Helsinki-Vantaan lentoaseman koronatestauspiste avautui – apulaiskaupunginjohtaja: "Helppous motivoi vapaaehtoiseen testiin"

Maahan saapuvien matkustajien koronavirustestaukset aloitetaan tänään Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

koronavirus
Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö tutustuu koronatestauspisteeseen lentokentällä.
Videolla Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö kertoo, kuinka testaus lentoasemalla käytännössä toimii. Videon pääkuvassa Aronkytö (vas.) on koronatestauspisteellä HUSin näytteenottajien kanssa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla aloitetaan tänään maanantaina maahan saapuvien matkustajien koronavirustestaus.

Nyt avattavan terveysneuvonta- ja koronatestauspisteen on tarkoitus lisätä koronaturvallisuutta. Kaikkia matkustajia ei testata, vaan testeihin ohjataan henkilöt, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita tai jotka itse epäilevät saaneensa tartunnan.

Kun matkustaja saapuu Helsinki-Vantaalle, hän saa ensiksi THL:n yleisohjeita. Jos saapuu riskimaista, matkustaja saa karanteeniohjeet.

Laukkuaulasta saapuessa kaikki matkustajat kulkevat terveysinfon kautta, kertoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö.

– Matkustajalle korostetaan, että nyt pitäisi ajatella, että onko hänellä oireita ja onko hän mahdollisesti saanut tartuntaa.

Siinä tapauksessa, että matkustaja mahdollisesti katsoo, että hänellä on jokin koronavirukseen liittyvä oire, tulee hänen ottaa yhteyttä terveysinfoon. Siellä arvioidaan tehdäänkö matkustajalle koronatesti, joka tapahtuu lentoasemalla.

  • Videolla koronatestauksesta Helsinki-Vantaan lentoasemalla kertoo Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö. Voit katsoa haastattelun jutun pääkuvaa klikkaamalla, toimittajana Petri Kosonen.

Koronatestauspiste sijaitsee lentoaseman ison lähtöhallin yläkerrassa sijaitsevassa kongressitilassa.

Koronatestauspiste Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Koronatestauspiste aukesi tänään Helsinki-Vantaan lentokentällä.Jari Kärkkäinen / Yle

Finavia jakaa saapuville matkustajille lentoasemalla myös koronavirusta koskevaa neuvontamateriaalia. Se tarkoittaa käytännössä muun muassa oirekyselyä. Sen täytettyään matkustajan odotetaan hakeutuvan itsenäisesti terveysneuvontaan ja sieltä testiin, jos aihetta on.

Lentoaseman terveysturvallisuudesta vastaa Vantaan kaupunki yhdessä Finavian ja lentoaseman muiden toimijoiden kanssa.

– Matkustaja pääsee hyvin helposti testiin. Helppous on motivaatio hakeutua testiin, mutta tämä on vapaaehtoista, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö selventää.

Testauspisteen on tarkoitus toimia ympärivuorokautisesti. Tällä hetkellä testauskapasiteetti on noin sata testiä vuorokaudessa.

Koronaterveysasema Helsinki-Vantaalle?

THL:n terveysturvallisuusosaston johtajan Mika Salmisen mukaan tällä hetkellä pitäisi miettiä myös kokonaisen terveysaseman perustamista Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Lentokentän terveysasemalla voisi herkästi testauttaa ihmisiä, ja siellä olisi osaamista trooppisista taudeista.

Salminen muistutti eilen Yle Uutisissa, että jo kolme vuotta sitten maailman terveysjärjestö WHO kiinnitti huomiota siihen, että Helsinki-Vantaan lentokentällä ei ole pysyvää kansanterveyden asiantuntemusta kuten muualla maailmalla.

Terveysneuvontapiste Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Terveysneuvontapiste Helsinki-Vantaan lentoasemalla.Petri Kosonen / Yle

Kevään koronavirusepidemian alettua hallitus sai paljon kritiikkiä siitä, että kuka tahansa pystyi saapumaan maahan ilman valvottua kahden viikon karanteenia tai jopa ilman kunnollista viranomaisten ohjeistusta. Sen jälkeen hallitus terästäytyi ja antoi matkustajille uusia ohjeita, mutta vielä viime viikollakin ulkomailta saapuva turisti ihmetteli olematonta valvontaa Helsinki-Vantaalla.

– Kuin olisi palannut eri todellisuuteen ja maailmaan, Kanadasta palannut helsinkiläinen Jari Koskisuu kertoi Yle Uutisille.

Koskisuun mukaan hänen välilaskupaikassaan Frankfurtin lentoasemalla maskipakkoa valvoi lentokenttäpoliisi.

Koronatestausasema Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Aamun suorassa koronatestauksesta Helsinki-Vantaan lentoasemalla kertoi Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Timo Aronkytö. Voit katsoa koko haastattelun jutun pääkuvaa klikkaamalla, toimittajana Petri Kosonen. Videon pääkuvassa ovat näytteenottajat Kati Aho ja Jouni Korhonen HUSista.

Lue myös:

Olematon koronavalvonta Helsinki-Vantaan lentoasemalla hämmentää – Kanadasta saapunut: "Kuin olisi palannut eri todellisuuteen ja maailmaan"

Suomi aloittaa maahan saapuvien lentomatkustajien koronavirustestaukset lähipäivinä – tauti aiotaan pysäyttää myös Helsingin satamissa

Lentomatkustajat eivät kerro oireistaan rehellisesti, epäilee HUSin diagnostiikkajohtaja – Miksi kaikkia Suomeen saapuvia ei sitten testata?

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus