1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Beirut

Suomalainen Taavi Sundell istui perheineen olohuoneessa, kun Beirutissa räjähti – "Melkein kaikki ikkunat pamahtivat sisään"

Libanonin pääkaupungin Beirutin satamassa tapahtui kaksi suurta räjähdystä tiistai-iltana Suomen aikaa.

Ikkunat särkyivät ja irtosivat räjähdyksen voimasta sijoiltaan Taavi Sundellin perheen asunnossa Beirutissa. Kuva: Taavi Sundell

Suomen Lähi-idän instituutissa Libanonin Beirutissa työskentelevä tutkija-koordinaattori Taavi Sundell oli juuri tullut töistä kotiin tiistaina, kun satamassa sattunut räjähdys vavisutti asuntoa.

– Oli normi-iltapäivä. Istuttiin siinä vaimon ja nelivuotiaan pojan kanssa olohuoneessa ja mietittiin, mitä syötävää keksitään illaksi. Sitten yhtäkkiä tuntui ihan kuin jotain olisi lentänyt asunnon yli. Mietin, oliko se lentokone, mutta jälkeenpäin ajateltuna se oli ensimmäinen räjähdys.

Ikkunat räjähtivät Taavi Sundellin perheen asunnossa ja ympäri koko kaupunkia. Kuva: Taavi Sundell

– Siitä viisi-kymmenen sekuntia, ja melkein kaikki ikkunat pamahtivat sisään, Sundell kertoo Ylelle puhelimitse.

Pientä naarmua lukuun ottamatta kukaan perheestä ei kuitenkaan loukkaantunut.

– Onneksi satuimme istumaan huoneen keskellä. Jos olisimme olleet lähempänä ikkunoita, olisi voinut tulla rumaa jälkeä, Sundell sanoo.

Poika kaapattiin syliin ja perhe ryntäsi asunnon kulmassa sijaitsevaan vessaan, joka tuntui sillä hetkellä turvallisimmalta paikalta.

– Meillä ei ollut mitään käsitystä siitä, räjähtikö lähellä vai kauempana. Odotimme hetken ennen kuin juoksimme pihalle.

Ulkona perhe kohtasi alakerrassa asuvan vuokraemäntänsä, jonka luokse he menivät katsomaan televisiota ja ottamaan yhteyttä tuttaviin.

Sohvalla olohuoneen keskellä istuneet perheenjäsenet eivät loukkaantuneet ikkunoiden särkyessä. Kuva: Taavi Sundell

Sundell lähti vielä myöhään illalla kävelylle lähikorttelin ympärille. Kaikkialla oli autojen ja asuntojen ikkunoiden lasinsirpaleita. Räjähdyksen voimasta kertoo se, että räjähdyspaikka sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä Sundellin asuinalueesta.

Aamun sarastaessa lasinsirpaleita alettiin jo siivoilla alhaalla kotikadulla.

Räjähdys vavisutti koko asuntoa, vaikka välimatkaa oli kolme kilometriä. Kuva: Taavi Sundell

Lue lisää:

Beirutin räjähdyksien voima oli verrattavissa maanjäristykseen – ainakin 78 kuollut ja tuhansia loukkaantunut, Suomen suurlähetystö kärsinyt pahoin

Yksi suomalainen loukkaantunut lievästi Beirutin räjähdyksessä

Beirutissa räjähtänyttä ainetta käyttävät maatalous, rakennusteollisuus ja kapinallisryhmätkin – taustalla myös monissa teollisuusräjähdyksissä

Beirutin räjähdys sattui lähellä kaupunkia ruuhka-aikaan – Suomen suurlähetystön entinen työntekijä uskoo tuhojen olevan kaupungissa massiiviset

Israel tarjoaa humanitaarista apua Libanonille Beirutin räjähdyksen jälkeen, vaikka maat ovat teknisesti sodassa keskenään