Keskustan Kulmuni vihreiden ilmastovaatimuksista: "Uhkailu ei ole kovin rakentava keino viedä yhteisiä tavoitteita eteenpäin"

Keskustan Kulmunin mukaan hallituksen tavoitteeseen turpeen energiakäytön puolittamisesta päästään ilman uusia toimia.

turve
Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni syyttää vihreitä uhkailusta. Petteri Sopanen / Yle

Erimielisyydet ilmastopolitiikassa aiheuttavat hallituksessa jatkuvaa kitkaa keskustan ja vihreiden välillä.

Seuraavan kerran kipunointia on odotettavissa syksyn budjettiriihessä. Ylen eilen julkistaman kyselyn mukaan vihreiden vaikuttajien selvä enemmistö olisi jopa valmis lähtemään hallituksesta, mikäli riihessä ei saada aikaan konkreettisia ilmastopäätöksiä.

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ei pidä vihreiden asennetta rakentavana.

– Uhkailu ei ole kovinkaan rakentava keino viedä yhteisiä tavoitteita eteenpäin. Hallitus tekee toimia erittäin merkittävällä tasolla kotimaisen uusiutuvan energian ja teknologian kehittämiseksi, Kulmuni sanoo.

Kulmuni myös vakuuttaa, että lisää ilmastotoimia tehdään koko ajan.

Vihreät toivovat uusia päätöksiä erityisesti paljon ilmastopäästöjä aiheuttavaan turpeen energiakäyttöön liittyen.

Syksyllä keskustan puheenjohtajuudesta kamppaileva Kulmuni on sitä mieltä, että turpeen osalta jo tehdyt toimet riittävät. Kulmunin mukaan hallitusohjelmassa sovittu vähennystavoite turpeen energiakäytön puolittamisesta vuoteen 2030 mennessä saavutetaan.

– Energiaturpeen osalta käyttö tulee vähentymään jo tehdyillä toimilla automaattisesti, päästökauppajärjestelmän puitteissa. Keskeistä on se, miten saadaan sille vaihtoehtoisia kotimaisia uusiutuvia energiamuotoja ja uutta teknologiaa kehitettyä, Kulmuni sanoo.

Energiaverouudistus kiistakapulana budjettiriihessä

Vihreät haluavat sopia aikataulusta turpeen energiakäytöstä luopumiselle kokonaan ja leikata turpeelle maksettavia verotukia. Myös vasemmistoliitto ajaa turpeen energiakäytöstä luopumista (siirryt toiseen palveluun).

Verotukia tarkastellaan osana laajempaa energiaverouudistusta, josta on tarkoitus linjata syksyn budjettiriihessä, sanoo ilmasto- ja energiapoliittisessa ministerityöryhmässä istuva SDP:n varapuheenjohtaja, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

– Energiaverotuksen uudistamista käsittelevän työryhmän työ on vielä kesken, mutta työ on käsittääkseni edennyt hyvin. Budjettiriihessä hallitus tulee yhdessä linjaamaan tästä asiasta, Skinnari sanoo.

Pääministeripuolue SDP ei ota kantaa turpeen verotuen kohtaloon ennen budjettiriihessä käytäviä neuvotteluita, mutta Skinnari suhtautuu keskustan Kulmunia ymmärtäväisemmin vihreiden kyselyssä esiin nostamiin huoliin.

– Ymmärrämme vihreiden päättäjien huolen ilmastotoimien kiireellisyydestä ja tarpeellisuudesta. SDP on aivan samaa mieltä siitä, että meillä ei ole aikaa hukattavaksi. Olemme löytäneet aiemminkin viiden puolueen kanssa yhteisiä ratkaisuja ja uskomme, että löydämme jatkossakin, Skinnari sanoo.

RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna Maja-Henriksson sanoo, että puolueessa ollaan avoimia sille, että turpeesta päästäisiin vähitellen eroon. Turpeen verotuen osalta myös RKP odottaa energiaverotuksen uudistamista käsittelevän työryhmän linjauksia.

– Turpeen energiakäytön vähentäminen ei ole kysymys, jonka pitäisi kuohuttaa tunteita, vaan sitäkin on tehtävä suunnitelmallisesti ja isoja kokonaisuuksia ajatellen. Turha uhittelu saisi nyt loppua, Henriksson sanoo.

Hallitusohjelmassa puolueet ovat sitoutuneet tavoitteeseen, jonka mukaan Suomi olisi hiilineutraali vuonna 2035. Tavoite on kansainvälisestikin kunnianhimoinen.

Asiantuntijat ovat arvostelleet hallitusta kovaan tavoitteeseen nähden laihoiksi jääneistä päätöksistä.

Lisää aiheesta:

Hallituksessa kummittelee musta mörkö nimeltään turve – vihreiden päättäjät valmiit jättämään hallituksen, jos ilmastopäätökset siirtyvät

Asiantuntijat budjettiesityksen ilmastosatsauksista: Tehokkain toimi jäi uupumaan, kun turpeen verotukea ei poistettu

Sitra haluaa eroon kiistellystä turpeesta etuajassa – Turveyrittäjä Ylelle: Toive on, että saisi hoitaa alueet kunnialla loppuun