Poliittiset ryhmät antavat tukensa Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilalle johtamistapakohussa

Jatkotoimista päättää ensi maanantaina kokoontuva kaupunginhallitus.

johtaminen
Kokkolan vs. kaupunginjohtaja Stina Mattila.
Kalle Niskala / Yle

Kokkolan johtavat luottamushenkilöt ja valtuustoryhmien puheenjohtajat antavat tukensa kaupunginjohtaja Stina Mattilalle johtamistapakohussa.

Ryhmäpuheenjohtajat ja valtuuston sekä hallituksen puheenjohtajisto kokoontuivat maanantaina puntaroimaan, miten asiaa viedään eteenpäin.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Tiina Isotalus (sd.) kertoo, että Mattila jatkaa normaalisti työssään.

– Luottamuspulaa ei ole, mutta asiat on selvitettävä. Mattilan kanssa käytiin rakentava keskustelu. Hän oli avoin ja valmis korjaustoimenpiteisiin, jos tarvitaan. Lisäksi poliittinen kenttä keskusteli asiasta vielä keskenään.

Keskipohjanmaa-lehti uutisoi viikonloppuna (siirryt toiseen palveluun), että Mattilan johtamistapaa arvostellaan epäasialliseksi. Lehden haastattelussa nimettömät lähteet sanoivat Mattilan huutavan ja johtavan pelolla.

Mattila kommentoi saamaansa kritiikkiä Ylelle maanantaina ja toivoi, että hänen johtamisestaan annettaisiin palautetta kaupungin olemassaolevia kanavia pitkin. Mattila oli pahoillaan siitä, että kommentoijat eivät ole kokeneet voivansa tehdä niin.

Syytökset selvitetään

Poliittisten ryhmien mukaan syytökset kaupunginjohtajaa kohtaan ovat vakavia ja ne on käsiteltävä avoimesti.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Tiina Isotaluksen mukaan selvistystyötä vaikeuttaa se, että ollaan nimettömien lähteiden varassa.

– Tietoa tarvitaan lisää. Asioita ei pidä lakaista maton alle: ne pitää käsitellä. Meillä on kaupungilla oma malli, miten epäasiallista käytöksestä voi ilmoittaa eteenpäin. Vetoan, että sitä käytettäisiin.

Samalla tutkitaan onko Mattilan esimiehenä toimiva kaupunginhallitus antanut kaupunginjohtajalle riittävästi tukea ja työnohjausta.

– Ylimmän johdon paikka on yksinäinen. Kaupunginjohtajankin pitää saada palautetta työstään. Onko tukea tullut riittävästi, jää siis selvitettäväksi, sanoo Isotalus.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajalle Mattilan johtamistyylin ruotiminen Keskipohjanmaa-lehden jutussa ei tullut täytenä yllätyksenä.

– Osa kritiikistä liittyi johtamistyyliin ja käytökseen alaisia kohtaan paineen alla tai hankalissa henkilöstötilanteissa. Osittain tunnistin kaupunginjohtajan aktiivisesta ja tulistuvasta tyylistä. Ja siihen se kritiikki osuukin. Mutta tyyliään on mahdollista muuttaa, muistuttaa Isotalus.

Ensi maanantaina kaupunginjohtaja antaa selonteon asiasta Kokkolan kaupunginhallitukselle. Hallitus linjaa, miten asiassa edetään.

Lue myös:

Keskipohjanmaa-lehti: Kokkolan kaupunginjohtaja Stina Mattilan johtamistyyliä arvostellaan epäasialliseksi: "Huutoa ja pelolla johtamista"