Lähimetsät ja mökkimaastot ovat nyt täynnä mustikanpoimijoita. Paikoin sato on parempi kuin moniin vuosiin. Marjoja riittää niin himopoimijoille kuin fiilistelijöillekin.

Mustikkaa on tänä vuonna tullut runsaasti, se on saanut liikkeelle konkareiden lisäksi myös ensimmäistä kertaa marjaan lähtijöitä. Marjanpoiminta tarjoaa jokaiselle jotakin.

23-vuotias Nea Donner viettää kesäisin ja syksyisin paljon aikaa Tammisaaren metsissä. Mukana on usein korit marjoille ja sienille.

Kerään mustikoita piirakkaan ja smoothien tai puuron päälle. Enemmän pidän kyllä sienien keräämisestä, koska ne ovat niin isoja ja niillä saa nopeasti korin täyteen.

Nea Donner

Helsingissä opiskelevalle Nealle puhdas ruoka ja asioiden itse tekeminen on tärkeää. Mustikoiden lisäksi hän kerää sieniä ja puolukoita, sitten kun niiden aika on.

Luonnonvarakeskus arvioi, että suomalaisista noin 3 miljoonaa poimii marjoja metsästä vähintään kerran vuodessa.

Mökkimetsistä löytyvät Nean tutut poimintapaikat. Poimimisessa tärkeintä on elämys, ei niinkään saaliin määrä.

Pistän usein podcastin korviin. Kerään mustikoita kerrallaan pari kolme rasiallista ja laitan pakkaseen. Mökiltä otan ne sitten mukaani kaupunkiin.

Nea Donner

Tänä kesänä some on tulvinut kuvia muhkeista marja- ja sienisaaliista ja metsäkokemuksia on jaettu valtavat määrät.

Nealle marja- tai sienisaaliin ja kuvaaminen ja postaaminen kuuluu asiaan. Hän on jakanut myös keräämiään marjoja ja sieniä ystävilleen.

Kaverit aina kommentoi postauksia, että voi, otatko minut mukaan metsään!

Nea Donner

Pienempänä Nea kulki mustikka- ja kanttarellimetsässä isänsä kanssa, joka neuvoi parhaat poimintapaikat. Teinivuosina oli vaihe, jolloin poimiminen ei olisi voinut vähempää kiinnostaa.

Nyt vähän vanhempana en haluaisi mitään muuta, kuin tulla tänne metsään.

Nea Donner

Mustikkasadosta kerätään vuosittain vain noin 3–10 prosenttia. Paras aika poimia mustikkaa on heinäkuun loppupuolelta syyskuun alkuun. Sato on runsaimmillaan noin kahden viikon ajan sen jälkeen, kun marjat ovat muuttuneet tummansinisiksi.

Mustikoiden mentyä löytyy metsästä paljon muutakin poimittavaa. Kohta punastuvat puolukat ja sienisatoa riittää pitkälle syksyyn.

Tekijät

Toimittaja

Pauliina Happo

Kuvat ja video

Tiina Jutila

Julkaistu 8.8.2020