Hyppää sisältöön

Norjalaisesta luksusristeilijästä tuli koronalinko – ainakin 40 ihmisellä virustartunta

Suurin osa tartunnoista on tähän mennessä havaittu miehistöllä. Kaikki risteilyillä olleet on määrätty kotikaranteeniin.

Viruslingoksi paljastunut M/S Roald Amundsen on ollut Tromssan satamassa perjantaista lähtien. Kuva: Rune Stoltz Bertinussen / EPA

Ainakin 40 norjalaisen risteilyalus M/S Roald Amundsenin kyydissä ollutta ihmistä on saanut koronavirustartunnan.

Kun alus saapui perjantaina Huippuvuorilta Tromssan satamaan, uutisoitiin, että neljällä laivan henkilökunnan jäsenellä oli todettu tartunta.

Luksusristelijäksi kuvaillun aluksen 158 hengen suuruiselle miehistölle tehdyt testit ovat sittemmin osoittaneet vielä 32 virustartuntaa aiemmin ilmoitettujen lisäksi.

Miehistö jäi perjantaista eteenpäin karanteeniin laivalle, mutta risteilyn 178 matkustajaa olivat siihen mennessä ehtineet jo nousta aluksesta. Tilanne on johtanut monimutkaiseen tartuntaketjujen paikannusoperaatioon, kertoo uutistoimisto Reuters.

Viranomaiset yrittävät edelleen tavoittaa useita ihmisiä, jotka ovat olleet aluksen kyydissä kahdella edellisellä risteilyllä.

Tähän mennessä risteilyjen lähes 400 matkustajasta neljällä on todettu tartunta. Matkustajille on lähetetty muun muassa viestejä, joissa heitä kehotetaan kotikaranteeniin.

– Oletamme, että lisää tartuntoja ilmenee vielä, sanoo Norjan kansanterveyslaitoksen edustaja Line Vold Reutersille.

Poliisi aikoo tutkia laivayhtiö Hurtigrutenin toimintaa tapauksessa, kertoo Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun). Laivayhtiölle on tiedossa sakkoja, mikäli tutkinnassa selviää, että koronaturvallisuusmääräyksiä on laiminlyöty.

Hurtigruten tiedotti myöhemmin maanantaina yhtiön sisäisten käytäntöjen pettäneen ja kertoi keskeyttävänsä risteilyt toistaiseksi.

Virustartunnan saaneista miehistön jäsenistä suurin osa on kotoisin Filippiineiltä. Loput ovat Norjasta, Ranskasta ja Saksasta.

Norjassa koronavirustartunnan on varmennetusti saanut yhteensä 9 253 ihmistä. Heistä 256 on kuollut.

Lue lisää:

.
.