1. yle.fi
  2. Uutiset

Aluehallintovirasto jatkaa Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen valvontaa tulevana syksynä

Valvonta aloitetaan uudelleen tulevan syksyn aikana.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä (Essote)
Mikkelin keskussairaalan kyltti sairaalan pihalla.
Erityisesti hoitoon pääsyssä on Essotella parannettavaa mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Kuvituskuva.Esa Huuhko / Yle

Itä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen valvontaa. Aluehallintovirasto ehti jo heinäkuun lopussa päättää viime vuonna alkaneen Essoten mielialatyöryhmän ja neuropsykiatrisen työryhmän valvonta-asian.

Laajempien epäkohtien vuoksi aluehallintovirasto aloittaa kuitenkin uudelleen mielenterveys- ja päihdepalvelujen valvonnan tulevan syksyn aikana.

Alun perin syynä valvonnan aloittamiseen olivat aluehallintoviraston havaitsemat puutteet hoitoon pääsyssä sekä aluehallintovirastoon saapuneet ilmoitukset.

Valvonnan kohteina olivat hoitoon pääsyn lisäksi neuropsykiatrisen työryhmän toiminta, lääkäripalvelujen riittävyys sekä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon työnjaon ja nimikkeistön kehittäminen.

Neuropsykiatrisen työryhmän toiminta loppui vuoden 2020 alusta ja neuropsykiatrinen toiminta hajautettiin eri vastaanotoille Essoten aiemmin tekemän suunnitelman mukaisesti.

Tilanne heikentyi jälleen alkuvuodesta lääkäripalvelujen riittämättömyyden vuoksi. Aluehallintovirasto tulee edelleen seuraamaan hoitoon pääsyn toteutumista Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kokoaman tiedon perusteella.

Essotessa ongelma on tunnistettu

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä kommentoidaan ongelman juontuvan lääkäripulasta.

– Lääkäritilanteen haastavuus on ollut tiedossa n ja lääkärirekrytointia on tehty ja tehdään edelleen kokoajan. Toimintaa on siitä huolimatta kehitetty siten että toiminnan kehittämisessä painopiste on ollut peruspalvelujen vahvistamisessa, Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Minna Mutanen kertoo.

Mutasen mukaan ongelmiin on pyritty vastaamaan esimerkiksi lisäämällä ostopalveluita, tehostamalla lääkärirekrytointia ja rakentamalla etälääkäritoimintaa.

– Myös toimintamallimuutoksia ja kirjaamis- sekä tilastointikäytäntöjä on muutettu, että hoidon pääsyä voidaan luotettavammin seurata.

LISÄYS 3.8.2020 klo 15:23 Juttuun lisätty Essoten mielenterveys- ja päihdepalvelujen johtaja Minna Mutasen kommentit

Lue seuraavaksi