Herätys: Hygienian noudattaminen on nyt erityisen tärkeää, elämäkerturi ei tuomitse, Kiinassa yritetään hillitä avioerobuumia

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Mies pesee käsiään nestesaippualla ja vedellä kylpyhuoneessa.
Suomessa varmistettujen koronatapausten määrä on kesällä ollut vähäisempi kuin monissa muissa maissa.Tiina Jutila / Yle

Asiantuntijat: Varotoimien noudattaminen erityisen tärkeää, kun rajoituksia puretaan

Kun koronarajoitusten purkaminen Suomessa etenee, ihmisten kohtaamisten määrä kasvaa. Samalla koronatartuntojen riski nousee. Hygieniaohjeiden noudattaminen ja testaus lievissäkin oireissa ovat nyt todella tärkeitä, painottavat asiantuntijat. Tästä viikonlopusta lähtien yli 500 hengen yleisötilaisuudet ovat sisätiloissakin erityisjärjestelyin sallittuja. Myös etätyösuositus päättyi elokuun alkaessa.

Satoja henkilöhaastatteluita tehnyt kirjailija Riitta Kylänpää: Elämäkerturi ei tuomitse

Riitta Kylänpää
Riitta Kylänpää Lapinlahden vanhassa sairaalassa Aleksis Kiven huoneessa. Lapinlahdessa hoidettiin myös Pentti Linkolaa.Tiina Jutila / Yle

Riitta Kylänpää ei suostunut tuomitsemaan Pentti Linkolaa fasistiksi, vaikka moni sitä häneltä vaati. Hänestä se ei kuulu elämäkerturille. Syksyllä ilmestyy Kylänpään seuraava elämäkerta, Claes Anderssonin elämästä kertova Utelias mieli. Satoja haastatteluja tehnyt entinen toimittaja kertoo, että kysyessä on oltava rohkea, mutta ei röyhkeä.

Avioeron suosio kasvaa Kiinassa, ja se on ongelma ydinperheeseen uskovalle hallinnolle

Kuvassa on käynnissä joukkohäät Kiinassa.
Joukkohäät ovat omia juhlia edullisempi tapa mennä naimisiin. Pohjois-Kiinan Harbinissa vihittiin tammikuussa 43 pariskuntaa.Wu Hong / EPA

Xiaoya, 32, haluaa avioeron. Kiinan johto taas haluaisi, että hän ja miljoonat muut kiinalaisnaiset hankkisivat lisää lapsia. Lapsipulan ratkaisuksi ja avioerobuumin hillitsemiseksi on ehdotettu jopa moniavioisuutta ja vauvattomuusveroja. Kymmenessä vuodessa avioerojen määrä on lähes kaksinkertaistunut.

Astronautit aloittivat paluumatkan kansainväliseltä avaruusasemalta

Bob Behnken
Astronautti Bob Behnkenin avaruuselfie. Kuva on otettu 21. heinäkuuta 2020.NASA

Amerikkalainen astronauttikaksikko Doug Hurley ja Bob Behnken on lähtenyt paluumatkalle kohti Maata. SpaceX-yhtiön miehistöalus irrottautui kansainväliseltä ISS-avaruusasemalta aamuyöstä Suomen aikaa. Kaksikko saapui avaruusasemalle toukokuun lopussa. Hetki oli historiallinen, sillä kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun miehitetty yksityisen yrityksen alus kiinnittyi avaruusasemaan.

Sade- ja ukkoskuuroja sunnuntaihin

Sunnuntain sääkartta.
Yle

Pohjoisessa lauantaina kehittyneet sade- ja ukkoskuurot ovat illan ja yön aikana liikkuneet kohti etelää, ja sunnuntaiaamuna sadekuuroja tulee jo monin paikoin.

Päivällä ukkoskuurot yleistyvät maan keskiosassa. Poutaisilla ja aurinkoisilla alueilla lämpötila nousee 20 asteeseen tai vähän sen yli.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.