Hyppää sisältöön

Elinvoiman vahvistuminen ja vähäinen uudistuotanto näkyy Kajaanin vuokramarkkinoiden hyvässä tuotossa

Esimerkiksi Paltamon tehdashankkeen odotetaan nostavan Kajaanin vuokratuoton kärkeen Suomessa.

Esimerkiksi vähäinen uudisrakentaminen on yksi tekijä Kajaanin hyvätuottoisissa vuokra-asunnoissa. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kajaanin ennustetaan kipuavan parhaaksi kaupungiksi Suomessa vuokratuottojen suhteen. Kajaani kiri viime vuodesta kolme sijaa ylöspäin ja on rankingin neljännellä sijalla.

Suomen Vuokranantajat ry on julkaissut yhdessä Pellervon taloustutkimuskeskuksen (PTT) kanssa vuosittaisen ennusteen asuntosijoittamisen tuottojen kehityksestä. Tilastoa on julkaistu vuodesta 2013. Kaupungit on järjestetty kymmenen eri muuttujan mukaan paremmuusjärjestykseen.

Kajaanissa ennustetaan saatavan tulevina vuosina vertailun kaupunkien parasta vuokratuottoa kaikenkokoisissa asunnoissa. Toisaalta esimerkiksi negatiivinen väestönkehitys heikentää Kajaanin kokonaisnäkymiä asuntosijoittajien silmissä.

– Kajaanissa yksiöiden vuokrat ovat nousseet viime vuosina reilun prosentin vuosivauhdilla. Yksiöiden hintakehitys on samaan aikaan ollut maltillista. Myös uudistuotanto on ollut Kajaanissa hyvin vähäistä. Yhdessä nämä tekijät ovat nostaneet Kajaanin yksiöiden vuokratuottoarviossa Suomen kaupunkien kärkeen, kertoo Suomen Vuokranantajien ekonomisti Sakari Rokkanen.

Tuoton ja hintojen kehittymisen lisäksi alueelliset muutokset, kuten elinkeinoelämän vahvistuminen lisää esimerkiksi Kajaanin kiinnostavuutta asuntosijoittajan silmissä. Rokkanen arvioi, että Kainuun elinvoimaa on vahvistanut alueen parantuneet näkymät. Myös Terrafamen ja Skoda Transtechin investoinnit ja tulevaisuudennäkymät vaikuttavat.

– Tuoreimpana positiivisena uutisena KaiCell sai ympäristöluvan sellutehtaan perustamiseksi Paltamoon. Positiivisista uutisista huolimatta Kajaanin väkiluku on laskenut ja laskun arvioidaan jatkuvan. Negatiivinen väestökehitys ja vaikeudet työvoiman houkuttelussa varjostavat myös Kajaanin näkymiä asuntosijoittajan näkökulmasta, Rokkanen arvioi.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)

sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)