Perustetaanko Hattulaan tilapäinen valiokunta ratkomaan valtuuston ja hallituksen välistä luottamuspulaa?

Valiokunnan tehtävänä on tarkastella, onko kunnanhallituksella edellytyksiä jatkaa tehtävässään.

kuntapolitiikka
Jaakko Juteinin patsas puistossa.
Hattulan kunnanvaltuusto pitää seuraavan kokouksensa 6. elokuuta.Anne-Maria Niskanen / Yle

Hattulan kunnanvaltuuston on määrä päättää torstaina perustetaanko Hattulaan tilapäinen valiokunta, jonka tehtävänä on tarkastella kunnanhallituksen toimintaedellytyksiä ja mahdollista erottamista.

Taustalla on pitkään jatkunut epäluottamustilanne kunnanhallituksen ja valtuuston välillä, kertoo kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ville Myllymäki.

– Prosessia on käyty jo jonkin aikaa. Se on hyvä, että saadaan piste sille keskustelulle, oli se sitten mitä tahansa. Kyllä se täytyy nostaa valtuuston päätettäväksi tämä asia. Mieluummin näin kuin, että sitä leivotaan vielä valtuustokauden loppuun asti.

Tarkoittaako mahdollisen valiokunnan perustaminen sitä, että valiokunta alkaisi valmistelemaan kunnanhallituksen erottamista?

– Kyllä se näin on, vahvistaa Myllymäki.

Sitä, miten todennäköistä tilapäisen valiokunnan perustaminen on, ei Myllymäki lähde arvailemaan.

Taustalla esitys kunnanhallituksen epäluottamuksesta

Hattulan kunnan kirjaamoon saapui 26.6. kuntalain 34 §:n mukainen aloite kunnanhallituksen erottamiseksi. Aloitteen oli allekirjoittanut 10 valtuutettua.

Kaksi Hattulan kunnan viranhaltijaa teki syyskuussa 2019 yhteisen ilmoituksen työnantajalle kesäkuussa 2019 työssä kokemastaan häirinnästä. Esityksen mukaan häirintäilmoitus on asianmukaisesti työsuojeluvaltuutetun ja -päällikön kautta siirtynyt työsuojeluasiana varajäsenten käsittelyyn. Esityksen allekirjoittajat kuitenkin katsovat, että käsittely on pysähtynyt tähän.

Esityksen mukaan on ilmeistä, ettei kunnanhallitus ole pyrkinyt viivyttelemättä saattamaan asiaa valtuuston käsittelyyn, vaan tarkoituksellisesti koettanut peitellä asian tuloa julkiseksi.

Esityksessä mainitaan, että perusteluja käsittelyn viivyttelemiseen ei ole esitetty ja on syytä olettaa, että kaiken tapahtuneen jälkeen tuloksellinen yhteistyö kunnanhallituksen ja viranhaltijoiden välillä ei ole mahdollista.

Lisäksi esityksen allekirjoittajat syytävät kunnanhallitusta linjattomuudesta kunnan asioiden hoidossa sekä huonosta yhteistyöstä valtuuston kanssa. Allekirjoittajien mukaan kunnanhallituksen toimintakyky on vakavasti heikentynyt ja kunnanhallitus ei enää toimielimenä nauti kunnanvaltuuston luottamusta.

Esityksen allekirjoittivat Kaj Nordenswan (kesk.), Seppo Kopra (kesk.), Ritva Viitala (kesk.), Teemu Salvisto (kesk.), Pirkko Lokinperä (kesk.), Tuomas Nieminen (vas.), Hanna Jokinen (vas.), Elise Oikarinen (kd.) Heimo Miettinen (kd.) ja Kari Ventola (kok.).