Koronasovelluksen koekäyttö alkaa – ensimmäiset testaajat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin työntekijöitä

Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.

koronavirus
Älypuhelin kädessä.
Koronasovelluksen toivotaan olevan valmiina yleisesti käytettäväksi syyskuussa.Tiia Lillkvist/ Yle

Koronan älypuhelinsovelluksen koekäyttö alkaa huomenna tiistaina 4. elokuuta. THL kertoo asiasta tiedotteessa.

Sovelluksen koekäyttäjiä on muutamia kymmeniä ja he ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin työntekijöitä. Koekäyttöön osallistuvat myös sovelluksen kehittäjä Solita, Kela, SoteDigi ja THL.

Koekäytössä on kaksi vaihetta. Tällä viikolla koekäyttäjät asentavat sovelluksen puhelimiinsa. Tämän jälkeen puhelin alkaa havainnoida käyttäjän lähikontakteja.

Toisella viikolla koekäyttö laajenee jäljitystyötä tekevien ammattilaisten käyttöliittymään. Sen avulla esimerkiksi tartuntatautilääkärit tai hoitajat toimittavat sairastuneelle koodin, jolla tämä voi varoittaa muita sovelluksen käyttäjiä mahdollisesta altistumisesta.

Kaaviokuva koronasovelluksen toiminnasta
Kun käyttäjä on ottanut sovelluksen käyttöönsä, se tunnistaa, milloin kaksi laitetta on ollut lähellä toisiaan.THL

Tietosuoja ja käytettävyys tärkeitä

Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista. Sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjä.

THL:n mukaan koekäytöllä halutaan varmistaa, että sovellus on käyttäjille selkeä, helppokäyttöinen ja ehdottoman tietoturvallinen. Lisäksi puhelimen on tunnistettava lähikontaktit luotettavasti. Myös ammattilaisille tarkoitetun käyttöliittymän on oltava sujuva.

Sovellus on kehitetty Tampereella Solitassa. Teknologia-asiantutija Sami Köykän mukaan ihmisten henkilöllisyys ei paljastu eikä tietoa valu systeemistä ulos.

– Yksityisyyden suoja on ollut todella tärkeänä kehittelyssä. Sovellus ei kerää mitään henkilötietoja, se ei paikanna ketään. Tässä liikkuu satunnaisnumeroita, jotka tallentuvat puhelimen omaan muistiin.

Köykän mukaan sovellus ei kerää tietokantaa ihmisistä tai heidän liikkeistään, eivätkä viranomaiset saa tietoja käyttäjistä.

– Ilmoitukset, hälytykset ja muut vastaavat jäävät ihmisten omaksi tiedoksi, Köykkä vakuuttaa.

Sovellus valmiina syyskuussa

Koronasovellus on määrä ottaa varsinaiseen käyttöön syyskuussa. Sen käyttö on vapaaehtoista, mutta THL:n mukaan siitä saadaan sitä enemmän apua, mitä useampi ottaa sen käyttöön.

THL on selvittänyt suomalaisten halukkuutta sovelluksen käyttöön osana sen markkinoinnin suunnittelua.

– Tämän perusteella kiinnostus on hyvällä tasolla. Pyrimme kertomaan ihmisille mahdollisimman selkeästi, miksi sovellus kannattaa ladata ja että sen käyttö on tietoturvallista, THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta: Koronatestaus alkaa Helsinki-Vantaalla, THL suosittamassa kasvomaskien käyttöä julkisissa tiloissa, koronasovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus