Hyppää sisältöön

Trump: Liittovaltion joukot pysyvät Portlandissa kunnes kaupunki on saatu "siivottua"

Liittovaltion joukoista on noussut Yhdysvalloissa vahva poliittinen kiista.

Rasisminvastaiset mielenosoitukset alkoivat Portlandissa toukokuun loppupuolella. Liittovaltion joukkojen lähettämistä kaupunkiin on kritisoitu laajalti. Kuva: Nathan Howard / AFP

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan liittovaltion joukot pysyvät Portlandissa kunnes paikallinen poliisi on saanut siivotuksi kaupungista anarkistit ja kiihottajat.

Trump kommentoi asiaa Twitterissä myöhään perjantai-iltana.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä (siirryt toiseen palveluun).

Joukoista on noussut Yhdysvalloissa poliittinen kiista, sillä presidentti Trumpin vastustajat pitävät niiden lähettämistä laittomana ja vaarallisena. Voit lukea tästä lyhyet vastaukset siitä, miksi Trump on lähettänyt sotilasasuisia joukkoja hajottamaan mielenosoituksia.

Nimellisesti joukot ovat suojelleet kaupungissa liittovaltion rakennuksia.

Oregonin osavaltion demokraattikuvernööri Kate Brown on tehnyt Trumpin hallinnon kanssa sopimuksen, jonka tarkoituksena on vähentää liittovaltion joukkojen läsnäoloa ja tarjota toivoa tilanteen rauhoittumiselle kaupungissa.

Sopimuksen mukaan liittovaltion joukot aloittivat torstaina vaiheittaisen vetäytymisen kaupungista, ja Portlandin poliisi raivasi teitä ja tyhjensi puistoja vetäytymistä varten.

Joukot ovat kuitenkin ilmoittaneet, että aivan kaikki joukot eivät lähde kaupungista, vaan ne ovat yhä käytettävissä, jos tilanne sitä jälleen vaatisi.

Protestit alkoivat Portlandissa George Floydin kuoleman jälkeen toukokuun loppupuolella.

Rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustaneet mielenosoitukset ovat olleet pääasiassa rauhallisia, mutta etenkin yöaikaan osa mielenosoittajista on myös hajottanut omaisuutta ja ottanut yhteen poliisin kanssa.

Lue myös:

.
.