvioidaan heikentävän merkittävästi hongkongilaisten kansalaisoikeuksia.

Maiden suhteita on heikentänyt myös Britannian päätös kieltää kiinalaisen Huawein tekniikan käyttäminen maan 5G-verkon rakentamisessa.

Liu sanoi, että maiden suhteiden viileneminen on Britannian syytä.

Lue lisää: Kiina varoitti Britanniaa vastatoimista jo heinäkuun alussa.

Ensimmäiset Britannian BNO-passit myönnettiin Hongkongissa vuonna 1987. Hongkong oli Britannian hallinnoima vuoden 1997 kesäkuun loppuun asti.

Lisää aiheesta:

Britannia kieltää Huawein tekniikan käyttämisen 5G-verkossaan – Kiina voi ryhtyä vastatoimiin