Valtion virallinen etätyösuositus päättyi – silti moni jatkaa töitä kotona

Kymenlaaksossa moni työnantaja haluaa jatkaa etätyömahdollisuutta.

etätyö
Venla Salomaa työskentelee tietokoneen äärellä.
Monilla etätyöt jatkuvat, vaikka viralliset suositukset ovat jo poistuneet. Kuvituskuva.Arttu Timonen / Yle

Monet työnantajat ovat jatkaneet työntekijöiden mahdollisuutta tehdä töitä kotona, vaikka valtion virallinen etätyösuositus päättyi elokuun alussa.

Esimerkiksi Kymenlaakson suurin työnantaja sote-kuntayhtymä Kymsote on jatkanut etätyösuositusta elokuun loppuun asti.

Etätyön tekeminen on lisääntynyt Kymsotessa selvästi koronaepidemian aikana. Kuntayhtymän lähes 5 500 työntekijästä arviolta noin 300 esimiestä ja asiantuntijaa tekee töitä ainakin osittain etänä. Sote-kuntayhtymä aikoo jatkossa lisätä säännöllistä etätyötä.

– Tarkoituksena on valmistella etätyösopimus, jossa sovimme reunaehdot etätyön tekemiselle, turvallisuuspäällikkö Lasse Koste kertoo.

Kymsote aikoo neuvotella asiasta esimerkiksi työntekijäjärjestöjen kanssa.

Etätyöt jatkuvat Kouvolassa

Kouvolan kaupungilla etätyöt jatkuvat elokuun puoliväliin saakka, jolloin ohjeita päivitetään.

– Meillä on sovittu, että etätöissä voi olla kolme päivää ja paikan päällä kaksi päivää viikosta. Osa on ollut enemmänkin lähitöissä tilanteesta riippuen, palvelussuhdepäällikkö Kirsi Leiri Kouvolan kaupungilta sanoo.

Kouvolan kaupungintalo
Kouvolan kaupungintalolla on ollut tavallista hiljaisempaa koronan aikana. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Leirin mukaan myös Kouvolan kaupungilla etätyöskentely on lisääntynyt selvästi koronapandemian aikana. Lähes 3 000 työntekijästä noin 550 on sopinut etätyömahdollisuudesta. Uusia etätyösopimuksia tehtiin vielä kesäkuussa 67 kappaletta.

Eniten etätöitä tehdään hallinnon, suunnittelun ja kehittämispuolen tehtävissä.

Kotkassa työntekijät palasivat työpaikalle

Kotkan kaupungin etätyösuositus päättyi elokuun alussa.

Etätöissä on ollut koronapandemian aikana noin 600–700 työntekijää. Kotkan kaupungilla on yhteensä noin 1 700 työntekijää.

Etätyösuositus päättyi elokuun alussa myös riskiryhmien osalta, eli paluu normaaleihin työjärjestelyihin koskee myös riskiryhmiin kuuluvia työntekijöitä.

Kotkan kaupungintalo
Kotkan kaupungin etätyösuositus päättyi elokuun alussa. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kotkan kaupungin henkilöstöyksikkö on tehnyt selvityksen työntekijöiden etätyöskentelystä. Kyselyn tulosten pohjalta kaupungin etätyöohjetta päivitetään syksyn 2020 aikana.

UPM Kymin tehtaat lähitöihin

UPM Kymin sellutehtaalla Kuusankoskella työntekijät ovat pääsääntöisesti töissä elokuun alusta alkaen. Tehtaalta kerrotaan, että etätöitä voidaan kuitenkin tehdä koronariskien välttämiseksi sopimalla asiasta esimiehen kanssa.

Sellutehtaan toimihenkilöistä noin 35 prosenttia on ollut etätöissä. Määrä on vaihdellut ajankohdasta ja tehtävästä riippuen. Tuotantotyöntekijöistä suurin osa on ollut työpaikalla, koska työ vaatii läsnäoloa.

– Sellutehtaalla etätyökäytäntöjä arvioidaan syksyn aikana. Sellutehtaan prosessi vaatii läsnäoloa, mutta tehtaalla on myös tehtäviä, joita voidaan tarvittaessa tehdä etänä, kunnossapitopäällikkö ja tehtaanjohtajan sijainen Janne Rantanen kertoo.

UPM Kymin piippiu tupruttaa
UPM Kymin tehtailla etätyökäytännöt ovat vaihdelleet. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

UPM Kymin paperitehtaalla etätöitä on tehty viime aikoina vain harvoissa poikkeustapauksissa. Keväällä pahimpaan korona-aikaan paperitehtaan toimihenkilöt olivat työpaikalla ja etätöissä porrastetusti.

– Etätyökäytännöt eivät muutu paperitehtaalla koronan myötä, Kymin paperitehtaan johtaja Matti Laaksonen sanoo.

UPM Kymillä työskentelee yhteensä noin 750 henkilöä. Lisäksi kesälomituksissa on noin 120 henkilöä.

Lue lisää: Etätyösuositus kumotaan viikonloppuna – Selvitimme 10 työnantajalta, onko aika palata töihin vai jatketaanko joustavaa työntekoa