1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. pianistit

Käsivaivojen kanssa kamppaillut pianisti Leon Fleisher on kuollut

Fleisherin lupaava soittajanura katkesi 60-luvulla oikean käden mystisiin vaivoihin, mutta hän palasi eturiviin botoxin avulla kymmeniä vuosia myöhemmin.

Pianisti Leon Fleisher piti mestarikurssia Saksan Düsseldorfissa marraskuussa 2012. Kuva: Horst Ossinger / EPA

Yhdysvaltalainen pianisti Leon Fleisher on kuollut 92-vuotiaana, kertoo muun muassa Washington Post -lehti. (siirryt toiseen palveluun) Lehden mukaan Fleisher kuoli syöpään Baltimoressa sijaitsevassa hoitokodissa.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) Fleisher tuli tunnetuksi ihmelapsena jo 1940-luvulla. Maailmanmaineeseen Fleisher oli matkalla viimeistään voitettuaan 24-vuotiaana ensimmäisenä amerikkalaisena arvostetun Kuningatar Elisabetin pianokilpailun Belgiassa.

1960-luvulla Fleisher alkoi kuitenkin kärsiä yhä pahemmista krampeista oikean käden nimettömässä ja pikkusormessa, mikä käytännössä katkaisi hänen tiensä huippupianistina. Fleisher kuitenkin jatkoi soittamista vasemmalla kädellä, ja työskenteli myös kapellimestarina ja opettajana.

Myöhemmin hänellä diagnosoitiin fokaalidystonia-niminen hermosairaus, joka aiheuttaa paikallisia lihaskramppeja. Fleisher kertoi sairaudestaan myös Helsingin Sanomien haastattelussa vuonna 2006,

”Sitä ei osattu diagnosoida pitkään aikaan. Minulle kerrottiin, että se on psykologinen ongelma, että vika on päässäni”, HS siteeraa Fleisheria kuolinuutisessaan (siirryt toiseen palveluun).

1990-luvulla häntä alettiin hoitaa muun muassa botox-pistoksilla, joiden avulla hän pystyi palaamaan konserttilavoille ja levytysstudioon kaksin käsin.