Trumpin mukaan USA:n johtava tartuntatautiasiantuntija on väärässä kertoessaan, miksi pandemia on koetellut niin pahoin Yhdysvaltoja

Presidentin mukaan Yhdysvalloissa raportoidaan runsaasti koronatartuntoja maan hyvän testitilanteen vuoksi.

Yhdysvaltain johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci on useaan otteeseen kritisoinut julkisuudessa Yhdysvaltain hallinnon koronatoimia. Kuva otettu 30. kesäkuuta 2020. Kuva: Al Drago / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on hyökännyt jälleen Twitterissä maan johtavaa tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucia vastaan.

Kongressin kuultavana ollut Fauci kertoi näkemyksenä siitä, miksi koronatilanne pahenee yhä Yhdysvalloissa, vaikka samaan aikaan Euroopassa tautitilanne on saatu ainakin joiltakin osin hallintaan.

Faucin mukaan syynä tähän on se, että Euroopassa yhteiskunnat suljettiin keväällä 95-prosenttisesti, mutta Yhdysvalloissa vain noin 50-prosenttisesti.

Presidentti Trumpin mukaan Faucin perustelut ovat väärät.

– Meillä on enemmän tautitapauksia, koska olemme testanneet enemmän kuin mikään muu maa, tviittasi Trump.

Presidentin mukaan Yhdysvalloissa on testattu kaikkiaan 60 miljoonaa ihmistä.

– Jos testaisimme vähemmän, olisi tapauksiakin vähemmän. Miten Italia, Ranska ja Espanja ovat pärjänneet? kysyi Trump ja huomautti, että tautitapausten määrä on jälleen kääntynyt nousuun Euroopassa.

Koronavirustoimien jatkamista vaatinut Fauci on joutunut viime viikkoina presidentinhallinnon hampaisiin. Pari viikkoa sitten presidentti Trumpin avustajat levittivät toimittajille listaa, jossa lueteltiin Faucin antamia virheellisiä lausuntoja epidemiasta.

Faucista on tullut yksi näkyvimmistä hahmoista Yhdysvaltojen koronavirusepidemian hoidossa. Esimerkiksi CNN:n lähteet sanovat presidentin ärsyyntyneen paitsi Faucin kritiikistä myös tämän saamasta suosiosta.

Medioiden mukaan Valkoinen talo on myös pyrkinyt vähentämään Faucin mediaesiintymisiä.

Heinäkuun alussa Fox Newsin haastattelussa Trump sanoi Faucin olevan "mukava mies, mutta hän on tehnyt paljon virheitä".

Lue myös: