Maskisuositusta odotetaan – Katso, millaisia kasvosuojia on saatavilla ja kuinka käytät niitä oikein

Kasvomaskit suojaavat pisaratartunnoilta ainakin muita ihmisiä ja jopa käyttäjäänsä, jos ne ovat oikeanlaisia.

Suomeen saatetaan antaa pian suositus kasvomaskien käytöstä esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL tiettävästi aikoo lähipäivinä suosittaa, että Suomeen tulisi maskisuositus julkisiin tiloihin ja julkiseen liikenteeseen. Maskisuosituksella pyritään hakemaan uusia keinoja koronan leviämisen ehkäisyyn.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mitä suositus sisältäisi tai millaisia kasvosuojia se koskettaisi.

Kasvomaskien oikeanlainen käyttö tutkitusti kuitenkin antaa paremman suojan – ennen kaikkia toisille.

– Kaikkien kasvomaskien tarkoitus on suojata muita ihmisiä. Ne estävät muihin leviävät pisarat. Jos kankainen kasvomaski on kuiva, se saattaa mahdollisesti pysäyttää myös ulkoa tulevat pisarat ja siten ehkä suojata myös käyttäjäänsä. Teollisilla kasvosuojilla sen sijaan on parempi suoja myös käyttäjälleen, sanoo Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Martti Humppila.

Hengityksen suojaimia on tarjolla useita erilaisia malleja, joissa on eritasoista teknologiaa. Se vaikuttaa suojaimen tehoon. Grafiikan tiedot on tarkistanut Työterveyslaitoksen pääjohtaja Antti Koivula. Alkuperäinen kuva on lääkäri Anni Saukkolan, josta on otettu mallia tähän. Kuva: Laura Merikalla/Yle

Neljän luokan suojaimia

4. Erityissuojaimet

Kaikkein vahvimman suojan virustartuntaa vastaan antavat erityissuojaimet, joita käytetään vain harvoissa tilanteissa. Kokonaan ihmisen peittäviä "avaruuspukuja" käytetään muun muassa rokotetutkimusta tehtäessä.

3. Hengityksensuojaimet

Hengityksensuojaimet ovat suodattavia puolinaamareita, joita valmistetaan sekä uloshengitysventtiilillä että ilman. Tällaisia hengityksensuojaimia käytetään muun muassa tehohoidossa. Ne estävät käyttäjäänsä sekä tartuttamasta että saamasta virustartuntaa.

Venttilillä varustettuja hengityssuojaimia on erityyppisiä. Mallista riippuu, päästääkö suojain käyttäjän pisarat ympäristöön vai ei. Joissakin malleissa ventiilin voi myös sulkea.

Vasemmalla puolinaamari ilman venttiiliä ja oikealla venttiilillä varustettuna. Kuva: TTL

2. Kirurgiset suu- ja nenäsuojukset

Terveydenhoidossa yleisesti käytössä oleva kirurginen suu- ja nenäsuojus vähentää riskiä pisaratartunnasta. Sen sijaan ilmassa leijuvilta pieniltä hiukkasilta eli aerosoleilta se ei suojaa.

Tällainen maski saatetaan laittaa myös sairastuneen kasvoille, jotta hän ei yskiessään tai aivastellessaan tartuttaisi virusta muihin.

Vasemmalla kirurginen suu-nenäsuojus ja oikealla kirurginen suu-nenäsuojus IIR Kuva: TTL

1. Kankaiset kasvomaskit ja markettimaskit

Kankainen kasvomaski tai marketeista saatavat maskit saattavat estää maskin kantajan hengitystie-eritteiden leviämistä ympäristöön. Tämän teho riippuu kuitenkin muun muassa maskin materiaalista ja siitä, miten hyvin se istuu kantajansa kasvoilla.

Kankainen maski ei käytännössä suojaa kantajaansa virustartunnalta. Markettimaskeja ei valvota, joten tehoa ei voida varmistaa.

Kasvomaskiksi voidaan luokitella myös suun ja nenän eteen vedetty huivi tai poolopaidan korkea kaulus.

Kangasmaskien ongelmat

Kangasmaskeja valmistetaan kovin erilaisia ja erilaisista materiaaleista eikä viranomaisvalvontaa ole. Sen vuoksi myös kangasmaskeista annetut suositukset vaihtelevat rajusti.

– Kangasmaskien suojaavuuteen vaikuttaa ennen kaikkea niiden materiaali ja rakenne. Huivi tai ohut maski suojaa huonosti, mutta monikerroksiset paksut kankaat suodattavat hyvin, sanoo Työterveyslaitoksen johtava asiantuntija Martti Humppila.

– Paksujen kankaiden ongelmana kuitenkin on se, että niiden läpi on vaikeaa hengittää. Varsinkin heikkokuntoisen vanhan ihmisen voi olla niitä vaikea käyttää ja siinä mielessä paksu kangasmaski voi olla jopa haitallinen, Humppila jatkaa.

Kankaisen maskin tulisi ehdottomasti peittää sekä suu että nenä ja lisäksi istua niin hyvin kasvoille, ettei sitä tarvitse nostella tai kohentaa. Likainen kasvomaski voi olla myös terveysriski ja levittää virustartuntaa.

Humppila muistuttaa myös, että maskin materiaalivalinta vaikuttaa sen ominaisuuksiin. Tärkeintä on kankaan pestävyys. Puuvilla on hyvä materiaali, varsinkin jos se kestää kuuman pyykkäyksen tai keittopesun. Kolminkertainen ohut lakanakangas on hyvä valinta, jos maskin tekee itse.

Oleellisinta on, että maskeja käytetään oikealla tavalla.

Näin käytät maskia oikein

1. Maskin on peitettävä nenä ja suu

Käyttääpä sitten kirurgista suu-nenäsuojaa, kankaista maskia tai kotoa löytynyttä huivia on tärkeintä, että sillä saa peitettyä suun ja nenän alueen. Molemmista kulkee ilmaa, minkä vuoksi ne tulee peittää. Tällä tavoin ehkäistään mikrobien leviämistä.

2. Koske vain puhtain käsin

Maskin käyttäjän on muistettava hygienia. Oleellista on puhtaat kädet: maskia tai suun ja nenän aluetta ei tule koskea likaisin käsin. Hiusten, nenän ja silmälasien koskettelua pitäisi välttää. Koskettelu lisää mikrobien pääsyä suuhun.

Älä juo tai syö maskin käytön aikana. Jos kosket maskin pintaan käytön aikana, pese tai desinfioi kätesi.

Uusi maski laitetaan kasvoille aina siis pestyin käsin. Maski riisutaan ottamalla vain sen takaa kiinni. Älä koske maskin ulkopintaan.

3. Pidä huoli maskistasi

Jos käytössä on kankainen maski, tulee sen puhtaudesta huolehtia jokaisen käyttökerran jälkeen. Laita käytetty maski heti suljettavaan muovipussiin. Pese se 90 asteen pesuohjelmassa tai keitä viisi minuuttia vedessä, johon on lisätty hieman pesuainetta. Huuhtele ja kuivaa maski.

Maskin tulee olla puhdas, kun sen ottaa käyttöön, ja se täytyy huoltaa huolellisesti aina käytön jälkeen.

4. Älä räplää maskia

Maskin tulee olla koko ajan kasvoilla ja niin, että se peittää myös nenän. Maskeja ei saa käyttää molemmin puolin tai nostaa välillä otsalle tai leuan alle. Maskia ei myöskään tungeta välillä taskuun ja sitten takaisin kasvoille.

Kostea suoja pitää aina vaihtaa heti. Maskia siis käytetään kerran, jonka jälkeen se joko hävitetään tai pestään asianmukaisesti.

Kasvomaskin saa poistaa vain sen nauhoihin koskemalla. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Muista vielä nämä:

  • Jos käyttää kasvomaskia, on tärkeä muistaa myös ensisijaiset tautien torjuntatoimet, kuten käsienpesu, yskimishygienia, lähikontaktien välttäminen ja kasvojen koskettelun välttäminen.
  • Huono kunto, hengitystiesairaudet, sydän- ja verisuonitaudit tai korkea ikä voivat aiheuttaa sen, että hengityksensuojaimia ei välttämättä jaksa käyttää tai terveysongelmat voivat pahentua. Älä siis tuputa maskin käyttöä kenellekään, koska niiden käytön turvallisuutta käyttäjälle ei voi tietää.
  • Älä myöskään pue mitään maskia pikkulapselle. Se saattaa aiheuttaa hänelle tukehtumisvaaran.

Lue myös: