Lähes 100 000 dopingtablettia ja 20 litraa ampulleja: Tullin ja KRP:n tutkimaa isoa rikosvyyhtiä käsitellään Rovaniemellä

Doping- ja lääkeainejutun arvoksi arvioidaan yli 700 000 euroa. Oikeuteen vyyhti on tarkoitus saada jo lähiviikkoina.

Tulli ja Keskusrikospoliisi ovat takavarikoineet suuria määriä doping- ja lääkeaineita postiliikenteestä ja kotietsinnöistä.. Kuvituskuva. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Tullin ja keskusrikospoliisin tutkima iso dopingainejuttu on siirtynyt Lapin syyttäjänvirastolle. Lapin käräjäoikeuteen juttu on tarkoitus saada viimeistään syyskuun alussa.

Tullin ja KRP:n tutkimusten mukaan ulkomailta tuotuja doping- ja lääkeaineita on välitetty pohjoisesta ympäri Suomea useiden satojen tuhansien arvosta. Aineita on myyty vuosina 2017–2020 Tor-verkossa ja suoraan käyttäjille, kertoo KRP:n rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi.

– Pelkästään Tor-verkossa tapahtuneen myynnin arvo on noin 350 000 euroa, ja kaikkiaan rikoshyödyksi arvioidaan noin 720 000 euroa.

Kyseessä on poikkeuksellisen suuri juttu, jossa tutkinnan mukaan Suomeen on tuotu ja välitetty lähes 100 000 dopingtablettia ja ampulleina nestemäisesti noin 20 litraa. Lisäksi epäillään noin 27 000 lääketabletin kauppaa.

Tulli ja keskusrikospoliisi ovat tehneet jutussa paljon myös kansainvälistä yhteistyötä.

Esitutkinnassa selvitettiin myös, että epäillyillä oli dopingtablettien tekoon soveltuva kone, mutta tuotantoa ei ehditty aloittaa ennen kuin viranomaiset ehtivät estää toiminnan.

Kiinniotettuina on ollut lähes 20 henkilöä, joista kaksi edelleen vangittuina. Dopingvyyhdissä on käsiteltävänä useita muitakin rikosnimikkeitä, kuten salakuljetus, rahanpesua ja huumausainerikos.