Ulkoministeri Haavisto: Tilanne Libanonissa hyvin vakava – Suomi osallistuu jälleenrakentamiseen ja avustustyöhön

Suomi on osallistumassa Haaviston mukaan Libanonin avustamiseen ja jälleenrakentamiseen tuhon jäljiltä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston mukaan on ollut onni onnettomuudessa, että lähetystön työntekijöille ei sattunut mitään. Kuva: Silja Viitala / Yle

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan tilanne Libanonissa on hyvin vakava tiistai-illan räjähdysten jälkeen. Maan huoltovarmuus on ollut jo korona-aikana kovilla. Haavisto oli Ylen aamun haastateltavana keskiviikkona.

Haaviston mukaan on varmaa, että Suomi tulee tavalla tai toisella auttamaan Libanonia avustus- ja jälleenrakennustöissä. Tähän voidaan mahdollisesti käyttää myös maassa olevia noin 200 rauhanturvaajaa, joita on ollut maassa vuosikymmeniä.

"Suomen lähetystö käyttökelvoton"

Libanonissa olevista suomalaisista yksi on joutunut sairaalahoitoon. Haaviston mukaan viranomaiset jatkavat aamulla maassa olevien suomalaisten tavoittamista. Ministeriö on keskiviikkoaamuun mennessä tavoittanut 18 suomalaista.

40 suomalaista on jättänyt matkustusilmoituksen oleskelusta maassa. Osa on postunut maasta jo ennen räjähdyksiä.

Ministeri Haaviston mukaan räjähdys on ollut niin voimakas, että myös ulkoministeriön lähetystön työntekijöille olisi voinut sattua vahinkoa.

– On ollut todella onni, että henkilöstölle ei ole tapahtunut mitään. Lähetystö on käyttökelvoton.

Ministeriön työntekijöitä asuu lähellä lähetystöä ja melko lähellä räjähdyspaikkaa. Illan aikana on varmistunut myös, että suomalaiset maassa olevat rauhanturvaajat ovat kunnossa.

Lue myös: