Hyppää sisältöön

Tankavaaran kulta-alueelta löytyi jättimäinen kultahippu – ammattikaivaja arvioi löydön arvoksi jopa 30 000 euroa

Yli 60 grammaa painava kultahippu löytyi samana viikonloppuna, kun Tankavaarassa järjestetään kullanhuuhdonnan SM-kisat.

Ammattikaivaja Vesa Luhdan mukaan kullan paino voi vielä hieman pudota, sillä vasta kaivetussa hipussa on mukana myös savea. Kuva: Marko Lauronen

Kullankaivajan lapioon osui harvinainen yllätys Tankavaaran kultakylässä Sodankylässä sunnuntaina, kun vuokravaltaukselta nousi yli 60 grammaa painava kultahippu.

Paikalla ollut ammattikaivaja Vesa Luhta arvelee, että kyseessä on tämän kesän suurin Lapin kultamailta löydetty hippu, ja suurin lapiokaivuulla löydetty hippu ainakin 15 vuoteen.

Löydön tekijä ei itse halunnut nimeään julkisuuteen, mutta paikalla olleet kommentoivat tapahtumaa iloiseksi.

– Löytäjä on 14 kesää kaivanut harrastelijana täällä pohjoisessa. Hän totesi epäuskoisena, että ei tarvinnut edes lapiolla nostaa, kun hippu sattui silmään kuopan pohjalla, Luhta kertoo.

Hippu olisi hyvin saattanut tarttua lapioon jo aiemminkin, sillä Luhdan mukaan aivan löytöpaikan vieressä sijaitsee Lapin sodan aikainen saksalaisten potero, jota rakentaessa hippu olisi hyvinkin saattanut löytyä.

– Sikäli hauska juttu, että siellä ovat saksalaisetkin kaivaneet ihan oikeassa paikassa, mutta lapio ei vain osunut kultahippuun.

Jättihippu löytyi SM-kisojen kynnyksellä

Jättihipun löytyminen sattui sopivaan saumaan, sillä Tankavaarassa on parhaillaan käynnissä kullanhuuhdonnan SM-kilpailu ja paikalla paljon harrastajia. Harvinainen löytö tehtiin kuitenkin kilpailun ulkopuolella.

– Oli siinä hämmentynyt tunnelma ja iloinen tuulahdus kultakylään, kun hippu löytyi. Löydöstä tehtiin heti kuulutus, ja kyllä paikalla olleet SM-kilpailuun osallistujat lähtivät kaikki ottamaan valokuvia, Luhta kertoo.

Tankavaarasta noussut kultahippu painoi ensipunnituksella 61,94 grammaa. Kuva: Marko Lauronen

Arvo jopa 30 000 euroa

Yli 40 vuotta kultaa kaivanut Luhta arvioi, että hieman yli 60-grammaisen hipun arvo on noin 30 000 euroa. Luhdan mukaan hippujen arvo on kullan markkinahintaa suurempi.

– Näillä on aivan oma arvonsa, johon vaikuttaa muun muassa ulkonäkö ja moni muu tekijä. En tosin usko, että kaivaja tätä mielellään myy. Tällaista tapahtuu niin harvoin.

Hippu löytyi vuokravaltaukselta, mutta löytäjä saa silti pitää sen.

Lapiolla on kaivettu Suomen suurin hippu vuonna 1935

Luhdan arvio hipun harvinaisuudesta on melko tarkka sormituntuma: Kultahippu.fi-sivustolta (siirryt toiseen palveluun) löytyvän Suomen hipputilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan nyt löytynyttä suurempi lapiokaivulla löydetty hippu on vuodelta 2002, ja ellei savea ole uutuushipussa liikaa, sitä hieman pienempi löytyi 2007.

Vuodelta 2002 peräisin oleva hippu painoi 72,85 grammaa ja on kaikkien aikojen hippujen suuruustilastossa sijalla 41. Sijalla 47 on vuonna 2007 löytynyt 61,2-grammainen hippu. Nyt löydetty asettunee näiden väliin.

Suurin tilastoitu hippu Lapin kultamailta on sekin lapiokaivulla vuonna 1935 Luttojoelta löydetty 392,9-grammainen. Tankavaaran ennätys on myöskin lapiolla kaivettu, 186,5-grammainen sekahippu vuodelta 1950. Siinä kultaa oli 116 grammaa.

Konekaivuulla löytynyt viime vuosina vielä suurempia hippuja

Viime vuosina suuria kultahippuja on löytynyt koneella kaivaen esimerkiksi Lemmenjoelta vuonna 2015 ja vuonna 2018 (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 2015 löytyi 121,7 grammaa painava kultahippu ja vuonna 2018 peräti 225 gramman painoinen hippu.

Sunnuntainen Tankavaaran hippu nousi esiin lapiolla.

Tankavaaran kulta-alue nousi otsikoihin myös vuosi sitten helmikuussa, kun aivan sunnuntain hipun löytöpaikan läheisyydestä löydettiin Lapin ensimmäinen timantti.

Lue myös:

.
.