Hallituksen etätyösuositus päättyi: Imatra ei pura vielä suositusta, mutta Lappeenranta suuntaa kohti normaalia

Hallituksen suositus etätyön tekemisestä päättyi viikonloppuna, mutta Imatran kaupunki jatkaa etätyösuositusta. Lappeenranta menee jo vahvemmin kohti normaalia, mutta etätöitä suositellaan edelleen niille, jotka niitä voivat tehdä.

etätyö
Lähikuva: mies kirjoittaa kannettavalla tietokoneella.
Etätyössä moni kaipaa työkavereitaan. Kuvituskuva.Eleni Paspatis / Yle

Lauantaina päättynyt hallituksen suositus etätyön tekemisestä on lisännyt tänään maanantaina työpaikalle palaavien määrää Lappeenrannan kaupungilla.

Työhön palaavat esimerkiksi syyskauden näytöksiä harjoittelevat kaupunginteatterin näyttelijät.

Lappeenranta suosittelee, että ne jotka voivat tehdä etätyötä, jatkavat sitä. Toisaalta henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi kertoo, että kaupunki ei jatka enää poikkeusoloissa, vaan suuntaa kohti normaalia.

Näin esimerkiksi hyydyksissä ollut kehitystyö pääsee jatkumaan.

– Etätyö laajenee pysyvästi. Ja käsidesit ovat arkeamme ainakin jonkin aikaa, Savilampi sanoo.

Moni kaipaa työkavereitaan

Lappeenrannan kaupunki teki henkilöstölleen koronaviruksen vaikutuksiin liittyvän kyselyn, johon vastasi 1 000 ihmistä. Tulosten mukaan työntekijät olivat pärjänneet etätyössä melko hyvin, mutta sanallisissa palautteissa näkyi pelko koronavirusta ja poikkeustilanteen kestoa kohtaan. Osa koki kaiken menneen hyvin, mutta jotkut kokivat joutuneensa sosiaalisesti eristyksiin.

Monet kaipaavat työkavereitaan. Samoin sanoo myös työhuoneeseensa tänä aamuna palannut Lappeenrannan kaupungininsinööri Olli Hirvonen.

– Suurin osa haluaisi tulla lähitöihin. Sosiaalinen kanssakäyminen on jäänyt väliin – kahvitunnit ja muut, joiden aikana voi käydä asioita läpi. Suurin osa haluaisi palata työpaikalle takaisin, Hirvonen toteaa.

Työ- ja vapaa-ajan erottaminen oli Hirvosellekin haastavaa etätöiden aikana.

– Kotona tulee tehtyä helpommin pitkää työpäivää, jätettyä taukoja välistä tai juotua kahvia tai syötyä lounasta koneen ääressä. Toisaalta keskittymistä vaativat tehtävät saa tehtyä paremmin rauhassa kotona kuin työpaikalla, Hirvonen kertoo.

Imatra jatkaa etätyösuositusta

Imatran kaupunki ei pura vielä etätyösuositusta (siirryt toiseen palveluun), vaan jatkaa sitä samoin kuin kevään ja kesän aikana.

Apulaiskaupunginjohtaja Kaisa Heino arvioi, että etätyössä jatkaa sama määrä ihmisiä kuin hallituksen etätyösuosituksen aikanakin eli 20 prosenttia henkilöstöstä.

Imatran kaupunki linjaa uudet, aiempaa laajemmat etätyösuosituksensa tänään maanantaina ja Lappeenranta tällä viikolla.

Noin 70 prosenttia Imatran kaupungin työntekijöistä on varhaiskasvatuksen ja koulujen henkilöstöä, joiden etätöiden määrä vaihteli keväällä koulujen aukiolon mukaan.

Heinon mukaan tietoliikenteeseen ja työn ja vapaa-ajan erottamiseen liittyvistä ongelmista huolimatta etätyöstä on tullut hyvää palautetta.

– Palaverit ovat napakoituneet, asioita saadaan ripeämmin etenemään ja matka-aikaa säästyy paikasta toiseen siirtymisen sijaan työn tekemiseen, Heino luettelee.

Yksittäisillä työntekijöillä ei valtaa ratkaista etätyöoikeuttaan, vaan asiasta on sovittava esimiehen kanssa.