Kiristäjävirus on viranomaisten mukaan yksi USA:n vaalien pahimmista uhkista: "Yrityksiä lähes päivittäin"

Postiäänestys pienentäisi hakkereiden mahdollisuutta sekaantua vaaleihin.

USA:n presidentinvaalit 2020
Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestyskone
Epäkunnossa oleva äänestyskone Los Angelesissa Kaliforniassa 3. maaliskuuta 2020.EPA / Etienne Laurent

Yhdysvaltain liittovaltion viranomaisten mukaan marraskuun presidentinvaalien äänestyksen pahimpiin uhkiin kuuluvat hyvin ajoitetut haittaohjelmien hyökkäykset, jotka voivat halvaannuttaa äänestämisen.

Kiristysviruksen hyökkäyksessä hakkeri voi muun muassa estää kohteen kovalevyn tietojen käyttämisen salaamalla tiedot. Salausavaimen saa hakkerilta tyypillisesti Bitcoin-valuutassa toimitetun, jopa miljoonien arvoisen maksun jälkeen.

Viranomaisten mukaan uhkaaja voi yhtä hyvin olla valtiollinen toimija kuin ahne tietoverkkorikollinenkin. Pelkona on, että hyökkäyksiä kohdistuu suoraan äänestysjärjestelmiin tai äänioikeutettujen tietoja sisältäviin hallituksen tietokantoihin.

– [Vaali]järjestelmään kohdistuvan luottamuksen näkökulmasta on helpompaa häiritä verkkoa ja estää sen toimintaa kuin muuttaa ääniä, sanoo Adam Hickey, joka toimii Yhdysvaltain oikeusministeriön kansallisen turvallisuuden osaston varapäällikkönä.

Liittovaltion poliisi FBI ja kotimaan turvallisuudesta vastuussa oleva ministeriö ovat antaneet paikallishallinnoille suosituksia ja ohjeita iskujen torjumiseen.

Riittävästi varmuuskopioita

Hakkerin näkökulmasta suunnitelma on yksinkertainen: ujuta haittaohjelma tietoverkkoihin, jotka ovat yhteydessä äänestäjätietokantoihin ja aktivoi ohjelma juuri ennen vaaleja. Tai kohdista isku raportointi- ja laskentajärjestelmiin.

Muun muassa Coloradossa äänestäjätietokantoja säilytetään kahdessa erillisessä sijainnissa, jotta viranomaiset voivat siirtyä käyttämään toista nopeastikin.

– Tiedämme, että äänestysjärjestelmiä vastaan hyökättiin ja niitä yritettiin heikentää vuonna 2016. Tiedämme myös, että tekniikat muuttuvat jatkuvasti, sanoo Coloradon osavaltion sisäministeri Jena Griswold.

Postiäänestys pienentäisi ongelmaa

Vaikka kiristyshyökkäykset eivät vaikuttaisi lopputulokseen, voivat ne kuitenkin aiheuttaa kansalaisissa epäluottamusta äänestämiseen. Asiantuntijoiden ja virkamiesten mukaan kiristyshyökkäykset kuuluvat todennäköisimpiin uhkiin, koska niiden vaikutukset ovat laajoja ja ne tuottavat rikollisille hyvin.

Yritysten määrä onkin ollut viime vuosina kasvussa.

– Osavaltioihin ja paikallishallintoihin kohdistuu kiristysiskujen yrityksiä lähes päivittäin, sanoo vaaliturvallisuudesta vastaava Geoff Hale Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirastosta.

Pahiten kiristysviruksen hyökkäys vaikuttaisi osavaltioihin, joissa äänestämisessä käytetään paljon elektronisia järjestelmiä. Hyvin ajoitettuna isku voisi vaalipäivänä estää muun muassa äänestämään tulleen henkilön äänioikeuden varmentamisen.

Ongelma ei olisi yhtä vakava osavaltioissa, jotka aikovat suorittaa vaalit postiäänestyksenä, koska lipukkeet on lähetetty ajoissa äänioikeutetuille. Laaja hyökkäys voisi kuitenkin tässäkin tapauksessa hidastaa prosessia, koska äänet jouduttaisiin laskemaan käsin.

Yhdysvaltain presidentinvaalit pidetään tiistaina 3. päivä marraskuuta.

Lähteet: AP