1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lasten seksuaalinen hyväksikäyttö

Seksuaalirikollista epäillään jälleen lapsiin sekaantumisesta – 46-vuotiaalla miehellä taustallaan kaksi vankilatuomiota ja yli 60 uhria

1970-luvulla syntynyttä miestä epäillään nyt ainakin 15:stä alaikäisiin poikiin kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Helsingin hovioikeus on tuominnut jälleen lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista epäillyn miehen vastaavista rikoksista aiemmin jo kaksi kertaa vankeuteen. Kuva: Nella Nuora / Yle

Viime perjantaina useista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista Helsingissä todennäköisin syin epäiltynä vangittu mies on tunnettu seksuaalirikollinen. 46-vuotias mies on tuomittu lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista jo kaksi kertaa vankeuteen.

Mies valitti molemmilla kerroilla Helsingin käräjäoikeuden tuomioista hovioikeuteen. Viimeksi Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen 10 vuoden vankeuteen vuonna 2014 raiskauksesta, useasta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä useasta seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta tai sen yrityksestä.

Tuomiosta vähennettiin miehen tuomiota edeltänyt vapaudenmenetysaika, mutta tuomiota olisi silti ollut vielä jäljellä syksyyn 2022 saakka. Vankeusrangaistukseen tuomittu voi päästä ehdonalaiseen vapauteen (siirryt toiseen palveluun), kun hän on suorittanut rangaistuksestaan kaksi kolmasosaa eli tässä tapauksessa noin kuuden vuoden vankeuden jälkeen.

Mies oli siis oletettavasti poistumisluvalla, koevapaudessa tai ehdonalaisessa vapaudessa syyllistyessään nyt poliisin tutkinnassa oleviin alaikäisiin kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet Helsingissä vuosina 2018–2020.

– Rikoksesta epäillyn epäillään tehneen ensimmäiset rikokset jo vankeusaikana, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jutta Antikainen Helsingin poliisilaitokselta.

Sen enempää poliisi ei keskeneräistä rikostutkintaa kommentoi.

Miehen uhreina kymmeniä alaikäisiä

Miehen viimeisimpään hovioikeuden tuomioon vuonna 2014 johtaneessa seksuaalirikostapauksessa miehellä oli 40 uhria, jotka olivat iältään 13–17-vuotiaita. Rikokset tapahtuivat vuosina 2009–2012.

Helsingin käräjäoikeus oli vuonna 2013 tuominnut miehen 10 vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen, joten hovioikeus lyhensi tuomiota hieman.

Käräjäoikeus katsoi miehen syyllistyneen 63 eri seksuaalirikokseen. Hovioikeus piti tuomion muuten ennallaan, mutta muutti yhden lapsen seksuaalisen hyväksikäytön yrityksen rikoksen törkeäksi muodoksi.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan mies oli matkustanut Helsingistä jopa Lappiin saakka tapaamaan uhrejaan tai hän oli maksanut lasten ja nuorten matkoja luokseen tavoitteenaan sukupuolinen kanssakäyminen uhrien kanssa. Hän oli kosketellut uhreja intiimialueilta asunnoissaan, hotelleissa ja jopa metsässä sekä ollut heidän kanssaan yhdynnässä.

Mies oli houkutellut uhreja seksuaaliseen kanssakäymiseen kanssaan lupaamalla rahaa ja lahjoja. Osa uhreista oli ollut miehen kanssa tekemisissä vuosien ajan, osa muutamia päiviä. Uhrit olivat kokeneet tapahtumien jälkeen voimakasta ahdistusta, masennusta, unettomuutta ja keskittymiskyvyn puutetta.

Käräjäoikeuden syyttäjä vaati miehelle 13 vuoden enimmäisrangaistusta.

Alaikäisiin kohdistuvia seksuaalirikoksia vuodesta 2003

Ensimmäisen tuomionsa mies sai vuonna 2006 Helsingin käräjäoikeudessa. Käräjäoikeus tuomitsi miehen vankeuteen kolmeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi useista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Mies valitti hovioikeuteen, mutta hovioikeus piti Helsingin käräjäoikeuden antaman tuomion ennallaan.

Mies oli tuolloin syyllistynyt 27:een alaikäisiin kohdistuvaan seksuaalirikokseen, kuten lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai sen yritykseen ja seksuaalipalvelujen ostamiseen alaikäiseltä henkilöltä. Uhrien lukumäärä ei osittain salatusta tuomiosta ilmene.

Rikokset olivat tapahtuneet vuosina 2003–2006. Mies asui tuolloin Vantaalla.

Hän pääsi ehdonalaiseen vapauteen huhtikuussa 2008, ja aloitti uusien alaikäisiin kohdistuvien seksuaalirikosten tekemisen jälleen maaliskuussa 2009.

Miehen toimintamalli on ollut kaikilla kerroilla samankaltainen. Hän on etsinyt internetin avulla nuoria poikia sukupuoliseen kanssakäymiseen kanssaan johdonmukaisesti, suunnitelmallisesti ja jatkuvasti.

Yli puolet uhreista alle 16-vuotiaita poikia

Poliisin tutkinnassa olevassa uusimmassa tapauksessa miestä epäillään kolmesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, seksuaalipalvelujen ostamisesta nuorelta ja neljästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuosina 2018–2020 Helsingissä. Poliisin mukaan uhrit ovat alaikäisiä poikia. Yli puolet tunnistetuista uhreista ovat olleet rikosten tekohetkellä alle 16-vuotiaita.

Poliisi on kirjannut kokonaisuuteen liittyen 15 erillistä rikosilmoitusta. Poliisin mukaan rikosepäilyjä voi tulla ilmi lisää, koska kaikkien epäillyn seksuaalirikoksen uhrien henkilöllisyys ei ole vielä selvillä.

Miehen epäillään tutustuneen poikiin netin kautta ja tavanneen osan uhreista. Toisten uhrien kanssa miehen epäillään vaihtaneen seksuaalissävytteisiä viestejä ja kuvia. Miehen epäillään myös tehneen seksuaalisia tekoja tapaamilleen pojille ja maksaneen usealle pojalle seksuaalisista teoista ja kuvista.

Syytteen nostamisen määräpäivä on 4.11.2020.

Lisätty 4.8. klo 15:37: Tutkinnanjohtajan kommentti ja tietoja miehen toiminnasta vuoden 2013 käräjäoikeuden tuomion pohjalta.

Lisää aiheesta:

46-vuotias mies vangittiin epäiltynä alaikäisiin poikiin kohdistuvista seksuaalirikoksista Helsingissä