Hyppää sisältöön

Puumalan aurinkolämpökenttä on osoittanut toimivuutensa – heti ensimmäisenä vuotena päästään tavoitteisiin

Aurinkokeräimiä on Puumalassa 400 neliönmetrin suuruisella alueella.

Aurinko tuottaa kaukolämpöä Puumalaan. Kuvituskuva. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Puumalaan rakennettiin viime syksyn aikana Suomen suurin aurinkokeräinkenttä. 400 neliömetrin suuruista kenttää vahvistettiin lisäksi omakotitaloistakin tutuilla massiivisilla lämpöpumpuilla. Laitosta päästiin testaamaan lopputalvesta ja koekäyttö alkoi toukokuussa. Kesäkuun alusta lähtien laitos on tuottanut energiaa Puumalaan.

Jo nyt on nähtävissä, että laitos pääsee asetettuihin tuotantotavoitteisiin. Etukäteen tavoite asetettiin tuhanteen megawattituntiin vuodessa, josta viidennes olisi auringosta ja loput ilmasta.

– Eilen katsoin viimeisimmät luvut ja kahteen kuukauteen on pystytty tuottamaan yhteensä yli 500 megawattituntia, josta auringosta 150 megawattituntia. Eli käytännössä tullaan nyt ensimmäisenä vuotena pääsemään tuotantotavoitteeseen, kertoo tuotanto-omaisuuden hallintopäällikkö Mika Laine Suur-Savon sähköstä.

Toukokuusta ainakin elokuun loppuun asti kaikki Puumalan kaukolämpö pystyttään tuottamaan auringosta ja ilmasta. Kesäaikana tuotettavan lämmön määrä vastaa noin 15 prosenttia kunnan koko vuoden lämmönkysynnästä.