1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. salametsästys

Koronapandemia toi Etelä-Afrikan sarvikuonoille hetken helpotuksen, salametsästys väheni alkuvuonna puolella

Ympäristöministerin mukaan yhtäkään sarvikuonoa ei surmattu Krugerin kansallispuistossa huhtikuussa.

Kuvassa kaksi uhanalaista isosarvikuonoa eteläafrikkalaisessa eläintarhassa tammikuussa 2018. Kuva: Kim Ludbrook / EPA

Etelä-Afrikassa sarvikuonojen salametsästys väheni yli puolella vuoden 2020 kuuden ensimmäisen kuukauden aikana, kertoo maan ympäristöministeriö.

Vertailun vuoksi vuonna 2019 vastaavana ajanjaksona sarvikuonoja salametsästettiin Etelä-Afrikan ympäristöministeriön mukaan 316 yksilöä.

Salametsästyksen vähenemisestä huolimatta 166 eläintä tapettiin tammi-kesäkuussa, Etelä-Afrikan ympäristöministeri Barbara Creecy kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan.

Muutoksen arvioidaan johtuvan koronapandemiaan liittyvistä rajoitustoimista maassa.

Lue myös: Sarvikuonoja on salametsästetty Botswanassa poikkeuksellisen paljon – "Mikäli tämä jatkuu, kahden vuoden päästä meillä ei enää ole sarvikuonoja"

Ympäristöministeri Creecyn mukaan erityisen hyvää kehitys oli Krugerin kansallispuistossa. Huhtikuussa yhtäkään sarvikuonoa ei tapettu niin sanotulla erityissuojelualueella.

Salametsästyksen myötä kaadetuiksi joutuneiden eläinten lukumäärä on kuitenkin jälleen noususuunnassa, kun koronavirusrajoituksia on purettu maassa, ympäristöministeriö kertoo tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Etelä-Afrikka on vuosia taistellut sarvikuonojen salametsästystä vastaan. Sarvikuonojen sarvet ovat kysyttyjä aineksia muun muassa vanhoissa itämaisissa uskomushoidoissa. Sarvi koostuu keratiinista, eli samasta rakennusaineesta kuin ihmisen kynnet.

Vietnam on ollut yksi pääkohdemaista Afrikassa salametsästetylle sarvikuonon sarvelle, kertoo luonnonsuojelujärjestö WWF. Etelä-Afrikka ja Vietnam sopivat jo vuonna 2012 yhteistyöstä, jotta sarvikuonojen sarven salakuljetusta saataisiin hillittyä.

Vietnam puolestaan kielsi heinäkuun loppupuolella villieläinten kaupan pandemioiden riskin vähentämiseksi. Laki ei kuitenkaan huomioi eläintuotteiden käyttöä lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Lue myös:

Arvoituksellisia norsukuolemia tutkitaan Botswanassa: Yli 150 norsua kuollut – syynä eivät ole salametsästys tai myrkytys

Ilouutinen muurahaiskävylle – Maailman salakuljetetuinta nisäkästä ei huolita enää kiinalaiseen kansanlääketieteeseen

Tuottoisampaa kuin kokaiini tai timantit – sarvikuonojen salametsästys uhkaa hävittää koko lajin