1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. tulisijat

Ylivieskalaiskeksijä kehitti tulipesään asetettavan laitteen puhtaampaan puunpolttoon – professori tyytyväinen, kun vanhoihinkin takkoihin mietitään ratkaisuja

Puunpolton määräykset tiukkenevat ja pakottavat valmistajat jatkuvaan tuotekehittelyyn.

Laite asetetaan arinan päälle. Puita ei laiteta täyttä pesällistä, vaan vähemmän kerrallaan. Kuva: Raila Paavola / Yle

Metallinen lisälaite takkaan, ja savukaasut palavat jo tulipesässä. Puuta tarvitaan vähemmän ja tulisija lämpenee tehokkaammin.

Tätä lupaa ylivieskalaisen Pasi Sillanpään patentoima keksintö, jonka hän toi markkinoille poikansa kanssa alkuvuodesta.

Puun poltto on suomalaisille rakasta, ja Sillanpää on seurannut tarkkaan takkojen kehitystä ja päästövaatimusten tiukentumista. Hän kertoo miettineensä, miten vanhat takat saisi pelaamaan uusien lailla, niin etteivät savukaasut karkaisi taivaalle.

– Sitä aina miettii, miten asiat voisi tehdä toisin, että näin tämä on aina tehty ja tahtoo pistää hanttiin. Siitä tämäkin lähti, että puuta on aina poltettu näin, miten sen voisi tehdä toisin.

Isä Pasi Sillanpää toimii tuotekehittäjänä ja poika Jaakko yrittäjänä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Sillanpää on tehnyt pitkän uran palomiehenä ja ensihoitajana, mutta nyt hän toimii keksijänä ja tuotekehittäjänä. Alun perin juuri palomiehen ammatti sai kiinnostumaan tulesta ja puunpoltosta.

– Palokontissa näin, että näinhän se toimii. Siitä lähti nämä jutut liikkeelle ja on tehty monenlaista, ensin pelletillä ja sitten puulla.

Ilma suunnataan puiden päälle

Uusissa takoissa ilmaa tulee vähemmän arinan alta, ja enemmän sivuista tai päältä niin sanottuna toisioilmana.

Sillanpään laitteella ilma suunnataan tulipesässä takakautta niin, että savukaasut pääsevät palamaan puiden päällä.

Puuta ei polteta täysiä pesällisiä, vaan vähemmän kerrallaan niin, että savukaasuilla on tilaa palaa. Maallikko näkee eron siinä, että savupiipusta ei tule savua.

Professori Jorma Jokiniemi Itä-Suomen yliopistosta on tyytyväinen, että myös vanhoihin takkoihin mietitään ratkaisuja. Hänen tiedossaan ei ole muita vastaavia keksintöjä.

Sillanpää lupaa, että lisälaitteella pienhiukkaspäästöt vähenevät jopa 80 prosenttia. Jokiniemi pitää tätä aika korkeana lukuna, muttei lähde arvioimaan sen paikkansapitävyyttä. Hän uskoo, että päästöjen määrä voi hyvinkin vähentyä ainakin puoleen.

– Puu kaasuuntuu ensin kun se palaa, ja savukaasut eivät ole perinteisessä takassa kokonaan palaneet kun ne lähtevät savupiippuun. Toisioilma tarkoittaa, että sivusta, puiden yläpuolelta tulee ilmaa, se polttaa savukaasut puhtaaksi ja siinä samalla nokihiukkasia palaa, Jokiniemi selventää esimerkiksi uusissa takoissa käytössä olevaa periaatetta.

Jatkuvaa tuotekehitystä

Tuotekehitys alalla onkin vilkasta, koska puun pienpolton päästöjä on alettu säädellä EU-tasolla.

Tämän vuoden alussa tuli voimaan EU:n ekosuunnitteludirektiivi, joka koskee uusia lämmityskattiloita ja vuoden 2022 alusta uusia tehdasvalmisteisia, varaavia tulisijoja.

Vanhoja tulisijoja ja kiukaita määräykset eivät koske. Professori pitää positiivisena sitä, että myös niihin löytyisi ratkaisuja.

– Ihan positiivista se on ja vaikuttaa hyvältä ratkaisulta, kun vanhoja tulipesiä ei oikein voi muuten parantaa. Tulisijat ovat pitkäikäisiä, kymmeniäkin vuosia ja niitä uusitaan hitaasti, Jokiniemi sanoo.

Metalliselle laitteelle on haettu patentti. Kuva: Raila Paavola / Yle

Sillanpään kehittämän lisälaitteen voi laittaa myös saunan kiukaaseen, jota monesti poltetaan vielä kovemmalla tulella kuin takkaa. Sillanpään mukaan löyly on erilainen, lähellä savusaunaa, kun kiukaan palaminen ei vie niin paljon happea.

Keksijän asemaa Sillanpää pitää Suomessa melko huonona. Rahoituksen saaminen ei ole helppoa, ja hyvät keksinnöt kopioidaan nopeasti. Tällä kertaa isä ja poika ovat tehneet yhteistyötä keksintöihin ja patentteihin perehtyneen asiantuntijan kanssa.

– Koko ajan pitää olla kahden lapionpiston verran edellä, kun kopioijat tulee perässä. Keksijät on aika huonossa asemassa Suomessa. Tähän on saatu mukaan asiantuntija, joka ymmärtää, mitä pitää tehdä että saa hyvän patentin. Se nyt suojaa ainakin alkuvaiheessa.

Lue myös:

Puun polton riskit ovat monelle vieläkin hämärän peitossa – pienhiukkaset tunkeutuvat keuhkoihin ja pääsevät jopa verenkiertoon

Saunan savut ja tunnelmallinen takkatuli ovat pyhiä – suomalainen kilahtaa, kun puunpolttoon uhataan puuttua

Vain pönttö polttaa maitotölkkejä kiukaassa – uudet mittaustulokset omakotitalojen hiukkaspäästöistä ovat hälyttäviä