Hyppää sisältöön

Sometutkija Suvi Uski #challengeaccepted-kampanjasta: “Onko mikään kampanja noussut tällaiseen suosioon?”

Sometutkijan mielestä vääristynytkin somekampanja saattaa päästä haluttuun lopputulokseen.

Sometutkija ja sosiaalipsykologi Suvi Uski vieraili Takaisin Pasilaan -podcastissa. Kuva: Antti Lähteenmäki / Yle

#challengeaccepted on malliesimerkki somekampanjasta, joka saavutti tarkoituksensa siitä huolimatta, että monet ymmärsivät sen väärin. Alun perin turkkilaisten naisten kohtaamasta väkivallasta kampanjoiva somehaaste muuttui matkallaan kuvakampanjaksi, jossa naiset haastoivat toisiaan jakamaan mustavalkokuvia itsestään.

Takaisin Pasilaan -podcastin tiistain jaksossa puhutaan siitä, kuinka #challengeaccepted -kampanja kääntyi sen alkuperäisestä synkästä lähtökohdasta naisten voimaannuttamiseen, mutta käänsi silti lopulta maailman huomion Turkkiin.

Turkkilaisen Pinar Gültekin raaka surma laukaisi maailmanlaajuisen kampanjan, joka otti aivan väärän suunnan. Sometutkija Suvi Uski kertoo, kuinka päälaelleen kääntynyt kampanja saavuttikin tavoitteensa ja herätti maailman huomion.

Epäonnistunutkin somekampanja voi herätellä

Sometutkija Suvi Uski vieraili Takaisin Pasilaan -podcastissa keskustelemassa siitä, mikä someaktivismissa on hyvää, ja miten #challengeaccepted-kampanja todella saavutti median ja kansalaisten huomion.

– Kyllä varmasti moni aktivisti ajattelee niin, että lopputulos ratkaisee. Saatiinko tälle kampanjalle nyt se mediahuomio, mitä haluttiin? Ne turkkilaiset naiset kyllä onnistuivat hyvin. Onko mikään kampanja noussut tällaiseen suosioon? Uski tiivistää.

Pinar Gültekin raaka surma sai mielenosoittajat kaduille Istanbulissa heinäkuussa. Kuva: Kemal Aslan

Takaisin Pasilaan -podcastin jaksossa kuullaan myös aktivisti Fatima Verwijnenin ajatuksia someaktivismista.

– Kaikki teot, jotka puoltaa ihmisoikeuksia on mun mielestä aktivismia, ja siinä mielessä äärimmäisen hyödyllisiä, Verwijnen sanoo.

Takaisin Pasilaan -podcastin jaksossa kysytään, miksi juuri Pinar Gültekin murha oli lähtökohta maailmalla puhuttaneeseen somekampanjaan? Ja millä tavoin huonostikin mennyt somekampanja voi olla joissain tapauksissa onnistunut?

Turkkilaisen Pinar Gültekin raaka surma laukaisi maailmanlaajuisen kampanjan, joka otti aivan väärän suunnan. Sometutkija Suvi Uski kertoo, kuinka päälaelleen kääntynyt kampanja saavuttikin tavoitteensa ja herätti maailman huomion.
.
.