Astronautit laskeutuivat onnistuneesti Meksikonlahteen – Ensimmäisenä kapselin luo ehti sivullisten huviveneitä

Yksityisen SpaceX-yhtiön miehistöalus oli irrottautunut kansainväliseltä avaruusasemalta aamuyöllä Suomen-aikaa.

Endeavour-kapseli nostettuna SpaceX-yhtiön Go Explorer -aluksen kannelle 2. elokuuta 2020. Kuva: EPA-EFE

Yhdysvaltalaiset astronautit Doug Hurley ja Bob Behnken ovat laskeutuneet kapselissaan Maahan. Kapseli laskeutui onnistuneesti Meksikonlahteen Floridan edustalle hieman ennen iltakymmentä Suomen-aikaa.

Spaceflight Now -sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) kapselin luo ehti sivullisia huviveneilijöitä ennen SpaceX-yhtiön omaa Go Navigator -alusta.

Endeavour-kapseli nostettiiin aluksen kannelle hieman iltakymmenen jälkeen Suomen aikaa. Ennen luukun avaamista kapselin ulkopinnalta poistettiin polttoainejäämiä. Kyseessä oleva kemikaali on myrkyllistä typpitetraoksidia.

Luukku avattiin noin klo 23 Suomen aikaa.

Matka alkoi aamulla

SpaceX-yhtiön miehistöalus oli irrottautunut kansainväliseltä ISS-avaruusasemalta aamuyöstä Suomen-aikaa.

Vielä lauantaina illalla Suomen-aikaa paluu oli epävarmaa, sillä hurrikaani Isaias lähestyi Floridaa. Isaias on sittemmin laantunut hieman. Laskeutumispaikka sijaitsee Floridan länsirannikolla, kun myrskytuulet koettelevat itärannikkoa.

Hurley ja Behnken saapuivat avaruusasemalle toukokuun lopussa. Hetki oli historiallinen, sillä kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun miehitetty yksityisen yrityksen alus kiinnittyi avaruusasemaan. Laskeutumista mereen oli pidettiin viimeisenä tulikokeena yhtiön teknologialle.

SpaceX on sähköautovalmistaja Teslan toimitusjohtajana tunnetun Elon Muskin yritys, joka on pyrkinyt kaupallistamaan avaruuslennot.

Lue myös: