1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. naakka

Naakkajahti herätti keskustelua ja kritiikkiä - "Päivän onnistumista ei mitata saalismäärissä"

Naakkojen jahtipäivä järjestettiin tänään lauantaina Satakunnassa sekä Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla. Metsästäjä haavoittui jahdissa Satakunnassa Siikaisissa.

Tapahtuman järjestäminen herätti paljon kritiikkiä sosiaalisessa mediassa Kuva: Risto Salovaara / Yle

Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla sekä Satakunnassa järjestettiin tänään lauantaina naakkojen jahtipäivä.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n kenttäpäällikkö Mikko Syrin mukaan jahti sujui hyvässä yhteisymmärryksessä maanomistajien ja metsästäjien kanssa.

– Päivän onnistumista ei mitata saalismäärissä. Metsästäjät ja maanomistajat ovat toisensa löytäneet ja aiheesta on keskusteltu ja madallutettu sitä kynnystä ja tehty yhteistyötä, Syri kertoo.

Tarkkaa osallistujien määrää ei Syri osaa arvioida.

– Ilahduttavan paljon on kuitenkin tullut viestejä ympäri maakuntia.

Lue lisää tapahtumasta: Naakkojen jahtipäivä suututti eläinoikeusjärjestön – "Kyseessä ei ole mikään tappopäivä", vakuuttaa MTK:n edustaja

Naakkojen jahtipäivä suututti eläinoikeuksia puolustavat tahot

MTK:n mukaan jahtipäivän tarkoituksena on ollut karkottaa naakkoja erityisesti sellaisilta alueilta, missä esiintyy isoja parvia. Eläinoikeusjärjestö Oikeutta eläimille on ollut asiasta eri mieltä.

Järjestön Facebook-päivityksessä kirjoitettiin (siirryt toiseen palveluun), että jahtipäivän "tavoitteena on lahdata mahdollisimman monta lintua."

Tapahtuman järjestäminen on herättänyt paljon kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. MTK perusti tapahtumaa koskeville kuville hashtagin. Tämä kuitenkin on täyttynyt tapahtumaa kritisoivista viesteistä ja kuvista.

Sosiaaliseen mediaan kannustettiin laitettavan esimerkiksi kuvia samana päivänä järjestetystä Tissiflashmob-tapahtumasta.

Syri uskoo, että tapahtumaan osallistuneet eivät välttämättä ole halunneet kritiikin vuoksi postata kuvia sosiaaliseen mediaan. Myös tapahtuman facebook-sivuston keskustelu päätettiin pitää yksityisessä ryhmässä.

– Meidän tarkoituksenamme ei ole ollut revitellä saaliskuvilla ja kuolleilla linnuilla, vaan jahtipäivän sujumisesta. Ymmärrän, että kaikki eivät halua kuvia jakaa, jos se herättää negatiivisia kommenteja.

Oliko naakkajahti onnistunut sen saamaan kritiikkiin suhteutettuna?

– Toivoimme saavamme aikaan keskustelua ja tuomaan naakkojen tuottajille aiheuttamaa ongelmaa esiin. Siinä mielessä tämä on onnistunut hyvin, että asiasta keskustellaan, Syri kertoo.

Metsästäjä haavoittui naakkajahdissa Satakunnassa Siikaisissa. Metsästäjä haavoittui, kun toisen metsästäjän ampuma laukaus osui häneen, kertoo poliisi. Hänet kuljetettiin hoidettavaksi sairaalaan. Kankaanpään poliisi tutkii tapausta.

Lue myös:

Salmonella on tilalle kuin kuolinisku – Kivimäen munatilan 10 000 kanaa jouduttiin lopettamaan, saneeraus maksaa satoja tuhansia euroja

Naakkojen ulosteet ja tuhotut rehupaalit turhauttavat maatiloilla – maitotilallinen: Ne eivät kunnioita yhtään mitään

Naakkojen levittämä salmonella huolestuttaa Etelä-Pohjanmaalla – metsästäjiä haastetaan nyt maatiloille naakkajahtiin