Yritykset koronakriisissä: Suri päätti kautensa Nokian toimitusjohtajana yllättämällä markkinat – osavuositulos reilusti odotuksia parempi

Loppuvuodesta Nokia odottaa vieläkin parempaa, kun pandemian lykkäämiä tilauksia alkaa tulla sisään.

Nokia Oyj
Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri katsoo kameraan.
Rajeev Suri käytti viimeisen työpäivänsä Nokian toimitusjohtajana esittelemällä yhtiön toisen vuosineljänneksen tuloksen. Suri toimii vuodenvaihteeseen asti vielä hallituksen neuvonantajana.Mårten Lampén / Yle

Reilut kuusi vuotta Nokiaa johtanut Rajeev Suri lienee äärimmäisen tyytyväinen, että pystyi yllättämään yhtiötä seuraavien analyytikoiden odotukset sävyltään selvästi aiempia myönteisemmällä tulosraportilla.

Nokian huhti-kesäkuun (siirryt toiseen palveluun) 5,1 miljardin euron liikevaihto laski 11 prosenttia viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Oikaistu eli 423 miljoonan euron liikevoittokin putosi kuusi prosenttia.

Tulos oli kuitenkin selvästi markkinoiden odotuksia parempi, joten Nokian osake ponnahti heti aamulla reilun kymmenen prosentin nousuun ja myös piti nousunsa alkuiltaan saakka.

Nokia oli koko päivän selvä nousukärki 40 suurimman pohjoismaisen yhtiön (OMX NORDIC 40) listalla.

Rajeev Suri tuli Nokian toimitusjohtajaksi huhtikuussa 2014. Hänen uransa Nokian palveluksessa eri tehtävissä kesti kuitenkin kaikkineen 25 vuotta.

Surin aikana Nokia teki jättimäisen Alcatel Lucent -yrityskaupan, joka saatiin päätökseen loppuvuodesta 2016.

Lupaukset jäivät lunastamatta

Kaupan jälkisulattelu on vaatinut sittemmin lukuisia yt-neuvotteluja henkilöstön vähentämiseksi ja kulujen vähentämiseksi.

Viimeisin säästöohjelma on vielä käynnissä, mutta saataneen päätöksen vuoden loppuun mennessä.

Koko toimitusjohtajakautensa ajan Suri on valanut uskoa kaupan tuomiin synergiaetuihin, mutta todellisuus on ollut toista.

Nokia ei ole saanut asioista rullaamaan niin kuin on toivottu, vaan tulosjulkistus toisensa jälkeen on jouduttu vain lupailemaan parempaa, mutta kertomaan huonompaa.

Jopa niin huonoa, että perinteisesti luotettavana osingonmaksajana tunnettu Nokia päätti jättää osingot maksamatta viime vuodelta. Rahat tarvittiin lisäämään tehoa tuotekehitykseen.

Lopulta koitti tavallaan vääjäämätön eli toimitusjohtajan vaihto, josta kerrottiin keväällä.

Seuraavan tulosraportin allekirjoittaa Pekka Lundmark, joka aloittaa toimitusjohtajana jo lauantaina. Rajeev Suri jatkaa hallituksen neuvonantajana vuoden vaihteeseen saakka.

Pandemia raapaisi, mutta ei pahasti

Muiden lailla meneillään oleva koronaviruspandemia on kurittanut suoraan myös Nokiaa. Yhtiö laskee, että pandemia söi liikevaihdosta noin 300 miljoonaa euroa.

– Olimme pandemian takia jonkin verran huolissamme toisen vuosineljänneksen alkaessa, mutta loppujen lopuksi olemme melko tyytyväisiä siihen, miten kaikki meni, toimitusjohtaja Rajeev Suri sanoi Nokian sijoittajapuhelussa.

Nokiassa uskotaankin, että notkahdus on tilapäinen eli tilauksia on siirretty loppuvuodelle.

Tähän perustunee myös yhtiön näkemys siitä, että paremmin sujuva loppuvuosi nostaa koko vuoden näkymät aiempia ennusteita paremmaksi.

Nokian markkinoiden alueellisiksi painopisteiksi ovat yhä selvemmin vahvistumassa Eurooppa ja Yhdysvallat, joiden osuus Nokian liikevaihdosta on noin kaksi kolmasosaa.

Kiinan osuus Nokian liikevaihdosta on vajonnut kuuteen prosenttiin eikä Nokia tunnu enää paljon Kiinan varaan muutenkaan laskevan, koska hintakilpailu syö siellä katteet olemattomiin.

Loppuvuodelle ladattiin odotuksia

Tulosjulkistuksensa yhteydessä Nokia paransi tulosodotuksiaan koko vuoden osalta eli yhtiö odottaa pystyvänsä peittoamaan koronaviruspandemian aiheuttaman notkahduksen jo tänä vuonna.

Ilmoitusta voi pitää jopa poikkeuksellisena, sillä tulosjulkistuksissaan pörssiyhtiöt ovat lähes linjassa olleet täysin vaiti loppuvuoden näkymistä ja nimenomaan pandemian takia.

Rohkeakin tuo näkemys on ottaen huomioon viime aikaiset tiedot viruksen uudesta leviämisestä.

Lisäksi Yhdysvaltain talous yskii presidentinvaalien alla pahoin eikä kauppasodalle Kiinan ja Yhdysvaltain välillä näy edes lopun alkua, päinvastoin.

”Aina valmiina auttamaan”

Nokiakin on joutunut ikään kuin osalliseksi tässä kahden maailmanmahdin yhä nokittelussa, kun kiinalaista kilpailijaa Huaweita ollaan tunkemassa ulkokehälle länsimaiden 5G-verkkojen toimittajana.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia ovat näin jo päättäneet, Euroopan unionin maissa asia on mietinnässä.

Sijoittajapuhelussa toimitusjohtaja Rajeev Surilta kysyttiin jokseenkin suoraan mielipidettä Huawein tilanteeseen 5G-markkinoilla länsimaissa.

– Mitä tahansa [eri maiden] hallitukset päättävät, me olemme valmiita auttamaan asiakkaitamme missä päin maailmaa hyvänsä. Meillä on siihen tuotteet ja täysi valmius, Suri tyytyi vastaamaan diplomaattisesti.

Ainakin Nokian oma talous on vahva kohtaamaan sekä mahdollisen uuden kilpailuasetelman että koronaviruspandemian toisen aallon.

Yhtiön kassassa on 7,5 miljardia euroa rahaa. Siitä 1,6 miljardia on nettovaroja.

31.7.2020 klo 18.20: Korjattu liikevaihto 5,1 miljardiksi