Amazonin tulo Ruotsiin näyttää selvältä – yhtiö rekrytoinut verkkokaupan vetäjän ja lähes valmiista sivustosta vuoti kuvia

Amazonilla ei ole paikallisia verkkokauppoja Pohjoismaissa, mutta sen saapumista on ennakoitu kauan.

verkkokauppa
Työntekijä lastaa paketteja kuljetukseen Amazonin logistiikka- ja jakelukeskuksessa.
Työntekijä lastasi paketteja kuljetukseen Amazonin logistiikka- ja jakelukeskuksessa Saksan Mönchengladbachissa viime syyskuussa.Friedemann Vogel / EPA

Ruotsalaislehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) julkaisi alkuviikosta artikkelin, jossa lehden haastattelemat vähittäiskaupan asiantuntijat arvioivat Amazon-verkkokaupan laajentuvan pian Ruotsiin.

Ruotsin paikallinen verkkokauppa Amazon.se-sivusto voisi avautua jo syys-lokakuussa.

Amazon ei myönnä eikä kiistä huhuja.

Asiantuntija-arvioita vahvistaa se, että Amazon avasi heinäkuussa useita uusia työpaikkoja hakuun Tukholmaan. Tivi lehti kertoi (siirryt toiseen palveluun) kesäkuussa, että Amazon on rekrytoinut paikallisen verkkokaupan johtajan.

Kaikkiaan yhtiön työpaikkasivulla (siirryt toiseen palveluun) on nyt haussa 72 työntekijää Ruotsiin. Vertailun vuoksi Suomessa avoimia työpaikkoja on 18.

Toisaalta merkittävä osa Amazonin liiketoimintaa ovat pilvipalvelut, ja avoimet työpaikat saattavat ainakin osin selittyä sillä.

Amazon.se valmiina julkaisuun?

Lisää kierroksia huhut saivat tänä viikonloppuna, kun Amazonin ruotsalaisesta verkkokaupasta alkoi levitä kuvia verkossa.

Kuvakaappausten perusteella Amazonilla olisi paikallinen verkkokauppa jo pitkälle kasattuna.

Amazonin ruotsalaisesta verkkokaupasta alkoi levitä kuvia verkossa.
Ehandel-lehti julkaisi perjantaina kuvia sivustolta, jonne silloin oli pääsy ip-osoitteella.Kuvakaappaus julkaisemattomalta Amazonin verkkosivulta

Verkkokauppa-alan lehti Ehandel kirjoitti (siirryt toiseen palveluun) perjantaina päässeensä sivustolle ja onnistuneensa kirjautumaan siellä Amazon-tunnuksillaan.

Lehden mukaan sivustolla näkyi jonkin verran englantia, mutta iso osa verkkokaupan teksteistä oli käännetty ruotsiksi.

Sivustolta löytyi muun muassa julkaisuun liittyvä kirje, josta selviää Ruotsi-projektin kulkevan nimellä “Dancing Queen” Abban klassikkokappaleen mukaan.

Amazon omistaa amazon.se-osoitteen, mutta toistaiseksi se ohjautuu Saksan paikalliseen verkkokauppaan (amazon.de).

Ruotsin verkkokauppaan pääsi kuitenkin käsiksi tietämällä sivustoa pyörittävän palvelimen ip-osoitteen.

Sunnuntaina ip-osoite-kikka ei enää toiminut, vaan sivusto oli ajettu alas.

Amazon on hyötynyt koronapandemiasta

Amazonilla ei vielä ole paikallisia verkkokauppoja Pohjoismaissa.

Tulo Ruotsiin voisi merkitä verkkokauppajätin laajentumista muihinkin Pohjoismaihin, jota on ennakoitu jo pitkään.

Amazon toimii Euroopassa tällä hetkellä Saksassa, Iso-Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Alankomaissa, Espanjassa ja Turkissa.

Amazonin johtaja Jeff Bezos oli tällä viikolla Yhdysvaltain kongressin kuultavana muiden teknologiajättien johtajien tavoin.

Lue lisää: Yhdysvaltain kongressi: Amazon, Apple, Google ja Facebook hyötyvät koronaepidemiasta – komitea grillasi jättiyhtiöiden johtajia

Amazonilla, Applella, Facebookilla ja Googlella on sanottu olevan liikaa valtaa markkinoilla.

Amazonia on syytetty kaksoisroolistaan kauppapaikkana ja vähittäismyyjänä. Se voi hyödyntää verkkokaupassaan keräämiään tietoja tuomalla kauppaan omia kilpailevia tuotteitaan.

Euroopan komissio on aloittanut tutkinnan (siirryt toiseen palveluun) Amazonin toimista omien tuotteidensa suosimisessa.

Koronapandemia on vahvistanut Amazonia entisestään.

Amazonin tulos kaksinkertaistui toisella vuosineljänneksellä, yhtiö kertoo osavuosikatsauksessaan.

Yhtiön mukaan sen myynti on edellisvuoteen verrattuna kasvanut 40 prosentilla 88,9 miljardiin dollariin eli 75 miljardiin euroon. Yhtiön nettotulos oli 5,2 miljardia dollaria eli 4,4 miljardia euroa.

Lue lisää: Yhdysvaltalaiset teknologiajätit julkistivat osavuosikatsauksensa: Facebook, Amazon ja Apple porskuttivat koronasta huolimatta, Googlen emoyhtiön tulos kutistui