1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Yksi Turun tunnetuimmista puistoista menettää 27 puuta – asukkaille määrä tuntunut suurelta, kaatosyynä turvallisuus

Puiden kaataminen herättää keskustelua ja mietityttää Puolalanpuiston asukkaita.

Turku
Turun Puolalanpuiston puista syntyi kiista
Turun Puolalanpuiston puista syntyi kiista

TurkuPuiden kaataminen Turun Puolalanpuistosta herättää keskustelua ja myös vastustusta. Kaupunki on päättänyt kaataa 27 puuta.

Hankkeesta on kirjoitettu muun muassa Turun Sanomien yleisönosastossa, mutta yhtään varsinaista valitusta asiasta ei ole tehty.

Puuasiantuntija Aki Männistö kertoo, että puut kaadetaan niiden huonokuntoisuuden takia. Toinen syy on se, että historialliset sommitelmat halutaan esiin.

Kaatunut jalava Turun Puolalanpuistossa.
Yksi puun latvus romahti alas kesäkuussa.Turun kaupunki

– Yksi puista romahti jo kesäkuussa. Olemme toki yrittäneet pienentää vaaraa jo monta vuotta leikkaamalla latvuksia pienemmiksi ja kevyemmiksi, jotta paino ei olisi myrskyissä niin suuri, kertoo Männistö.

Puolalanpuiston puiden luona joukko kaupunkilaisia.
Yle kutsui puuasiantuntija Aki Männistön, Dziedzicin pariskunnan ja puutarhaneuvos Arno Kasvin keskustelemaan puiden kohtalosta. Minna Rosvall / Yle

Hotelliyrittäjä Eva Dziedzic asuu puiston lähellä. Hän on huolissaan puiden kaatamisesta.

– Kun näitä juttuja ruvettiin kertomaan, tuntui hyvin dramaattiselta. Mietimme, tuleeko avohakkuu.

Puutarhaneuvos Arno Kasvi puolustaa puita. Hänen mukaansa aina kuivia puita on leikattu. Toisaalta hän uskoo, että puiston lumovoima säilyy oikealla hoidolla.

– Toivon, että puisto-osasto laittaa tänne uusia lajeja. 20–30 kirsikkapuuta heti alkuun ei maksa kovin paljon, visioi Kasvi.

Puolalanpuisto Turussa.
Kaadettavien puiden listalla on 12 jalavaa, 5 vaahteraa, saarni, laakeripoppeli ja 8 orapihlajaa. Yhteensä Puolalanpuistossa on noin 200 puuta.Minna Rosvall / Yle
Lue seuraavaksi