1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. peruskoulu

Opetushallitus: Peruskouluja jatkossa yhä vähemmän myös Keski-Pohjanmaalla

Koulujen määrä vähenee ja ne ovat entistä suurempia.

Kuva: Tiina Jutila / Yle

Peruskoulujen määrä vähenee Keski-Pohjanmaalla 20 vuodessa eri laskelmien mukaan vähintään kolmanneksella.

Opetushallituksen syksyllä ilmestyvän kouluverkkoselvityksen mukaan vuonna 2040 maakunnassa on enää runsaat 30 peruskoulua, kun niitä 2018 oli 55.

Opetushallitus laskee, että samalla kouluissa on entistä enemmän oppilaita. Keski-Pohjanmaalle ei kuitenkaan ennakoida Etelä-Suomen malliin jättikouluja, vaan vuonna 2040 maakunnassa opiskeltaisiin keskimäärin vajaan 200 oppilaan peruskouluissa.

Viime vuosina Suomen koulukartalta on kadonnut lähinnä pieniä kouluja.

Koko maassa oppilasmäärät vähenevät selvityksen mukaan lähivuosikymmeninä viidenneksellä, Keski-Pohjanmaalla enemmän eli vajaalla kolmanneksella. Oppilaita olisi vuonna 2040 maakunnassa vajaat 5800, kun heitä 2018 oli vajaat 8000.

Opetushallitus on huolissaan harvenevasta kouluverkosta, sillä se asettaa oppilaat eri puolilla maata epätasa-arvoiseen asemaan. Selvityksessä esiin piirtynyt kehityskaari ei kuitenkaan ole välttämätön, todetaan Opetushallituksesta.

– Kuntien ja koulutuksen järjestäjien tekemät ratkaisut vaikuttavat suuresti siihen, millaiseksi kouluverkko lopulta muodostuu, toteaa opetusneuvos Kari Nyyssölä Opetushallituksesta.