Yle seurasi hetki hetkeltä: Annika Saarikko haastoi Katri Kulmunin keskustan puheenjohtajakisan ensikohtaamisessa A-studiossa

Istuva puheenjohtaja vai haastaja: kuka nousee keskustan johtoon syyskuun puoluekokouksessa?

Suomen Keskusta
Katri Kulmuni ja Annika Saarikko.
Studiossa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kohtaa tiede- ja kulttuuriministeriksi palaavan Annika Saarikon (kesk). Juontajana Sakari Sirkkanen

A-studio hetki hetkeltä:

klo 21:33: Lähetys on päättynyt!

klo 21:29: Saarikko katsoo, että viime hallituskaudella tehtiin toimia, joilla koronan aiheuttamaa iskua saatiin otettua paremmin vastaan. Tulevaisuudessa ansiosidonnainen, eläkkeen ja työelämän välimaasto ja työkykykysymykset ovat tärkeitä työllisyyden nostamiseksi.

klo 21:28 Kulmunin mukaan hallitus ei voi enää juosta työllisyyskysymyksiä karkuun. Kulmuni näkee, että toimia työmarkkinauudistuksien tekemiseen vaaditaan. Mikäli uudistuksia ei pystytä tekemään, edessä on verokiristykset ja menoleikkaukset.

klo 21:27: Kulmuni: "Keskusta on ennen kaikkea hallituksessa siksi, että me pystymme tekemään parannuksia etuisuuksiin, että pystymme kehittämään koko Suomea, panostamaan tiestöön ja infraan. Perhavapaauudistus, uusiutuva energia. Näiden asioiden takia me olemme hallituksessa."

klo 21:24: Saarikon mukaan periaatteellisena kysymyksenä Suomen tulee tarjota apua heikomassa asemassa oleville, mutta järjestelmän väärinkäytökset pitäisi pystyä estämään. Turvapaikkapolitiikan tulisi olla EU-tason asia, eikä Suomi pysty Saarikon mukaan yksin ratkaisemaan koko ongelmaa.

klo 21:23: Turvapaikkakriisin aikana 2015 nähtiin Kulmunin mukaan sellaista poikkeuksellista siirtolaisuutta, joka ei ollut turvapaikkapolitiikkaa. Tanska ja Ruotsi ovat kiristäneet turvapaikkalinjaansa, joten Kulmunin mukaan myös Suomen tulisi olla yhtä tässä yhteisessä, pohjoismaisessa linjassa.

klo 21:22: Saarikon mukaan EU:n elpymispaketissa on kyse myös arvoyhteisöpohdinnasta. Maailman tilanne on epävakaa, joten EU:n tulisi olla yhtenäinen.

klo 21:20: Kulmuni ei kannata yhteisvastuullista velkaa EU:ssa tai eurooppalaista valtiovarainministeriä. EU:n lainapaketti kosketti Kulmunin mukaan vain koronakriisiä.

klo 21:19: Kulmuni vaatii johtajana paljon ja laittaa ihmiset töihin. Kulmunin mukaan keskustan täytyy jatkuvasti miettiä, että heillä on sosiaalipolitiikassa, uusiutuvassa energiassa ja alueellisessa tasa-arvossa edistyksellisin linja.

Kulmuni: "Ei vanhoilla villoilla voiteta, vaan uusilla ja rakentamattomilla silloilla"

klo 21:17: Saarikko: puheenjohtajavaaleissa on kysymys johtamisesta ja puolueen itseluottamuksen palauttamisesta.

klo 21:16: Kulmunin linja puheenjohtajakisassa on sosiaalisen oikeudenmukaisuuden ja edistyksen linja. Maassa täytyy olla alueellista tasa-arvoa. Kulmunin mukaan myös vihreät arvot ovat tärkeitä: vihreä teollisuus, innovaatiot ja pääseminen irti saastuttavista polttoaineista.

klo 21:14: Saarikko katsoo, että suomalaisten arvomaailmassa on tapahtunut muutoksia. Tänä keväänä on tullut mietittyä Saarikon mukaan perusasioita. Omavaraisuus, lähimmaisenvastuu, koko-Suomi ja luontosuhde. Keskustalla on Saarikon mukaan parhaat vastaukset arvomaailman muutoksiin.

klo 21:10: Kulmuni katsoo, että keskusta on vuosien saatossa "elitistinyt". Keskusta on antanut vastauksia vahvaan valtiontalouteen, mutta se ei Kulmunin mukaan vielä yksistään riitä. Ihmisillä on huoli omista pienistä eläkkeistään, palkastaan, lastensa koulutiestä.

Kulmuni: "Minua huolettaa se näköalattomuus, joka monilla ihmisillä vaikuttaa olevan. Jos ihmiset kokevat sellaista näköalattomuutta, että heistä ei välitetä ja heitä ei arvosteta, niin se johtaa alueiden eriytymiseen."

klo 21:09: Saarikko katsoo, että keskustan pitäisi olla puolue, joka itse tekee aloitteita, ja joihin muut sitten reagoisivat. Saarikko katsoo, että keskustan ja ihmisten välille on syntynyt railo.

klo 21:07: Kulmuni tähtää kuntavaaleihin. Kulmunin mukaan keskustan pitkällinen ongelma ja vaikeus on kertynyt vuosien aikana, ja kannatus mitataan kuntavaaleissa.

Kulmuni: "Työni on vielä kesken, en ole vielä hävinnyt yksiäkään vaaleja."

klo 21:06: Miksi Saarikko haluaa syrjäyttää istuvan puheenjohtajan?

Saarikko: "Minuun vaikutti paljon ne ihmisten yhteydenotot. Ihmisillä on suuri huoli keskustasta. Ihmiset on huolissaan siitä, että ollaanko me varteenotettava ja merkittävä voima myös jatkossa. Puolueen uskottavuus, itsetunto ja itseluottamus ovat olleet keskeisiä teemoja yhteenotoissa."

klo 21:00: Lähetys alkaa!

klo 20:42: Kulmuni ja Saarikko puoli yhdeksän uutisissa: mikä on vahvuutesi kisassa?

Kulmuni: "Minä olen johtaja ja tiedän miten keskustaa johdetaan eteenpäin. Olen nähnyt kuluvan vuoden aikana mitä keskustan täytyy tehdä, että saadaan kannatus liikkelle. Minulla ei mene aikaa harjoitteluun."

Saarikko: "Uskon keskustaan, sen ihmisiin ja arvoihin ja tavoitteisiin. Ajattelin, että on oikein keskustan puoluekokousväelle, että tarjolla on vaihtoehtoja. Annan oman johtajuuteni tämän väen arvioitavaksi."

klo 20:40: Vieraina A-studiossa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja tiede- ja kulttuuriministeriksi palaava Annika Saarikko. Lähetyksen juontaa Sakari Sirkkanen. Puheenjohtajakisaa voi seurata Ylen TV1:ssä ja Yle Areenassa kello 21.00 alkaen.

Haastajia istuvalle puheenjohtajalle

Annika Saarikko ilmoitti viime viikolla lähtevänsä haastamaan Katri Kulmunia keskustan puheenjohtajakilpailuun. Kaksikko kohtaa puheenjohtajakisassa ensimmäistä kertaa illalla A-studiossa.

Tilanne on historiallinen. Viimeisestä kerrasta, kun istuva puheenjohtaja syrjäytettiin, on kulunut neljäkymmentä vuotta. Silloin puolueen johtoon nousi 34-vuotias Paavo Väyrynen. Jo istuvan puheenjohtajan haastaminen on keskustassa harvinaista.

Vielä vuosi sitten Saarikko kertoi Ylelle toivovansa keskustalle pitkäaikaista puheenjohtajaa. Saarikko myös ilmoitti, että hän ei aio hakea puheenjohtajaksi vuoden 2020 puoluekokouksessa.

Nyt suunta on kuitenkin kääntynyt. Kun Saarikko viime viikolla ilmoitti sittenkin pyrkivänsä puheenjohtajaksi, hän luonnehti keskustan tilannetta vaarallisen huonoksi.

– Sain voiman tehtävän tavoitteluun ennen kaikkea niistä lukemattomista yhteydenotoista ja vetoomuksista, joissa on kannettu syvää huolta keskustasta, Saarikko totesi.

Maanantaina keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen ja media-alan yrittäjä Ilkka Tiainen asettuivat myös ehdolle puheenjohtajaksi. Keskustan puheenjohtajakisaan voi ilmoittautua vielä muitakin ehdokkaita aina syyskuun alun puoluekokoukseen saakka.

Kulmunin kivinen taival

Viime syyskuussa odotukset vastavalitulle puheenjohtajalle olivat vielä kovat. Kiitospuheessaan Kulmuni asetti hallitusvastuussa kannatustaan menettäneelle keskustalle tavoitteeksi 20 prosentin kannatuksen.

Ensimmäinen puheenjohtajakausi ei kuitenkaan ole sujunut suunnitelmien mukaan. Keskusta hätyyttelee tällä hetkellä kaikkien aikojen heikointa kannatustaan, joka on mittausten mukaan 10–11 prosentin tuntumassa.

Kulmunille on aiheuttanut päänvaivaa etenkin viestintäkoulutuksista kesäkuussa noussut kohu, jonka seurauksena hän päätti erota valtiovarainministerin tehtävistä.

Myös Kulmunin viime tiistain ulostulo EU:sta on herättänyt kritiikkiä Saarikon kannattajien suunnalta. Kulmuni otti hajurakoa hallitusyhteistyöhön ilmoittamalla, että keskusta arvioi EU-linjaansa uudelleen tulevassa puoluekokouksessa.

Varsinaisia mielipide-eroja Kulmunin ja Saarikon välillä ei kuitenkaan vaikuta olevan. Viime eduskuntavaaleissa vaalikonevastauksissa kaksikkoa erotti vain suhtautuminen viinien ja vahvojen oluiden myyntiin ruokakaupoissa, johon Saarikko suhtautui kriittisemmin.

Millä teemoilla tulevaa puheenjohtajakisaa tullaan käymään? A-studion suora lähetys TV1:ssä ja Yle Areenassa maanantaina 3.8 kello 21.00. Juontajana Sakari Sirkkanen. #yleastudio

Lue lisää:

Keskustan kansanedustajat puheenjohtajakamppailusta: "Tästä tulee tiukkaa", "Katri kantoi vastuun virheistä, jotka eivät ole hänen"

Kahden naisen kisa puheenjohtajuudesta on keskustalle helpotus, arvioi politiikantutkija

Analyysi: Keskustalaiset pelkäävät repivää puheenjohtajakisaa – ehdokkaan uskottavuus ratkaisee vaalin

Viisi asiaa, joista keskustan puheenjohtajakisaan lähtenyt Annika Saarikko tunnetaan