Viron pääministeri ja ulkoministeri kiistävät väitteet Suomen ja Viron suhteiden heikkenemisestä

Viron Suomen-suurlähettiläs jätti virkansa perjantaina vastalauseena Viron hallituksen politiikalle.

Viro
Jüri Ratas
Viron pääministeri Jüri RatasFrancisco Seco / AFP

Viron pääministeri Jüri Ratas ja ulkoministeri Urmas Reinsalu kiistävät väitteen, että sisäministeri Mart Helmen viimevuotiset kommentit olisivat vaikuttaneet Suomen ja Viron välisiin suhteisiin. Asiasta uutisoi virolainen sanomalehti Postimees (siirryt toiseen palveluun).

Molemmat ministerit kommentoivat asiaa Facebook-sivuillaan. Voit lukea pääministeri Rataksen Facebook-kirjoituksen tästä (siirryt toiseen palveluun).

Virkansa perjantaina jättänyt Viron Suomen-suurlähettiläs Harri Tiido mainitsi eronsa syiksi Ylen haastattelussa kansalliskonservatiivisen Ekre-puolueen kannanotot. Tiidon mukaan kannanotot kaventavat Viron pelitilaa kansainvälisesti, ja ovat vaikuttaneet myös Suomen ja Viron välisiin suhteisiin.

Lue myös: Viron Suomen-suurlähettiläs on jättänyt virkansa vastalauseena Viron hallituksen politiikalle – "Kun he eivät poistu virasta, on minun poistuttava"

Sisäministeri Helme edustaa oikeistopopulistista Ekre-puoluetta. Pääministeri Ratas edustaa Viron keskustapuoluetta ja Reinsalu oikeistolaista Isänmaa-puoluetta.

Tiido nosti haastattelussa esiin muun muassa viimevuotisen tapauksen, jossa Viron sisäministeri, Ekre-puolueen silloinen puheenjohtaja Helme kritisoi Suomen hallitusta kärkevin sanoin ja kutsui pääministeri Sanna Marinia (sd.) "myyjätytöksi, josta on tullut pääministeri".

Tiido kertoi myös, että edellisten hallitusten aikana pääministerit Ratas ja Juha Sipilä (kesk.) olivat tiiviisti yhteydessä keskenään.

– Nyt en usko, että Viron pääministerin olisi mahdollista näin helposti soittaa Suomen pääministerille ja sanoa, että tehdään jotain yhdessä, Tiido totesi haastattelussa.

Sekä Ratas että Reinsalu kieltävät väitteet suhteiden heikkenemisestä Facebook-kirjoituksissaan. Reinsalun mukaan soittoyhteys on yhä tallella. Ratas puolestaan vakuuttaa kirjoituksessaan maiden suhteen olevan vahva ja toimiva.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Suomessa Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Estlands ambassadör avgår i protest mot sin egen regering – intervju för Svenska Yle orsakade uppståndelse i Estland

Myyjätytöksi Virossa haukuttu Sanna Marin saapuu tänään Tallinnaan – kaupunkilaisten terveiset Suomen pääministerille: "Hienoa, että tavallisesta taustasta voi nousta huipulle!"