"Demokraattien tsunami tulee marraskuussa" – Tunnetut republikaanit iskevät Trumpia vastaan ja varoittavat vaalisotkusta

Toisinajattelijoiden järjestöt yrittävät nostaa Joe Bidenin presidentiksi ja kitkeä trumpismin republikaanipuolueesta. 

USA:n vaalit 2020
Matt Walton johtaa Lincoln Project -järjestön toimintoja Virginiassa.
Matt Walton käynnistää Lincoln Project -järjestön toimintoja Virginiassa. Hans Peter Dhuy / Yle

RICHMOND/WASHINGTON Lähes neljänkymmenen asteen helle liimaa väkisin paidan kiinni ihoon. Matt Walton haluaa siitä huolimatta pitää kuvauksissa pikkutakin päällä. Hän on tarkka imagostaan, niin kuin Yhdysvaltain politiikan huipulle tähyävän kuuluu olla.

Walton poseeraa iltapäivän aurinkoa uhmaten Virginian osavaltioparlamentin puistossa. Hän on ollut kerran ehdokkaana vaaleissa päästäkseen roomalaistemppeliä muistuttavan rakennuksen sisäpuolelle. Edustajainhuoneen teräsovi ei kuitenkaan avautunut.

Uusi yritys pyörii mielessä, mutta tarkempia suunnitelmia hänellä ei ole.

– Politiikassa kaikki perustuu ajoitukseen. Pitää valvoa ja kärkkyä oikeaa hetkeä iskeä, hän selittää.

Saattaa kestää kauan ennen kuin tämä opettajana, toimittajana ja blogistina työskennellyt 35-vuotias on jälleen vaaliehdokkaana.

Waltonilla on nyt toinen missio: hän yrittää käännyttää oman puolueensa kannattajat oman puolueensa presidenttiehdokasta vastaan.

"Omat bisnekset vaikuttavat taustalla"

Walton sai elokuun alussa uuden työpaikan supervallan politiikan aitiopaikalta. Hän aloitti työt konservatiivijärjestö Lincoln Projectissa, tehtävänään järjestön Virginian toimintojen käynnistäminen.

– Olemme joukkio, joka noudattaa Yhdysvaltain perustajien periaatteita vuodelta 1776. Toisin sanoen haluamme palauttaa kunniaan laillisuusperiaatteen. Lincoln Project on ruohonjuuritason työtä yhteiskunnan muuttamiseksi, Walton muotoilee.

Käytännössä hänen työtehtävänään on saada republikaanit äänestämään marraskuun vaaleissa puolueen ehdokkaan Donald Trumpin kilpailijaa, demokraattien Joe Bidenia.

Matt Walton johtaa Lincoln Project -järjestön toimintoja Virginiassa.
Matt Waltonin johtaman Lincoln Projectin Trumpin vastaiset mainokset pyörivät netissä ja TV:n kaapelikanavilla kaikkialla Yhdysvalloissa.Hans Peter Dhuy / Yle

– Sotilaidemme vetäminen Saksasta vaarantaa liittolaissuhteemme. Trump on jaellut tiedustelutietoamme Putinille. Hän ei ole suojannut meitä venäläisten ja kiinalaisten uhilta. Päätöksenteossa taustalla vaikuttavat usein hänen omat bisnesintressinsä, Walton luettelee syitä, miksi vastustaa oman puolueensa ehdokasta.

"Ei enää republikaanipuolue vaan Trumpin puolue"

Lincoln Project (siirryt toiseen palveluun)on yksi tunnetuimmista niin sanotuista Super Paceista eli poliittisista toimintajärjestöistä Yhdysvalloissa. Se perustettiin viime vuonna.

Super Pacit ovat lahjoitusvaroin toimivia itsenäisiä tukijärjestöjä, jotka keräävät rahaa poliittisille ehdokkaille ja kampanjoivat heidän puolestaan.

Saatavilla olevien taloustietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Lincoln Project oli kerännyt tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä lahjoituksina vajaat 16,5 miljoonaa euroa ja kuluttanut kampanjointiinsa vajaat 7,3 miljoonaa euroa.

Summat ovat pieniä miljardiluokan presidenttikisassa, mutta järjestön vaikutusvaltaisten jäsentensä kautta saama näkyvyys on poikkeuksellisen suuri. Lincoln Projectin Trumpin vastaiset mainokset ja tietoiskut pyörivät TV-kanavilla ja netissä kaikkialla Yhdysvalloissa.

Perustajajäsenten joukossa on George Conway, Trumpin neuvonantajan Kellyanne Conwayn mies.

George Conway arvostelee Trumpia sosiaalisessa mediassa, mielipidekirjoituksissa ja haastatteluissa. Kellyanne Conway taas puolustaa presidenttiä ja arvostelee Bidenia. Kukaan ei tunnu tietävän, miksi herkkähipiäisenä pidetty Trump sietää tätä ristiriitaista toimintaa.

Varsinkaan, kun George Conwayn Trump-vastaisuus ei jää pelkän arvostelun tasolle. Lincoln Project pyrkii saattamaan Trumpin ja hänen innokkaimmat kannattajansa vastuuseen teoista, joita järjestö pitää konservatiivisen ideologian vastaisina.

– Laillisuusperiaatteen palauttamiseen liittyy mahdollistajien rankaiseminen. Niiden, jotka ovat vain katsoneet sivusta Trumpin nousua ja sitä, mitä hän on tehnyt Amerikalle ja etenkin puolueelle. Se ei ole enää republikaanipuolue, vaan Trumpin puolue, Walton väittää.

"Valinta aatteen ja henkilön välillä"

Waltonin ja kumppaneiden työnä on keskustella puolueen jäsenten kanssa ja käännyttää heitä Bidenin taakse.

Walton myöntää, ettei se ole helppoa. Trumpistit ovat vallanneet keskeisiä tehtäviä puolueen koneistossa. Eri mittausten (siirryt toiseen palveluun)mukaan Yhdysvaltain republikaaniäänestäjistä 80–90 prosenttia kannattaa edelleen Trumpia (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Donald Trump pitää koronakatsausta Valkoisen talon lehdistöhuoneessa.
Presidentti Donald Trump ilmoitti kesäkuussa Yhdysvaltojen vetävän joukkojaan pois Saksasta. Jim Watson / AFP

Se ei kuitenkaan välttämättä riitä vaaleissa, koska Biden on vähintään yhtä suosittu demokraattimielisten amerikkalaisäänestäjien parissa. Biden johtaa Trumpia mielipidemittauksissa.

Walton myöntää, että demokraatin tukeminen on vaikeaa republikaaniaatteeseen kasvatetulle. Hänelle itselleen presidentinvaalissa on kuitenkin tällä kertaa enemmän kyse henkilöstä kuin aatteesta.

"Ääntenlaskenta voi kestää viikkoja"

Checks and Balances (siirryt toiseen palveluun) on toinen Yhdysvaltain keskeisistä Trumpia vastustavien konservatiivien toimintajärjestöistä. Sen perustaja Stuart Gerson on huolissaan marraskuun vaalien sujumisesta.

Checks and Balances on tunnettujen washingtonilaisten konservatiivien järjestö, joka lobbaa poliitikkoja ja pyrkii vaikuttamaan yleiseen mielipiteeseen varsinkin republikaaneihin taipuvaisten äänestäjien keskuudessa.

Entinen Yhdysvaltain oikeusministeri Stuart Gerson johtaa nykyisin konservatiivista Checks and Balances -järjestöä.
Entinen Yhdysvaltain oikeusministeri Stuart Gerson johtaa nykyisin konservatiivista Checks and Balances -järjestöä.Hans Peter Dhuy / Yle

Gerson on kuuluisa lakimies. Hän on uransa aikana palvellut useissa liittovaltion korkeissa viroissa, vuonna 1993 lyhyen aikaa jopa Yhdysvaltain oikeusministerinä.

Hän pitää melko varmana, että vaaleissa tulee jotain epäselvyyksiä. Koronakriisin takia ennakko- ja postiäänestystä laajennetaan, mikä hidastaa ääntenlaskentaa.

– Tulos tuskin selviää vielä vaaliyönä. Voi olla, että se tiedetään vasta useamman viikon päästä. Tulee oikeusjuttuja ja kaikkea muuta mahdollista, koska nykyinen hallinto on arvaamaton, Gerson ennustaa.

Hitaudesta huolimatta Gerson pitää postiäänestystä luotettavana tapana toisin kuin Trump, joka on toistuvasti vihjannut, että postiäänestys sotkee vaalit.

– Presidentti ja oikeusministeri varoittavat sotkuista. Niitä tulee, jos hallinto lähtee puuttumaan vaaleihin, Gerson kuittaa.

Gerson uskoo, että vuoden 2016 vaalien tapaan Trump häviää kilpailijalleen äänten kokonaismäärässä. Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on kuitenkin välillinen, joten Trump voi voittaa, jos onnistuu saamaan Bidenia enemmän ääniä 8–12 keskisuuressa osavaltiossa.

Äänestyspaikka Virginiassa.
Äänestäjiä vuoden 2016 marraskuun presidentinvaaleissa Alexandriassa, Virginian osavaltiossa.Michael Reynolds / EPA

–Järjestömme tehtävänä vaaleissa on varmistaa, että ihmiset äänestävät ja heidän äänensä lasketaan huolellisesti, Gerson selittää.

"Suomenkin turvallisuus vaarantuu"

Gerson arvioi, että hänen kaltaisiaan Trumpia vastustavia republikaanivaikuttajia on Yhdysvalloissa useita tuhansia.

Trump on tehnyt myös heitä miellyttäviä päätöksiä. Negatiivinen puoli painaa kuitenkin enemmän vaakakupissa.

– Trump on tehnyt meille tärkeitä tuomarinimityksiä ja purkanut sääntelyä. Mikään asia tässä maailmassa ei kuitenkaan oikeuta kannattamaan sellaista presidenttiä, joka heikentää Yhdysvaltain instituutioita, vahingoittaa kansainvälisiä suhteitamme, talouttamme ja terveyttämme, Gerson sanoo.

Suomessakin useasti vieraillutta Gersonia korpeaa esimerkiksi se, ettei Trump ole ollut jämäkämpi Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

– Suomen ja monien muiden maiden turvallisuus vaarantuu, jos annamme liittolaissuhteidemme heikentyä ja Venäjän tehdä mitä tahtoo. Nämä ovat tärkeitä asioita, joita pitäisi miettiä. Meidän on vahvistettava maamme asemaa maailmassa.

Trumpiin tyytymättömät konservatiivit ovat syyttäneet presidenttiä myös huonosta johtamisesta koronakriisin aikana kuolounuhrien määrän noustessa (siirryt toiseen palveluun).

– Trump ei selvästikään tiedä, mitä kansan enemmistö ajattelee, Gerson sanoo.

Lue myös:

Trump suunnittelee ottavansa ehdokkuuden vastaan Valkoisessa talossa – Pelosi: Sellaista ei pitäisi edes ajatella ääneen

Trump väläyttää presidentinvaalien lykkäämistä postiäänestyksen takia – republikaanitkin tyrmäävät ajatuksen

Varapresidentin merkitys kasvanut USA:n vaaleissa – Demokraattipuolueen strategi perusteli Ylelle, miksi Biden tarvitsee aisaparikseen naisen

Kirjeenvaihtajalta: Kampanjapäällikön vaihto kertoo kasvavasta hädästä Trumpin leirissä

Tämän miehen tehtävä on varmistaa Trumpin jatkokausi – Brad Parscale on itseoppinut koodari ja markkinoinnin huippuosaaja