Pese rillit tiskiaineella ja valitse maski asusi mukaan – lue ranskalaisten vinkit, miten arki sujuu hengityssuojaimen kanssa

Ranskalaiset ovat kärvistelleet maskien kanssa yli kaksi kuukautta. Koronatartuntojen lisääntyessä maskipakko laajenee uusille alueille.

kasvomaskit
Koronaviruksen käyttöpakosta kertova kyltti kadulla.
Kyltti muistutti ohikulkijoita maskipakosta Lillen kaupungissa Pohjois-Ranskassa 30. heinäkuuta.Denis Charlet / AFP

BordeauxLähes kaksi kuukautta kestänyttä koronakaranteenia alettiin purkaa Ranskassa toukokuun alkupuolella. Arki ei kuitenkaan palannut ennalleen.

Kauppoihin, ravintoloihin, museoihin ja muihin julkisiin sisätiloihin mennään yhdestä ovesta ja ulos tullaan toisesta. Lattiaan liimatut merkit kertovat kulkusuunnan ja muistuttavat pitämään välimatkaa. Kädet pitää desinfioida ovella ja vartijat on laitettu laskemaan, ettei sisällä ole liikaa asiakkaita.

Olennaisin asia on maskin käyttö. Sisälle ei ole asiaa ilman nenän ja suun peittävää suojainta. Monissa paikoissa maskipakko kattaa koko kaupungin keskustan, ja nyt näiden alueiden laajentamiseen on selvästi paineita.

Hyvälle tasolle painunut koronaviruksen tarttuuvusluku alkoi kesän mittaan hivuttautua ylöspäin, ja heinäkuun lopussa se oli jo 1,41.

Ranskan hallitus on antanut aluehallinnoille valtuudet päättää maskimääräyksistä paikallisesti. Esimerkiksi etelän turistikaupungit Biarritz ja Bayonne ja pohjoisessa Lille ovat tehneet maskien käytöstä pakollista (siirryt toiseen palveluun) aina ulkona liikuttaessa.

Keräsimme konkarien vinkkejä maskien käyttöön eteläisessä Ranskassa sijaitsevassa Bordeaux'ssa.

1. Ota iisisti ja harjoittele kotona

Hengittäminen etenkin kuumassa ja kosteassa ilmassa maskin kanssa saattaa olla hankalaa. Maskeista toiset päästävät ilmaa paremmin läpi ja toiset huonommin.

Tyylikästä kangasmaskia käyttävä Elodie tulee vastaan Bordeaux'n kaupungintalon kulmalla. Elodie sanoo käyttävänsä kankaista suojainta, koska sen kanssa on helpompi olla.

nainen maskissaan torilla
Elodien mukaan maskin käyttöön kyllä tottuu, jos haluaa. Jari Mäkinen / Yle

Terassilla tarjoilijana työskentelevä Thibaut taas käyttää kirurgisia kertakäyttömaskeja. Niihinkin tottuu, hän sanoo.

Kumpikin vinkkaa harjoitelleensa hengityssuojaimen käyttöä kotona, jossa sen voi tehdä ilman paineita ja muiden arvostelevia katseita.

Vaikka kangasmaskit eivät anna samanlaista suojaa kuin kirurgiset kertakäyttömaskit, ranskalaisviranomaisten mukaan mikä tahansa suoja on parempi kuin kokonaan ilman maskia oleminen.

Moni ranskalainen ajattelee, että maski on hyvä syy ottaa kevyemmin. Kukaan ei käske juoksemaan maski päällä.

2. Maskeilla voi myös leikitellä

Ranskassa monella on useita erilaisia maskeja. Elodie sanoo kantavansa yleensä mukanaan paria. Hänestä on hauskaa valita maski sävy sävyyn muun vaatetuksen kanssa.

Joillekin maski on tapa erottua massasta. Bordeaux'n katukuvassa näkyy värikkäitä ja kirjavia maskeja. Vastaan tulee myös yhä enemmän mainosmaskeja ja humoristisilla kuvilla tai teksteillä varustettuja maskeja.

Junissa ja lentokoneissa on käytettävä kertakäyttöistä kirurgista maskia. Monet käyttävät sellaisia myös kaupoissa ja kaupungilla kulkiessaan.

3. Rillit huurussa? Muista tiskiaine ja laita nauhat ristiin

Kuntosaliohjaajana työskentelevä Jeremy kertoo maskin käytön aluksi harmittaneen, koska silmälasit olivat koko ajan usvassa. Puhe ei tuntunut luontevalta ja ajatus sumentui, Jeremy sanoo.

Hän selittää, että on tärkeää asettaa maski nenällä niin korkealle, että lasit tulevat hieman maskin päälle. Jos maskissa on taipuva, metallinen yläosa, se kannattaa muotoilla mahdollisimman tarkasti nenän muotoon.

Lisäksi Jeremy laittaa maskin kuminauhat ristiin korvien edessä. Se auttaa tiivistämään silmälasien kohdalla olevan osan maskista.

mies maskissaan kuntosalilla
Kunto-ohjaaja Jeremy on tiukkana: salille ei pääse ilman maskia eikä salilla saa kävellä ympäriinsä ilman sitä. Kuntosalin laitteilla maskia ei kuitenkaan tarvitse pitää.Jari Mäkinen / Yle

Bordeaux'n keskustassa apteekkari neuvoo pesemään silmälasit astianpesuaineella, koska se vähentää pintajännitystä ja huurtuminen on siten vähäisempää.

Samaan tarkoitukseen voi kokeilla myös hammastahnaa.

4. Käytä järkeä

Kaikki haastatellut sanovat, että yksin puistossa tai autiolla kadulla kävellessä maskin pitäminen on turhaa. Kannattaa miettiä, missä viruksen leviämisen riski on suurin.

Kun ympärillä on ihmisiä, jotka voivat tartuttaa sinut tai jotka voit mahdollisesti itse tartuttaa, maskia kannattaa käyttää. Ja kun olet paikoissa, joissa on maskipakko, käytä maskia, vaikka ympärillä ei olisi ketään. Esimerkki vaikuttaa.

Tarjoilija Thibaut sanoo, että ravintola-alalla ollaan koko ajan varpaillaan muidenkin bakteerien ja virusten kanssa. Maskin pitäminen ja koronavirus ovat vain yksi asia muiden joukossa.

mies maskissaan ravintolassa
Tarjoilijana työskentelevä Thibaut tunnustaa, että maski harmittaa välillä. Harmi on hänestä silti pieni verrattuna siihen hyötyyn, joka maskien pitämisestä on.Jari Mäkinen / Yle

Thibaut myös toistaa kaikkialta löytyvät ohjeet hyvästä maskin käytöstä: sitä ei kannata hipelöidä tai pitää kaulalla. Virallisten ranskalaisohjeiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) kangasmaskit tulee pestä säännöllisesti vähintään 60 asteessa ja kuivata nopeasti erillään muista tai heti pesun jälkeen hiustenkuivaajalla.

5. Varaa rahaa maskiostoksille

Ranskassa kertakäyttöisten maskien enimmäishinnaksi on määrätty 95 senttiä. Näin tyypillinen 50 maskin pakkaus maksaa 47,50 euroa.

Apteekkarit ovat selvästi varpaillaan maskeista puhuttaessa, koska he ovat saaneet toimia monien maskeista ahdistuneiden sylkykuppeina. Kukaan Ylen tapaamasta noin kymmenestä apteekkarista ei halunnut antaa kommenttia nimellään.

Kaikki olivat kuitenkin sitä mieltä, että hintasääntely on ollut maskien suhteen paikallaan.

Kankaisten maskien hintaa ei ole Ranskassa säädelty. Niitä saa tyypillisesti viidellä eurolla. Trendikkäämpien hinta on korkeampi, mutta toisaalta mainosmaskeja saa ilmaiseksi.

6. Pidä maskia aina mukana

Bordeaux'n kaupungintalon vartijana vuorossa oleva poliisi sanoo, että valtaosa kaupungintalossa asioivista käyttää maskia. Suuri osa muistakin laittaa maskin heti, kun asiasta huomauttaa.

Osa ihmisistä selittää, että maskia ei tullut otettua mukaan ja koettaa puhua itsensä sisään, poliisi kertoo.

Jonkinlainen hengityssuojain kannattaa siis olla aina mukana.

7. Ole kunnon kansalainen

Maskin pitäminen on hankalaa ja epämukavaa, mutta monen ranskalaisen mielestä siihen on hyvä syy. Ilman maskeja koronatilanne saattaa ryöpsähtää pahemmaksi.

Jokainen haastatelluista mainitsi sanan citoyenneté. Se tarkoittaa jotakuinkin hyvää kansalaisuutta: sitä, että muut otetaan huomioon ja että yhteinen hyvä menee yksilön edelle.

Samalla on tietenkin hyvä muistaa, että maskihaastatteluun ylipäänsä suostuneilla saattaa olla samankaltainen näkemys asiasta.

Voit keskustella aiheesta 5.8. klo 23 asti.

Lue myös:

Maskisuositusta odotetaan – Katso, millaisia kasvosuojia on saatavilla ja kuinka käytät niitä oikein

Uusimmat tiedot koronaviruksesta Suomesta ja maailmalta

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus