Valkoisen talon koronajohtaja: USA siirtymässä pandemian "uuteen vaiheeseen" – maaseudun väki ei ole turvassa

Deborah Birx esittää maskien pitämistä myös kotioloissa, jos perheeseen kuuluu riskiryhmäläisiä.

koronavirus
Deborah Birx, Valkoisen talon koronaviruksen vastaisen taistelun koordinaattori
Hallituksen koronaryhmää koordinoivaa Deborah Birxiä on kuvattu järjen ääneksi Yhdysvaltojen koronataistossa.AOP

Valkoisen talon koronanvastaisia toimia koordinoiva Deborah Birx sanoo, että Yhdysvallat on siirtymässä pandemian "uuteen vaiheeseen", jota kuvastaa viruksen levinneisyys laajalle alueelle.

– Tilanne nyt on erilainen kuin maalis-huhtikuussa. Virus on levinnyt erittäin laajalle, sekä maaseudulla että kaupungeissa, Birx sanoi uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

Birx painotti, että amerikkalaisten täytyy noudattaa terveyssuosituksia kuten maskin pitämistä ja turvavälien noudattamista.

– Kaikille teille, jotka asutte maaseudulla: ette ole immuuneja ettekä turvassa tältä virukselta. Jos asutte monisukupolvisissa kotitalouksissa, ja jos alueellanne esiintyy virusta, teidän täytyy harkita maskin pitämistä myös kotona, Birx ohjeisti.

Hänen mukaansa tällä hetkellä tartuntatilanteen paraneminen on eteläisten ja läntisten osavaltioiden harteilla, joissa koronavirus on levinnyt erityisen voimakkaasti ja laajalti kuluneen kuukauden aikana.

Koronanvastaiset toimet on Yhdysvalloissa jätetty suurelta osin osavaltioiden vastuulle, ja toimet poikkeavat toisistaan suuresti. Birxin mukaan liittovaltio on viime viikkoina aktivoitunut asiassa enemmän.

Kongressin demokraattijohtaja Nancy Pelosi arvosteli jälleen rankasti hallituksen ja Birxin toimintaa tuoreeltaan tämän televisioesiintymisen jälkeen.

– Presidentti on levittänyt disinformaatiota virukseen liittyen, ja Birx on presidentin nimeämä henkilö, joten minulla ei ole luottamusta häneen, Pelosi sanoi Guardianin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Sen sijaan hän kehui maan johtavaa tartunatautiasiantuntijaa Anthony Faucia, jota presidentti Donald Trump on toistuvasti arvostellut hänen mielestään liian synkkien uhkakuvien maalaamisesta.

Yhdysvalloissa on määrällisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa. Maassa on varmistettu yli 4,6 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu noin 155 000 koronakuolemaa.

Juttua päivitetty klo 9.17. Lisätty Nancy Pelosin kommentti.

Lue lisää:

Aids-pioneeri Deborah Birxin tehtävä on olla järjen ääni Yhdysvaltain koronataistossa – 6 kiinnostavaa asiaa Trumpin koronakuiskaajasta

Trumpin mukaan USA:n johtava tartuntatautiasiantuntija on väärässä kertoessaan, miksi pandemia on koetellut niin pahoin Yhdysvaltoja

Yhdysvaltain korona-asiantuntija Anthony Fauci kongressissa: Rokote voisi olla valmis loppusyksystä tai alkutalvesta

Virallinen arvio: Yhdysvaltain talous romahti ennätyksellisen paljon huhti–kesäkuussa

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus