Kasvomaskien menekki kolminkertaistui S-ryhmän kaupoissa – "Huomasi selvän piikin menekissä"

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei ole vielä antanut virallista suositusta maskien käytöstä. Lisätietoa odotetaan torstaina.

Kiruginen suu-nenäsuojain on yksi kasvomaskityypeistä. Kuva: Jenni Joensuu / Yle

Kasvomaskien menekki on kasvanut monessa kaupassa. S-ryhmän mukaan maskien myynti kolminkertaistui ketjun ruokakaupoissa viime viikolla edellisiin viikkoihin verrattuna. Taustalla on julkisuudessa käyty keskustelu maskien käyttösuosituksesta.

– Eilen huomasi selvän piikin menekissä. Joistakin tuotteista alkaa olla jo uupeloa, Osuuskauppa Arinan ryhmäpäällikkö Matti Puranen Rovaniemen Prismasta sanoo.

Hän kertoo kuulleensa vastaavanlaista tietoa myös muista kaupoista. Purasen vastuulla on Prisman lisäksi muun muassa Rovaniemen Salet ja S-market.

– Korona-aikaan S-ryhmän päivittäistavarakaupoista pitäisi löytyä kasvomaskeja. Voi olla, että äkillinen kysynnän kasvu on voinut saada ne väliaikaisesti loppumaan. Jos suojuksia ei löydy hyllystä, niitä voi tilata.

Kotimainen tuotanto turvaa

S-Ryhmä vakuuttaa kasvomaskien riittävän, vaikka kysyntä kasvaisi edelleen. Ketjussa luotetaan siihen, että suojaimia riittää kotimaisen tuotannon ansiosta.

Maskeja on myyty tuntuvasti viime viikkoa enemmän myös esimerkiksi Rovaniemen Saarenkylän apteekissa.

– Kysyntä on lisääntynyt merkittävästi aikaisempaan viikkoon verrattuna. Kun julkisuudessa alettiin puhua maskisuosituksesta, se näkyy selvästi. Ihmiset ovat valveutuneita ja ovat alkaneet hankkia niitä, apteekkari Juha Keskitalo sanoo.

Keskitalon mukaan tavarantoimittajat vakuuttelevat, että maskeja löytyy riittävästi.

Kaikkialla ei ostoryntäystä

Rovaniemen Citymarketista kerrotaan, että kasvomaskien menekki on kasvanut maltillisesti.

– Kun tällä viikolla on puhuttu maskisuosituksesta, niin niitä on pikkuisen aiempaa enemmän ostettu ja kysytty, myymäläpäällikkö Anna-Sofia Anonen kertoo.

Pientä vilkastumista kasvosuojusten kaupassa on huomattu myös rovaniemeläisessä Sampo Apteekissa.

– Eilen oli ihan pientä liikehdintää, mutta ei mitään ostoryntäystä. Kun maskisuositusta alettiin ennakoida, suomalainen helposti säikähtää ja lähtee ostamaan, etteivät ne lopu. Tällä hetkellä maskeja kuitenkin riittää joka sorttia, apteekkari Tarja Heikkinen sanoo.

Maskeja sairaalassa jopa kuukausiksi

Lapin molemmista sairaanhoitopiireistä kerrotaan, että maskeja riittää pohjoisen sosiaali- ja terveydenhuollon väelle.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila kertoo, että kevään jälkeen tilanne on parantunut kotimaisen tuotannon ansiosta.

– Varastossa on useiden viikkojen tarvetta vastaava määrä. En ole enää huolissani saatavuudesta tai riittävyydestä. Keväällä tilanne oli todella hankala, mutta nyt se on hyvä, Taskila kertoo.

Länsi-Pohjan ja Lapin sairaanhoitopiirit toimittavat maskit myös alueidensa perusterveydenhuollon käyttöön.

– Tämän hetken kulutusmäärillä maskeja riittää useiksi kuukausiksi, sanoo hankinta- ja logistiikkapäällikkö Hilkka Neuvonen Lapin sairaanhoitopiiristä.

Lapin sairaanhoitopiiri on saanut maskeja myös lahjoituksena.

– Ne ovat VTT:n testattavana ja odotamme parhaillaan testiraportteja, Neuvonen kertoo.

Huoltovarmuuskeskus: Tilanne hyvä koko maassa

Huoltovarmuuskeskuksen mukaan sosiaali- ja terveyshuollon maskitilanne on hyvä koko maassa. Tällä hetkellä kaikkia suojainten tuoteryhmiä on saatavilla riittävästi ja tarpeen kasvaessa niitä saadaan lisää.

– Kesän hyvän tautitilanteen ansiosta on jopa saatu rakennettua puskuria, kertoo suojavarusteiden hankintayksikön johtaja Rain Mutka.

Julkisella puolella päävastuu suojainten hankinnasta on yliopistollisilla keskussairaaloilla, sairaanhoitopiireillä, kunnilla sekä sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköillä. Huoltovarmuuskeskus kuitenkin varmistaa pidempiaikaista saatavuutta.

Laajemmassa kansalaisten suojamaskien käytössä huoltovarmuuskeskuksella ei ole roolia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) aikoo suosittaa, että Suomessa pitäisi käyttää jatkossa maskia julkisissa tiloissa ja julkisessa liikenteessä. THL ei ole vielä virallisesti antanut suositusta mutta siitä odotetaan lisätietoa torstaina.