Latvialaismies järjesti Suomeen suuren määrän huumausaineita, epäilee poliisi – levitettiin ja myytiin ainakin pääkaupunkiseudulla ja Oulussa

Epäiltyjä on yhteensä lähes 20. Poliisi on takavarikoinut huumeita, käteistä rahaa sekä muun muassa konepistoolin.

poliisitutkinta
Poliisiauto.
Kuvituskuva. Törkeiden huumausainerikosten kokonaisuus paljastui Helsingin ja Oulun poliisilaitoksen sekä Tullin rikostorjunnan yhteistutkinnassa.Isto Janhunen / Yle

Helsingin ja Oulun poliisilaitokset sekä Tullin rikostorjunta ovat yhteistyössä paljastaneet lukuisten törkeiden huumausainerikosten kokonaisuuden, tiedottaa poliisi (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi epäilee latvialaisen miehen järjestäneen Suomeen huomattavia määriä huumausaineita, joita on levitetty ja myyty ainakin pääkaupunkiseudulla ja Oulussa. Toiminnan epäillään alkaneen viime syksynä ja jatkuneen tämän vuoden kevääseen. Kokonaisuuden tutkinta aloitettiin viime vuoden lopulla.

Yhteensä Suomeen on salakuljetettu noin 50 000 Subutex-tablettia, 10 000 ekstaasitablettia, yksitoista kiloa amfetamiinia ja kaksi kiloa kokaiinia.

Esitutkinnan aikana Helsingin poliisilla on ollut vangittuna ja pidätettynä yhteensä kymmenen henkilöä. Heitä kaikkia epäillään rikoksista, ja keskeiset epäillyt ovat edelleen vangittuna. Myös Oulun poliisilaitoksen tutkinnassa vangittiin useita henkilöitä.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Nikkanen kertoi STT:lle, että kokonaisuudessa on yhteensä lähes 20 epäiltyä.

Nikkanen kertoo, että latvialaismiehen on ottanut kiinni Helsingin poliisi ja mies on edelleen vangittuna. Mies on noin 30–40-vuotias. Muut Helsingin poliisin tutkinnassa kiinni jääneet epäillyt ovat suomalaisia.

– Näillä henkilöillä on sekä Suomessa että ulkomailla rikostaustaa, Nikkanen sanoo STT:lle.

Poliisi takavarikoi huumeita, aseita ja käteistä rahaa

Nikkanen kuvailee poliisin tiedotteessa, että huumeita levittäneen ryhmän toiminta on ollut suunnitelmallista, ja sitä on yritetty huolellisesti piilottaa. Tästä kertoo muun muassa se, että huumausaine-eriä on säilytetty useissa asunnoissa eri puolilla Helsinkiä.

– Asunnot on hankittu käyttöön vain huumausaineiden säilyttämistä ja levittämistä varten. Ryhmän jäsenet ovat käyttäneet viestinnässään vahvasti suojattuja älypuhelimia ja sovelluksia, joiden hankkiminen ja käyttö on maksanut tuhansia euroja, Nikkanen sanoo.

Poliisi kertoo takavarikoineensa tutkinnan yhteydessä noin 3,8 kiloa amfetamiinia, 800 grammaa kokaiinia, 8 000 ekstaasitablettia, neljä ja puoli kiloa marihuanaa ja 3 000 Subutex-tablettia. Lisäksi poliisi takavarikoi kaksitoista luvatonta käsiasetta ja lähes 150 000 euroa käteistä rahaa.

Aseet on poliisin mukaan takavarikoitu jutun keskeisten epäiltyjen hallitsemista tiloista. Joukossa on ollut sekä varastetuiksi ilmoitettuja että laittomia aseita.

Poliisin mukaan ryhmä on toimittanut Ouluun kolmella eri kerralla Subutex-tabletteja, amfetamiinia ja kokaiinia. Oulun poliisin tutkinnassa vangittiin useita ihmisiä ja takavarikoitiin muun muassa kymmeniätuhansia euroja käteistä.

Nikkasen mukaan ryhmän levittämä huumausaineiden määrä vastaa lähes 200 000 käyttöannosta.

– Käyttökertojen välittömänä seurauksena on lukematon määrä oheisrikoksia, yleisen turvallisuuden häiriöitä, väkivaltaa ja onnettomuutta, Nikkanen toteaa.

Juttu siirtyy tällä viikolla syyteharkintaan.

Lue seuraavaksi:

Poliisi paljasti laajan huumevyyhden – takavarikoitujen huumeiden arvo satoja tuhansia euroja