1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulutus

Li Andersson vetoaa kuntiin lomautusten perumiseksi – "Tämä on hetki, jolloin tarvitsemme varhaiskasvatuksen ja opetuksen ammattilaisia töissä"

Opetusministerin mukaan kevään etäopetusjakso on kasvattanut oppilaiden lisätuen tarvetta poikkeuksellisen suureksi.

Opetusministeri Li Andersson ei hyväksy kuntien lomautusaikeita. Oppilaiden lisätuen tarve on kasvanut, joten kaikki opettajat tarvitaan töissä. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Opetusministeri Li Andersson (vas.) on erittäin huolestunut kuntien aikeista lomauttaa opettajia ja varhaiskasvatuksen työntekijöitä.

Opettajien ammattijärjestön mukaan parikymmentä kuntaa suunnittelee opetusalalle lomautuksia syksyllä. Osa jopa heti ensi viikolla alkavan lukukauden aluksi.

– Esitän vakavan vetoomuksen kuntapäättäjille, että nyt priorisoitaisiin lasten ja nuorten asemaa ja oikeutta opetukseen. Tämä on hetki, jolloin tarvitsemme varhaiskasvatuksen ja opetuksen ammattilaisia töissä, ministeri Andersson sanoo.

Kevään etäopetusjakso on kasvattanut lasten ja nuorten lisätuen tarvetta sekä opetuksessa että oppilashuollossa. Asiantuntijat ovat arvioineet, että erityisesti jo valmiiksi heikossa asemassa oleville lapsille pitkä etäopetusjakso loi haasteita oppimiseen.

Andersson kuvailee tuen tarvetta syksyllä jopa poikkeuksellisen suureksi.

Koronatuki peritään takaisin lomauttajilta

Opetusministerin mukaan kunta ei voi samaan aikaan lomauttaa opettajiaan ja päivähoidon työntekijöitä ja saada koronasulun takia annettua lisärahoitusta.

– Se ei ole avustusten hengen mukaista. Ehdoissa on todettu, että kunta voi joutua maksamaan avustusta takaisin opetus- ja kulttuuriministeriölle, mikäli se on lomauttanut varhaiskasvatuksen tai opetuksen henkilöstöä samoissa toiminnoissa, joihin myönnetty lisärahoitus kohdistuu.

Tuki siis peritään näiltä kunnilta takaisin. Hallitus on myöntänyt perusopetukseen 70 miljoonaa euroa ja varhaiskasvatukseen 14 miljoonaa euroa lisätukea.

Lisäksi lukiot saivat 17 miljoonaa ja ammattillinen opetus 30 miljoonaa euroa. Kyse on noin 130 miljoonan euron tukipaketista koronasulun aiheuttamien ongelmien jälkihoitoon.

– Lisärahoituksella varmistetaan se, että kaikissa kunnissa saadaan kartoitettua oppilaiden tilanne ja voidaan antaa lisäopetusta, oppilashuollon palveluja ja ohjausta kaikille, jotka sitä tarvitsevat.

Anderssonin mukaan talousvaikeuksissa oleville kunnille on luvassa vielä lisää taloudellista tukea. Niille ohjataan myöhemmin yli 300 miljoonaa euroa hallituksen varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laatua ja tasa-arvoa edistävän hankkeen kautta.

Li Anderssonin mukaan talousvaikeuksissa oleville kunnille on luvassa vielä lisää taloudellista tukea. Kuva: Hilma Toivonen / Yle

Viikko etänä, viikko koulussa

Koulujen on mahdollista järjestää syksyllä sekä lähi- että etäopetusta, jos koronatilanne niin vaatii. Opetuksen järjestäjä ja tartuntatautiviranomainen voivat tehdä yhteisen päätöksen poikkeukselliseen opetusjärjestelyyn siirtymisestä.

Käytännössä se tarkoittaa, että vanhemmat koululaiset vuorottelevat lähi- ja etäopetuksen välillä. Poikkeusjärjestelyt eivät koske 1.–3.-luokkalaisia ja erityisryhmiä.

– Näin voidaan huolehtia siitä, että koulussa on samaan aikaan paikalla vähemmän oppilaita kuin normaalisti, mutta kukaan ei joudu yhtäjaksoiseen pitkään etäopetukseen. Voidaan olla esimerkiksi viikko etäopetuksessa, viikko koulussa.

Terveysviranomaiset ovat päivittämässä kasvosuojien käyttösuositusta lähiaikoina. Pitääkö vanhempien ja lasten varautua siihen, että kouluissa pitää käyttää suojamaskeja, ja kuka ne maksaa?

Li Andersson ei ota asiaan kantaa, koska suosituksen sisältö ei ole vielä tiedossa. Jos maskisuositus koskee esimerkiksi työntekijöiden suojausta, se on selkeästi työnantajien tai kuntien vastuulla.

– Pienten lasten kohdalla pitää pohtia, onko tarkoituksenmukaista antaa maskisuositusta kun ottaa huomioon, että kasvoilla olevia maskeja ei pitäisi kosketella. Koulujen ja opetuksen osalta on monta avointa kysymystä, joihin THL:n ja STM:n pitää hakea vastauksia jo valmisteluvaiheessa.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon klo 23 asti.

Lue lisää:

THL päivitti suosituksensa koulunkäynnin järjestämisestä – alakouluryhmät pidettävä erillään, tarvittaessa etäopetusta vuoroviikoin

Koulut varautuvat lähiopetuksen alkamiseen – Opetushallituksen pääjohtaja: "Voi olla, että joudutaan poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin"

Kouluille suunnattu korona-avustus kelpasi Kouvolalle, vaikka kaupunki lomauttaa opettajia – opetusneuvos: "Ei avustuksen hengen mukaista"

Koulut avataan historiallisen huonossa tilanteessa – korona lisäsi kuntien ahdinkoa ja moni kunta lomauttaa syksystä myös opettajia

Pienessä kunnassa tapahtui ei-toivottu asia, ja nyt kouluvuosi alkaa ristiriitaisissa tunnelmissa – rehtori lomautuksista: "Toiminta ontuu suurimman osan vuotta"