Joukkoliikenteen tulot romahtivat koronakeväänä: Kuopiossa miljoonatappiot, Joensuussa miinusta yli puoli miljoonaa

Joukkoliikenteen ahdinkoon toivotaan apua valtiolta.

Linja-autoissa on ollut keväällä harvinaisen tyhjää. Arkistokuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Joukkoliikenteen tulot Kuopiossa ja Joensuussa ovat romahtaneet koronavirusepidemian aikana.

Alustavien arvioiden mukaan Kuopion Vilkku-liikenteen lipputulojen pudotus on aiheuttanut miljoonien eurojen tappiot. Kuukausitasolla lipputulojen menetykset ovat olleet enimmillään 600 000 euroa.

Joensuun seudun Jojo-liikenteessä tappioita oli toukokuun loppuun mennessä yli puoli miljoonaa euroa.

Koronavirusepidemia pudotti matkustajamäärät poikkeuksellisen alas keväällä. Sekä Kuopiossa että Joensuussa matkustajamäärät putosivat keväällä pahimmillaan yli 75 prosenttia verrattuna viime vuoden kevääseen.

Kesällä tilanne on parantunut, mutta matkustajia on edelleen 20 prosenttia viime kesää vähemmän.

Valtion tukea odotetaan

Tappioita on jonkin verran saatu pienennettyä vähentämällä liikennettä: Kuopiossa siirryttiin joukkoliikenteen kesäaikatauluihin jo huhtikuussa.

Lopulta tappiot päätyvät kuitenkin kuntien maksettaviksi. Vilkku-liikenteessä mukana ovat Kuopio ja Siilinjärvi ja Jojo-liikenteessä Joensuu, Liperi ja Kontiolahti.

Sekä Kuopiossa että Joensuussa taloustilannetta tarkastellaan tarkemmin syksyllä. Vielä ei ole tiedossa, miten tappiot aiotaan korvata.

Kuopiossa linja-autot liikennöivät talvikaudella kuitenkin yhtä tiheästi kuin aiempina vuosina.

Kunnissa odotetaan myös sitä, millaista apua joukkoliikenne saa valtiolta. Hallituksen kesäkuun lisätalousarviossa on varattu keskisuurten kaupunkiseutujen joukkoliikenteelle akuutista koronatilanteesta johtuvaa tukea yhteensä 15 miljoonaa euroa.

Lue lisää: