1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Keski-Suomi

Peruskoulujen määrä saattaa lähes puolittua seuraavan 20 vuoden aikana – tältä näyttää tilanne Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa

Peruskouluverkko harvenee ja koulujen keskimääräinen koko kasvaa seuraavan 20 vuoden aikana Opetushallituksen tuoreen selvityksen mukaan.

Jyväskylän sivistystoimialan toimialajohtaja Eino Leisimo kertoo, että ikäluokkien pienenemiseen on varauduttu kaupungissa jo pitkään. Kouluverkon kehittäminen on jatkuvaa työtä. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Oppilasmäärien valtava romahdus, koulujen määrän raju väheneminen ja koulukoon kasvaminen. Kaikkea tätä on edessä Keski-Suomessa ja Etelä-Savossa Opetushallituksen tuoreen selvityksen mukaan. Etelä-Savossa tilanne on synkempi, vaikka valtakunnallisessa vertailussa hurraamista ei ole Keski-Suomenkaan näkymissä.

Peruskouluverkko harvenee ja koulujen keskimääräinen koko kasvaa koko maassa. Jos Suomen peruskoulujen väheneminen jatkuu nykyisellään, koulujen määrä lähes puolittuu vuoteen 2040 mennessä.

Keski-Suomessa oppilasmäärien odotetaan putoavan 30 prosenttia vuoteen 2040 mennessä. Etelä-Savossa pudotus on vieläkin isompi, yhteensä 41,9 prosenttia.

Yli 40 prosentin notkahdusta odotetaan lisäksi vain Kainuussa ja Kymenlaaksossa.

Vertailulukuna käytetään vuoden 2018 oppilasmääriä, jotka on laskettu kertomalla keskimääräinen koulukohtainen oppilasmäärä koulujen määrällä. Väestöennusteluvut on poimittu Tilastokeskuksen väestöennusteesta.

Jyväskylän sivistystoimialan toimialajohtaja Eino Leisimo kertoo, että ikäluokkien pienenemiseen on varauduttu jo pitkään, sillä kouluverkon kehittäminen on jatkuvaa työtä.

– Jatkossa teemme entistä tiiviimpää yhteistyötä varhaiskasvatuksen kanssa. Pyrimme rakentamaan pienten lasten kouluyksiköitä, joissa varhaiskasvatuksen loppuvaihe ja perusopetus ovat samoissa tiloissa. Näin tiivistämme tilankäyttöä, kun muuten lapsimäärä vähenee, Leisimo kertoo.

Kolme skenaariota

Koululaisten vähentyminen näkyy tulevaisuudessa myös peruskoulujen määrissä.

Opetushallitus on tehnyt kolme erilaista laskelmaa, jotka havainnollistavat seuraavan 20 vuoden näkymiä.

Tilanteessa, jossa keskimääräinen koulukoko jatkaa kasvuaan vuoteen 2040 asti, Keski-Suomen koulujen määrä laskisi alle puoleen (55,6 prosenttia). Kun vuonna 2018 kouluja oli 108, laskelman mukaan niitä olisi vuonna 2040 vain 48.

Etelä-Savossa koulujen määrä taas vähenisi yli 60 prosenttia, eli kun kouluja vielä pari vuotta sitten oli 74, parinkymmenen vuoden päästä niitä olisi vain 29.

Näkymä on hieman maltillisempi tilanteessa, jossa keskimääräinen koulukoko jatkaa kasvuaan vuoteen 2030 asti, jonka jälkeen kasvu tasoittuu. Keski-Suomessa koulujen määrä vähenisi 46,3 prosenttia ja Etelä-Savossa 54,1 prosenttia.

Jos koulukoko säilyisi ennallaan, Keski-Suomessa kouluja olisi vuonna 2040 yhteensä 75 (-30,6 prosenttia) ja Etelä-Savossa 43 (-41,9 prosenttia).

Mitä mieltä on Jyväskylän sivistyksen toimialan toimialajohtaja Eino Leisimo: Mikä skenaarioista on kaikkein todennäköisin?

– Eli kasvaako koulujen koko, enpä lähde veikkaamaan! Hetkellisesti voi kasvaa, mutta jossakin vaiheessa vetäydytään takaisin. Ainakin jatkossa syntyy sellaisia monitoimipisteitä, joissa päiväkoti, koulu, terveydenhuoltopalvelut ja neuvolat ovat saman katon alla.

Leisimo kuvailee tulevaisuudessa siintäviä mahdollisia koulujen sulkemispäätöksiä erittäin herkiksi asioiksi, joita ei tehdä hötkyillen.

– Ei kouluja noin vain suljeta, eikä se ole itsetarkoitus. Sulkemispäätöstä edeltää kokonaisarvio, jossa punnitaan taloutta, toiminnallisia seikkoja, kiinteistön kuntoa sekä kuljetuksia. Joka tapauksessa kyllä se euro siellä taustalla aina hyvin vahvasti on, Leisimo myöntää.

Koulujen oppilasmäärät tulevat selvityksen mukaan kasvamaan.

Kun vuonna 2018 Keski-Suomessa oppilaitoksen keskimääräinen koko oppilaiden mukaan oli 259, kymmenen vuoden päästä sen arvioidaan olevan 333 ja 20 vuoden päästä 403 (+55,6 prosenttia).

Etelä-Savossa nousu tapahtuu lukemin 167, 212 ja 250 (+49,7 prosenttia).