Varapuheenjohtaja Honkonen ilmoittautui keskustan puheenjohtajakisaan mukaan – "Olen kyllästynyt siihen, ettei keskusta mene eteenpäin"

Keskustan puheenjohtajakisassa ovat nyt Honkosen lisäksi mukana Katri Kulmuni, Annika Saarikko ja Ilkka Tiainen.

Suomen Keskusta
Petri Honkonen
Varapuheenjohtaja Petri Honkonen pitää tiedotustilaisuuden puheenjohtajaehdokkuudestaan keskustan puoluetoimistolla.

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen ilmoittautui keskustan puheenjohtajakisaan mukaan. Honkonen kertoi ehdokkuudestaan maanantaina keskustan puoluetoimistolla.

– Pyrin keskustan puheenjohtajaksi Oulun puoluekokouksessa. Tavoittelen luottamusta tehtävään, jonka olen valmis täyttämään täydellä sydämellä.

Honkonen perusteli ratkaisuaan sillä, että Suomi ja keskusta ovat nyt kriisissä. Honkonen sanoi, että puolue on liikaa keskittynyt päivän otsikoiden perässä juoksemiseen.

Hänen mukaansa keskustan pitää palauttaa uskonsa itseensä. Se onnistuu ainoastaan, jos keskusta tunnistaa Suomen keskeisimmät haasteet ja tarjoaa niihin ratkaisut.

– Olen kyllästynyt siihen, että keskusta ei mene eteenpäin. Keskitymme aivan liikaa päivän politiikkaan ja juoksemme mediaotsikoiden perässä, Honkonen kertoi.

Honkonen sanoo, että hänen päätökseensä lopulta vaikuttivat useat vetoomukset, joita keskustalaiset esittivät hänelle.

Keskustan paikka on hallituksessa

Keskustan vaalitulos oli sanalla sanoen heikko eduskuntavaaleissa 2019. Puolueen kannatus oli lopulta hieman vajaat 14 prosenttia.

Puolueen sisällä käytiin vaalien jälkeen tiukka keskustelu siitä, pitääkö hallitukseen mennä vai ei. Julkisuudessa on tasaisin väliajoin arvioitu, että puolue kipuilee yhä hallitusratkaisua.

Puheenjohtajakisaan ilmoittautunut Honkonen sanoi, että keskustan paikka on hallituksessa.

– Hallituksessa joko ollaan tai ei olla. Tunnen, että suomalaiset kaipaavat keskustalta kaikkea muuta kuin hallituskriisiä. Keskustan puheenjohtajana aion johtaa puolueen pois tästä merkillisestä välitilasta.

Honkonen ei täsmentänyt, mitä hän tarkoitti välitilalla. Honkonen totesi, että hän ottaa ministerisalkun vastaan, jos hänet valitaan puolueen puheenjohtajaksi.

Honkonen ei täsmentänyt, mikä salkku hänellä on mielessään. Hän kuitenkin rajasi valtiovarainministerin pestin jatkossakin Matti Vanhaselle, joka hyppäsi tehtävään pian Katri Kulmunin ministerieron jälkeen kesäkuussa.

Honkonen neljäs ehdokas

Honkonen on nyt neljäs puheenjohtajaehdokas. Keskustan istuva puheenjohtaja Katri Kulmuni ja tuleva tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko ilmoittautuivat kisaan mukaan jo aiemmin.

Yrittäjä Ilkka Tiainen kertoi omasta ehdokkuudestaan maanantaina tiedotteellaan. Keskustan edustaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen nimi on ollut myös mukana ennakkospekulaatioissa.

Useat keskustalaiset ovat toivoneet kisaan mukaan useampia ehdokkaita kuin kaksi. Puolueen jäsenet pelkäävät repivää kisaa, jos puolueen jäsenet ryhmittäytyvät kahden ehdokkaan ympärille.

Honkonen sanoi, ettei puolueen jäsenten pelko kahtiajakavasta kisasta ollut hänellä päälimmäisenä mielessä, kun hän ilmoittautui kisaan mukaan.

– Korostan, että keskityn kisassa omaan vaihtoehtooni. Keskityn siihen, mikä on Suomen tilanne ja tulevaisuus. Suomi on todella pahassa kriisissä tällä hetkellä.

– On keskustankin tilanne vaikea. Uskon puolueen nousun eväiden olevan siinä, että tarjoamme Suomen haasteisiin ratkaisut.

Medioiden teettämissä kyselyissä Saarikko on ollut keskustavaikuttajien suosikki puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Kyselyissä ei kuitenkaan ole saavutettu samaa määrää ihmisiä kuin puoluekokouksessa on edustajia.

Honkonen pitää mahdollisuuksiaan kisassa hyvänä, jos kampanja tehdään hyvin. Hänen mukaansa kentällä on vielä paljon keskustalaisia, jotka eivät ole tehneet ehdokkaastaan päätöstä.

Keskusta pitää puoluekokouksensa syyskuun alussa Oulussa.

Lue lisää:

Ylen tietojen mukaan keskustan puheenjohtajakisaan kolmaskin ehdokas – varapuheenjohtaja Petri Honkonen asettuu ehdolle

Annika Saarikko haastaa Katri Kulmunin ja pyrkii keskustan puheenjohtajaksi: ”En halua olla ihminen, joka jää nurkkapöytään jupisemaan”

Keskustan kansanedustajat puheenjohtajakamppailusta: "Tästä tulee tiukkaa", "Katri kantoi vastuun virheistä, jotka eivät ole hänen"

Analyysi: Keskustalaiset pelkäävät repivää puheenjohtajakisaa – ehdokkaan uskottavuus ratkaisee vaalin